Poznámky v oblakoch po starom bez iCloud

S príchodom iCloudu sa zdá všetko možné a až odvtedy ako ho spustili. Nie. Niektoré veci sú v oblakoch už dávno. Nepotrebujete iCloud a nepotrebujete iOS5. Do oblakov môžete posielať maily (sic), kalendár, kontakty ale aj poznámky. Málokto totiž tuší, že Google má svoje poznámky a je možné ich prepojiť s aplikáciou Poznámky na iPhone či iPade. Naviac je to elegantné, bezproblémové a hlavne môžete po nastavení zabudnúť na to, či ste preboha nezabudli niečo „preniesť“.

Ako na to?

Musíte samozrejme mať Google Account a mali by ste byť zrejme používateľom mailu, kalendára od tejto firmy. Mali by ste mať iPhone či iPad :-)

Ja osobne som si prepojenie s Googlom urobil DVOMI konektormi. Prvý len na mail a použil som exchange konektor. V ňom som zafajkol synchronizáciu mailov a nepoužil som ho na kontakty ani na kalendár. Nepýtajte sa na dôvody, jednoducho to nefunguje v plnej šírke možností Googlu ani iPhonu.

Potom som vytvoril ďalší konektor opäť napojený Google Accountom. Až tu som zafajkol synchronizáciu kalendára a poznámok. Naopak, nemám zapnutý mail.

Ako to nastaviť?

Presný postup kradnem zo stránky Googlu ale prepisujem tento návod:

  1. otvorte Settings, pridajte nový Google účet v sekcií Mail, Contacts, Calendars,
  2. vypíšte údaje k účtu,
  3. zaškrtnite Calendars a Notes

Na to, aké kalendáre je možné z Google prenášať do iPhone si musíte podľa tohto nastaviť. To platí pre všetkých, ktorí zistili, že Google Calendar vie NARAZ viac kalendárov v jednom zobrazení a nezostali pri používaní jediného hlavného osobného. Oplatí sa voliť iba niektoré z kalendárov a v Google mať zasa na výber viacej. Najmä ukecané kalendáre môžu komplikovať používanie kalendára v iPhone. Mám to overené na kalendári repríz televíznych seriálov (desiatky položiek v rámci jedného dňa).

Pre maily je postup od Google tento:

Nepýtajte sa ma na kontakty, nepoužívam ich synchronizáciu cez internet!

  1. otvorte Settings, pridajte nový Exchange konektor,
  2. vyplňte údaje, e-mail (svoju gmail adresu), kolónku Domain nechajte prázdnu,
  3. vložte svoju úplnú gmail adresu do kolónky Username, vložte heslo k svojmu Google Account
  4. dajte Next a zvoľte Cancel ak sa zobrazí Unable to Verify Certificate,
  5. do kolónky Server vložte m.google.com,
  6. znova Next
  7. zaškrtnite Mail a ostatné služby nechajte vypnuté (iba ak by ste chceli synchronizovať aj kontakty ale to je na Vás).

Ako to v praxi funguje?

Otvorím v iPhone či iPade klasickú aplikáciu Poznámky (Notes), nepotrebujem ŽIADNU inú aplikáciu. Po napísaní alebo zmene poznámky sa na pozadí SAMO od SEBA všetko prenáša do Google.

Na počítači si otvorím gMail (www.gmail.com) a v ľavom stĺpci nájdem zložku s poznámkami (Notes) a mám ich všetky tam.

Môže sa Vám ešte páčiť...