Najhorší dôsledok evanjelizácie CSS layoutu

aPred veľa rokmi sme masívne evanjelizovali používanie CSS na konštrukciu stránky. Dnes je to už triviálna vec a nikto nad tým nehĺba. Jedným z argumentov bol „zakazovanie“ značky TABLE. My sme síce vždy dodávali „na konštrukciu stránky“, no jedno je hovoriť a druhé rozumieť.


Čas od času sa dostanem k človeku, ktorý ešte bojuje sám so sebou a síce si pamätá, že už by nemal používať tabuľky, no týmto to aj končí.
Vtedy predomňa slávnostne predostrie problém: „Robo, ako spraviť toto DIVmi?“. Ja sa na to pozriem a vidím TABUĽKU s dátami. Udivene sa spýtam, prečo to chce riešiť podivnými DIVmi s floatmi. „Veď si neustále hovoril o tých tabuľkách!“.
Tento typ kodérov sa obvykle neživí písaním HTML kódu ale jeho práca je písať ho. Nedáva to zmysel? On je dajme tomu vývojár databázových aplikácií a už dávno nekompiluje programy ale piple webové aplikácie.
Ich problémy sú triviálne. Opakovane nechápu box model a zakaždým im ho nakreslím a nakoniec sa naň spýtajú. Voľakedy sme museli používať matrjošku, dnes často stačí správna hlavička.
Spomedzi tejto sorty programátorov je najväčšie percento ľudí, ktorí nikdy v živote nepočuli o rozličných kódovaniach: ISO-8859-2, Windows 1250, utf-8. Donedávna som to musel vysvetľovať a riešiť. Dnes našťastie stačí prezradiť, že utf-8 je štandard a neoplatí sa písať weby v niečom inom.
laptop
Zaujímavý poznatok posledných rokov: úplní laici vo webových technológiach veľmi rýchlo adoptujú používanie „zobáčikov“ a stále ma to prekvapuje. Títo ľudia dokonca zvládnu zložitejšie konštrukcie typu použitia CSS ako parameter STYLE. Stačí im napísať základ a veselo to používajú, modifikujú. Nerozumejú občas uzatváraniu značiek, no to nekazí celkový dojem.
Naopak som sklamaný z ajťákov, ktorí sa síce nezaoberajú kódovaním webu, no majú neprekonateľné problémy s HTML a to už od úrovne použitia značiek na vyznačenie tučného slova. Nehovoriac o veciach, ktorými by si mohli pomôcť: napísanie skriptu k opakovaným činnostiam typu „kopírovanie súborov“.
Najväčšie prekvapenie vám však pripraví človek, ktorý nepochopí princíp Windows prihlásenia (aplikácia prevezme konto, ktorým ste prihlásený do Windows, ak je tomu kontu dovolené do nej vstúpiť) pri vstupe do nejakej aplikácie, do ktorej sa neprihlasujete naklepaním konta a hesla.

Môže sa Vám ešte páčiť...