Prehliadače a vykresľovacie jadrá

Tento informačný text sa vám zobrazuje namiesto článku, ktorý ste chceli zobraziť, pretože nie ste platiaci užívateľ siete Piano.

Pokiaľ sa hlbšie nezaoberáte prehliadačmi webových stránok, tak vás môžu zmiasť netradičné názvy. Tie používajú odbornejšie vzdelaní používatelia na zaradenie jednotlivých prehliadačov do väčších skupín. Tieto názvy sú obvykle pomenovanie „jadra“ prehliadača.

Prekvapil som vás prvým odstavcom? Zostaňte pokojní, celý článok nasleduje bez obmedzení.

Jadro prehliadača si môžeme predstaviť ako základ, ktorý spracúva dáta webovej stránky a následne ju „nakreslí“. Z toho vyplýva, že práve jadro má najväčší vplyv na to, ako sa prehliadač správa. Ten je už potom tá „viditeľná“ časť celku. Tlačítka, menu, ďalšie podporné funkcie ako tlač.
google-chrome
Podľa jadra môžeme zoskupiť príbuzné prehliadače. Táto informácia je najdôležitejšia hlavne pre testerov webových stránok.

Jadro Vyvíja Prehliadače
Gecko Mozilla Camino, Firefox, K-Meleon, SeaMonkey, Netscape a ďalšie
Webkit Apple (základ z KHTML) Safari, Arora, Midori, OmniWeb, Shiira, iCab, Epiphany, SRWare Iron, Google Chrome, Rekonq, Safari v IOS a Maxthon 3
Trident Microsoft Internet Explorer, Maxthon
Presto Opera Opera, Macromedia Dreamweaver MX a MX 2004 (Mac), a Adobe Creative Suite 2

internet-explorer
Ako iste viete, najrozšírenejšie prehliadače sú Firefox (Gecko), Chrome (Webkit), Internet Explorer (Trident), Safari (Webkit) a Opera (Presto).

Preto vznikajú občas paradoxy, keď používateľ Chrome prská na Safari :)

Plný zoznam vykresľovacích jadier nájdete na Wikipedií.

Môže sa Vám ešte páčiť...