Heč a je preč: príbeh lacného iPhone

Po pár rokoch strávených nad fórom iphone.cz sa vykryštalizovalo niekoľko opakujúcich sa typov ľudí. Jeden skúsim popísať. Je to „špekulant“.


tri-iphone
Špekulant obyčajne nemá vlastný príjem. Pravdepodobne jeho rodičia pocítili nutkanie dať mu telefón a on si dupol nožičkou, že to musí byť „dotykáč“. A oni ho spacifikovali limitom 200 eúr. Po troch mesiacoch za pokladňou v Tescu, na konci septembra dožmolil pár stoviek (podvedzme 300) a sen o iPhone 4 sa napĺňa. Uvažujme, že v okolí nemá kamarátov, ktorí boli postavení pred hotovú vec s dvestoeurovými Samsungami. V jeho okolí majú po otcovi zdedené iPhone 3G a podobné veteránske stroje. Takže ich musí tromfnúť „štvorkou“.
Lenže najlacnejší za 769 eúr? A už listuje na apple.com a z celej stránky „preložil“ iba sumu 199 dolárov.
Verím, že drvivá väčšina „špekulantov“ nenájde iphone.cz ale ja vychádzam zo zážitkov s takými, čo tam dobehli.
Keďže tam nič ďalej nerozumie, tak pribehne na fórum a spýta sa: ako sa nakupuje z eshopu apple :-)
Odpoveď: osobne a s americkou kreditkou a americkou adresou považuje za závisť tých hajzlíkov, čo si to môžu dovoliť kúpiť za vyše 700 eúr. A tak špekuluje ďalej. Samozrejme natrafí buď na Shipito alebo na eBay.
Prípad Shipito ho odradí zrejme hneď: zistí totiž, že žiadny iPhone za 199 tam nie je a v skutočnosti je to $649 a tí hajzli majú ešte akési poplatky, poštovné. Ale pokiaľ nie, tak má zrejme peňazí tak akurát (požičia si od staršieho súrodenca). Povedzme, že aktuálne končí jeho snaha celkom šťastne. Poplatky úspešne podlezú oficiálnu cenu a človiečik je šťastný, lebo mu Shipito samozrejme kúpilo nezablokovaný iPhone :-)
Nešťastnejší špekulant však počul o ebay. Že tam je všetko a lacno. Zabudnime na väčšinu, ktorá nakúpi omylom čínske falzifikáty a povedzme, že natrafili na skutočný iPhone 4.
Pravdepodobne ho vydražia za cca 600 až 650 dolárov. Rovnako ako u Shipito však dostanú nejaké poplatky (asi poštovné). Predtým sa sklamú v pár aukciách (predajca neposiela na Slovensko). Nerozumejú anglicky a tak čosi kúpia. Príde balíček.
NO SIM
Orezávajú SIM kartu a SIM NEJDE. To je ich ďalší príspevok na fóre po dlhšom čase (medzitým zabudli predošlý login a registrujú sa znova).
Opäť dostávajú opakované odpovede: nekupuj zablokovaný mobil. A on, ja som nevedel, už ho mám, dostal som ho, kamaráti hovorili, že to pôjde odblokovať, že treba čakať či čo a nejaká turbosim, gavey (rozumej Gevey SIM).
To stojí Gevey 50 eúr? Môže mi ju niekto požičať a ja si to s ňou odblokujem? Aha, takže tam musí byť stále?
Kúpil som 50 Gevey SIM, je to skvelé, funguje to. Predám Gevey SIM na všetky zablokované iPhony!!!
Jeho napočítané náklady (pár týždňový až pár mesačný ležiak bez úžitku), strata času, blamáž u spolužiakov (tak, kde máš ten iPhone?) ho už deptajú. Takže je ochotný k zúfalým investíciám. Najprv zaplatí komusi za ostrihanie SIM karty (3-5 eúr). Potom dáva telefón „do servisu“ na odblokovanie. Za 20 eúr plus cena „materiálu“ dokopy 70-80 eúr.
Príde domov a ako prvé updatne firmware. Gevey prestane fungovať. V čírom zúfalstve je mu už jedno, koľko do toho nasypal a koľko ešte len nasype.
Má doma zasa nefunkčný mobil. Aby mohol aspoň čosi ukázať, tak jedna z posledných otázok je „ako spojazdniť iPhone 4 z eBay ako iPod?“.
Vtedy sa celkom nechápavo (LOL) pýtame, prečo si nekúpil radšej iPod Touch za štvrtinovú cenu?
Ale motto „to nejako musí ísť“ ho neopúšťa :-) aj keď ho napíše tesne pod varovanie „nekupujte zablokovaný iPhone 4 zo zahraničia, nejde ho spojazdniť na naše SIM karty“.
Podotýkam, že takto opisované prípady sú extrémne exotické. V skutočnosti drvivá väčšina ľudí príde do obchodu, kúpi si to, na mieste im tam strčia SIMku, aktivujú a on odchádza so zapnutým telefónom. Jediný vážnejší problém je prenesenie kontaktov. Počítam, že tri štvrtiny ich má za tri štyri dni preťukané :-) ostatní sa spýtajú rodičov a tí si spomenú, že pred 10 rokmi ich prenášali cez SIM kartu :-)
Banalitou už u nich býva iba previazanosť telefonu s internetom a počítačom, čo je len generačné zaostávanie, ktoré prekonajú.

Môže sa Vám ešte páčiť...