Prajeme si nový iPad 3 a už 7. marca sa to dozvieme

Deň je už jasný, 7. marca je naplánovaný event a určite sa priame novinky z predstavovania dozviete na fóre iphone.cz a iných obvyklých miestach.

TUAW zosumarizoval najdôležitejšie želania pre nový iPad 3. (Že bude nový model je už takmer isté, len jeho meno ešte nie – takže iPad 3 je len odhadovaný názov).

Retina: od momentu ako iPhone 4 prišiel s Retinou prebiehali debaty o Retine pre iPad. Priznám, že mňa osobne rozlíšenie obrazovky až tak nevzrušuje, no debaty končia obvykle tým, že ak by Retina bola, musí mať presne dvojnásobné rozlíšenie ako terajšia obrazovka iPadu. Je skoro isté, že na obsluhu bude nutný výkonnejší grafický chip.

Vylepšený procesor: práve ten je logickým záverom nasadenia Retiny. Takže ak bude Retina je skoro isté, že bude musieť byť aj on. A ak bude procesor, musí byť aj väčšia operačná pamäť.

Operačná pamäť: aktuálny iPad má paradoxne polovičnú (nie som si istý) operačnú pamäť ako iPhone 4S. Je logické, že jej zdvojnásobenie v novom iPade je takmer nevyhnutné práve kvôli novému procesoru a Retine. Tento parameter však Apple nezverejňuje, no iFixit a iné weby to už pri rozborke odhalia.

Zjednotenie GSM, CDMA: TUAW to síce uvádza ako želanie, no nie som si istý, či práve iPad bude ten, ktorý to naozaj potrebuje. Problémom totiž u iPhonu je, že si musíte dávať pozor, aby ste nekúpili CDMA verziu, ktorá nefunguje v GSM sieťach (a naopak).

Lepší foťák: súčasný iPad má naozaj zlý fotoaparát. Natáčanie videa má na hranici znesiteľnosti, no fotky robí naozaj zlé. Opäť mňa osobne fotoaparát v iPade príliš nevzrušuje. Ani na fotenie a ani na nejaké videokomunikovanie, nič z toho nepoužívam. Chápem však, že veľa ľudí rado používa iPad na komunikáciu cez internet (Facetime, Skype a pod.).

Siri: zbožné prianie mať Siri už aj v iPade je najmenej isté želanie, no logika hovorí, že je to priama cesta a Apple ju tam nakoniec dá.

Stereo reproduktory: naozaj je podivné, že iPad má vlastne jediný (aj keď silný) reprák. Ako sa však vysporiada s tým, že sa iPad používa v rôznych polohách? Neviem, netuším. Preto sa mi zdá, že monoreproduktor zostane.

Bez Home tlačítka: priaznivci gest, ktoré už aj teraz vedia nahradiť stlačenie Home, by boli spokojní. Ja vlastne nie, to gesto (viac prstov sa na obrazovke spojí pohybom do stredu) som sa nenaučil. Neverím, že Home button zmizne ale zároveň sa toho dosť obávam.

Storage: iPad má od začiatku 16, 32 a 64 gigabajtov flash pamäte. Pridá sa 128 gigabajtový iPad?

Ešte lepší SmartCover: niektorých ľudí napadlo, že by v ňom mohli byť hodinky alebo tlačítka pre kalkulačku. Tak toto je vec úplne mimo mňa.

Takže na budúci týždeň, 7. marca podvečer (miesto hlavných krvákov z televíznych správ) budete hneď vedieť, čo to vlastne prišlo.

Môže sa Vám ešte páčiť...