Čo sa to s NASA deje?

V poslednom čase pozorujem väčšiu mediálnu aktivitu NASA. Možno to nie je ani nič čudné. Každú chvíľu niečo predstavujú, ba až za hranice sci-fi ukazujú (let ľudskej posádky k hviezdam). Novátorské živé vysielania (posledný let raketoplánu). Dnes opäť čítam o rakete, ktorá poletí na Mars.
Čím ďalej viac je to podobné knižkám a sci-fi seriálom. Len čítam a nič sa nedeje. Mal by som jedno, svoje, vysvetlenie. So skončením raketoplánov je NASA v prúseri. Končia stovky zamestnancov, ktorí skutočne pracovali na skutočných letoch. Je jasné, že to bolí a ich uplatnenie je v troskách. Takže aj oni sa pochopiteľne snažia dokázať svoju potrebnosť a zároveň aj samotná NASA cíti, že stráca na dôležitosti.
Bohužiaľ však momentálne len predstavuje predstavy. Nič viac. V skutočnosti totiž k letu na Mars nepríde. Ani oduševnelé myšlienky návratu na Mesiac sa neuskutočnia. Najbližšie roky rozhodne nič nebude.
Čo potom preboha NASA bude robiť? Trápiť sa s nákladnými letmi? To už pomaličky ale iste zvládnu komerčné firmy (ešte im v tom ako tak bránia celosvetové dohody mocností). Lenže v časoch, keď Rusi už prestížne letenky veselo predávajú, nezostáva priestor na štátne vesmírne aktivity.
Viera v to, že to doklepú aspoň na nejaký asteroid, musí byť naozaj veľká. Viete veľmi dobre, že som nesmierny nadšenec prenikania ľudstva do neznáma. Poďme na Mars, leťme na asteroid, len a len toto je podstata bytia celého ľudstva.

Môže sa Vám ešte páčiť...