Zrušenie diskusií pod článkami

Pre pár ľudí nesmierne citlívá téma. Osobná, bytostná, krvi by sa v nich nedorezal, keby len začuli, že toto základné ľudské právo je… čo i len technicky moderované. Tým sme si odbavili môj osobný postoj k tejto „závažnej“ otázke „slobody slova“ či čo to má pre nich byť. Nazerám na to inak ale o tom po tom. Komentujem článok na Lupa.cz: Články na ČT24.cz bez diskusí, kdo se přidá?


war
Samotné rozhodnutie ČT24.cz vítam a chápem. Diskusný systém generuje reálnu záťaž na prevádzkovaľa. Nie jednu, nie jednoducho popísateľnú. Je to komplex rôznych záťaží. Počnúc príjemnou záťažou (niekto ma pochváli) až po ultralikvidačnú (cez diskusie dôjde az ku likvidácií média – vymyslite si akým spôsobom).
Ak majú zámer ušetriť, je to legitímny dôvod a jednoduché riešenie. Paradoxne to môže obsahu pomôcť a ani nemám snahu menovať aké faktory by mali prospievať. Protiargument „diskusie lepšie ako články“ patrí k povinnej výbave slobodyslovaláskovcov a už ho toľkokrát rozmávali nad hlavami „cenzorov“, že ho nebudem pitvať ako scestný (lepšie myšlienky v diskusiách sa určite uplatnia ako nové články na tom istom alebo inom médiu – k tomu diskusia ako inštitút nemusí existovať).
Nový formát aký ČT24 sľubuje je vlastne ďaleko lepší. Opäť nebudem bojovať v prospech tejto formy, myslím si, že je super.
Poserovia z České noviny.cz diskusie nezrušia lebo je to princíp kolektívnej viny. Vlastne iba jemne zaobalili desiatku iných dôvodov za krásny termín. Hlúposti. V prvom rade sa boja diskusných úderiek a sú v pozícií krčmára, ktorému si každý deň príde výpalník vybrať „svoj“ diel.
Aktuálně.cz sú o to väčší diplomati. Chystajú zmeny, pomazali med diskutérom okolo úst. V skutočnosti nemajú na pláne nič a počkajú si na kroky konkurencie.
Seznam.cz je názorovo inde a ich médiá už experimentujú s likvidáciou diskusií. Napriek tomu ich Novinky.cz diskusie nezrušia.
iDnes povzbudil všetkých diskusných úchylov pretože potvrdil, že sú pre nich diskusie inšpiráciou. Takže toto je cieľ tej najväčšej žumpy spomedzi diskutérskych úchylákov.
iHNed by zasa boli radi, keby sa im na ich weboch ľudia ešte viac rozdiskutovali. Učarovali im číselká počtu diskusných príspevkov u konkurencie?
Takže naozaj je to vážny problém?
Ja myslím, že dnes už nie. Pred desiatimi rokmi prakticky neexistovali možnosti ako na web stránku hodí priemerný človek nejaké svoje vyjadrenie. Diskusie pod článkami vznikali teda ako modifikácia „knihy návštev“ (kto ju nemal na svojej homepage?) a prenesene to bolo vyčlenenie svojho hostingu aj čitateľom (akási forma poskytnutia priestoru). Z príncípu zadarmo a žiadny obchodný model sa na to ani našiť nedá.
Dnes je však situácia ďaleko priaznivejšia. Človek, ktorý potrebuje svoju myšlienku vložiť na web, má toľko možností, že miesto premýšľania ako, stačí vyberať kde. Môže mať okamžite svoj blog, môže mať posterous, facebook. Všade je plno instantných služieb a VŠETKY sú presne na to, k čomu pred rokmi služili diskusie pod článkami. Možnosť bez obmedzení publikovať svoje myšlienky.
Dokonca je to už v takom stave, že aj médium, kam ich umiestňujem môže byť za mrzko malý peniaz MOJE. Môžem si dokonca vybrať krajinu, kde toto médium umiestnim.
Preto si myslím, že je nemysliteľné, aby médiá zamestnávali živých ľudí na „čistenie“ diskusií. V prvom rade ich za to nečaká nič len obviňovanie z „cenzúry“ a výsledný efekt je sporný. Dokonca si myslím, že administrácia diskusií z týchto médií vyrába len akýsi mlynček. Miesto toho, aby pátrali po témach, zabíjajú čas vyjadreniami, ktoré len samotným vznikom zväčšia svoju dôležitosť nad tú skutočnú.
Myslím si, že aj diskusie pod článkami zmenili médiá skôr k horšiemu.
Nechajme už prosím priestor k vyjadreniu ľudí na to, čo už majú k dispozícií. Nikto o nič nepríde a ja vidím pre médiá skôr pozitíva.
Je to taká prirodzená diverzifikácia médií. Kľudne môžu vznikať diskusné systémy, ktoré budú k článkom z médií automaticky zakladať diskusie pre „staromilcov“. Už dnešné „facebooky“ a podobné sociálne siete sú PRIAMO určené ku komentovaniu článkov z médií. Dokonca si myslím, že diskutované médiá si k nim nájdu cestu – napríklad k získaniu spätnej väzby.
Tak je ešte nejaký problém?

Môže sa Vám ešte páčiť...