Otvorte oči, vraví fanúšik konšpiračných teórií

Oddychová téma na vypnutie tabletov (netušíte? vydal som rozsiahlu recenziu, napravte chybu a prečítajte si ju). A vysype na teba linky na weby a na videá. Pekná genéza sa dá vysledovať na dvoch článkoch jedného človeka.


1. publikuje polhodinové video a pridá klasické „nájdite si polhodinu, pozrite si to“, „poučíte sa“, „otvorte už konečne oči“, pridajú sa „kamaráti“ s vyhláseniami „nenechaj sa odradit zadubencami, ktori pozeraju JOJ, Markizu a veria vsetkemu co tam hovoria.“
Konšpirátor je totiž ten, ktorý ako jediný vie o spiknutiach a štylizuje sa do polohy vyššieho vedenia o chode sveta a svoje okolie vníma ako hlúpe, slepé ovečky. Už som párkrát hovoril, že konšpirátori sa vyznačujú tým, že zo všetkých možných teórií si vyberú im najsympatickejšiu a tú bezvýhradne podporujú, častokrát napriek argumentom, ktorých nositeľov odmietajú ad hominem (útok na osobu) ako „súčasť konšpirácie alebo nevidiaci hlupák“. Sú teda nekritickí voči svojej jedinej teórií. V mojom príklade bol nakoniec autor „zdolaný“ jediným človekom v diskusií.

Neznášam faloš a klamstvo, ktoré napriek snahe stretávam takmer na každom kroku.

Na rozdiel od tvrdého jadra konšpirátorov, autor patrí zrejme medzi ľudí, ktorí sa k informáciam nedostávajú a nerozlišujú ich podľa hodnovernosti, takže ich vnímajú cez sympatie, emócie. Zmes faktov v nezmyselnom celku považujú na základe pár právd kompletne za hodnoverné a odporúčajú ho k štúdiu. Bohužiaľ väčšina konšpiračných teórií operuje s banálnymi (overiteľnými a platnými) faktami a používa ich pri vysvetľovaní nedokázateľného.
Všetci konšpirátori veria, že VEĽKÉ veci majú VEĽKÚ príčinu. Ak kdesi zomrie 3000 ľudí, nemôže to mať na svedomí trotl z jaskyne ale spiknutie tisícov organizovaných vládcov sveta.
Pod článkom nakoniec jeden jediný diskutér rýchlo zmietol faktickú správnosť videa a autor pomerne bleskovo uznal argumentáciu:

A ako vidím a po preštudovaní niektorých internetových stránok musím uznať, že video je mimo.

Problém je, že takéto „videá“ sú presne to isté ako to, proti čomu sú konšpirátori. Opäť len manipulácia. Keďže sa štylizujú do polohy „imúnnych“ a „prebudených“, tak to ťažko prijímajú a jediná obrana je samozrejme už len ad hominem.
2. Autor sa nakoniec rozhodol pridať k prvému článku upresnenie a rozhodne sa zachoval najlepšie ako sa mohol vrátane pokusu zachovať si tvár.
Zrejme pochopil, že informácie treba vždy vnímať s podozrením. Na veľa faktov nesmieme dať len preto, že ich hovorí podľa nás „autorita“. Najväčšie lži a demagógiu kryjú odrobinky pravdivých informácií a zmes jednoduchých faktov. Ak sa nám čokoľvek javí ako „čisté“ zlo, tak zrejme sme odbočili „jedným“ smerom a už nedovidíme inde. Nad každou konšpiračnou teóriou si klaďte nepríjemné otázky k veciam, ktoré vám znejú príjemne (súhlasíte s nimi, lebo máte zhodný svetonázor) a neignorujte nepríjemné veci len preto, že sa niekto rozhodol oponovať vám a hovorí ich on.
Na svete je veľa tajomstiev, ktoré nebudú nikdy odhalené. Konšpiračné teórie ich majú veľmi rady. Ak si totiž vytvoria konštrukciu, ktorá nikdy neexistovala, ťažko sa dá vyvrátiť (ak som niekoho nezabil, nemôžete odomňa chcieť, aby som to dokázal. Nedokazujte to súborom príjemne overiteľných faktov typu „mohol som to urobiť“, „mám doma nôž“, „nedá sa to dokázať, lebo som iste dôkazy zničil“).

Když se sebevětší blbost podá náležitě vědecky, vždycky se najde blbec, který tomu zatleská

PS: útočné a urazenecké komentáre ani neskúšajte písať :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...