Samsung porazil Nokiu: Lumie nechcú operátori predávať

Prvý štvrťrok 2012 niekoho potešil a pár ďalších nebude chcieť realitu lebo oni si myslia svoje. A čo ja môžem vedieť. Svetom hýbu okrem myšlienok aj čísla. Poďme sa baviť iba o nich.

Napriek úprimne mienenej snahe pozitívne vykresliť svoju zmenu má zrejme Nokia nejaký problém. Smartphony všeobecne ťahajú takmer celý segment mobilnej techniky. Tablety sa nikomu nedarí predávať (priznaných osemdesiat tisíc dodaných kusov Transformer Prime je nič), televízory sa nepredávajú (a to tu máme čo štvrťrok to nový chyták, ktorý po pár mesiacoch aj tak nikto nechce a napodiv nanajvýš chce „len“ televízor). No smartphony a to najmä Androidové rastú, čo nie je nová informácia. Je to dané aj šírkou modelového portfólia. Najlacnejšie smartphony sa menia častejšie.

Prečo? Androidista hľadá telefón a občas sa chytí na lacnejší, po čase zistí, že je to črep a tak sa ho zbavuje. Málokedy aj u drahších Android telefónov viete dopredu, čo kupujete. Pre obrat je to výborná vec. Otázka je, či na tomto obrate výrobca zarába s rizikom, že niektorého modelu nevyrobí veľa kusov a už musí meniť ďalší model. Nie je na tom nič zlé, je to stratégia.

Asi najlepší je v nej Samsung, u smartphonov chrlí modely a práve predstihol Nokiu. (zdroj The Verge)

První čtvrtletí roku 2012 možná přineslo malé nezanedbatelné vítězství. Konkrétně Samsungu nad Nokií. Myslí si to Asymco.com (viz How Samsung beat Nokia) a odhaduje počet dodaných telefonů do Samsungu na 85 milionů – od Nokie na 83 milionů. Samsung porazil Nokii v prodejích i ziskovosti už někdy minulý rok. V počtu dodaných kusů nejspíš tedy až nyní.

Napriek výraznej aktivite presadiť sa virálne a precíznom výbere servilnejších názorov sa modelu Lumia v realite sortimentu operátorov nedarí. Tí tvrdia, že si ich ľudia nechodia kupovať. Možno je chyba v stratégií výberu recenzentov a strachu z neúspechu, ktorý by mohol spôsobiť nekontrolovaný názor.

Nové telefony Lumia nejsou „dost dobré pro soupeření s Apple iPhone či Samsung Galaxy telefony“. Tvrdí to prý hlavní evropští operátoři a k novým Nokia Lumia se staví odmítavě

Je to divné, doteraz bola totiž Nokia u operátorov doslova zadrôtovaná a zrejme aj v segmente hlupych mobilov navždy aj zostane. Dokonca prechod na Windows jej nemohol uškodiť. Napriek tomu popularita Lumia akoby sa nechcela odlepiť z okruhu technologických nadšencov, ktorí pre marketing mobilu neurobili vôbec nič užitočné. Niektorí ju propaguju negativistickým štýlom, ktorý je pravdepodobne dobrým cirkusovým výkonom, no v skutočnosti ľuďom nedá informáciu, že mobil je priateľský aj k tým, ktorí používali iné dokonca niektorými recenzentami nenávidené platformy.

Nakoniec sa selektívny výber podľa servility neopláca a marketingová snaha Nokie šla zrejme mimo. Technologickí hračičkovia síce Lumiu majú ale evidentne to nestačí.

Je to nakoniec škoda, mobil Lumia je zaujímavý a určite by bolo užitočné pozisťovať si o ňom čo najviac. A hlavne podať o ňom hodnovernú informáciu skôr ako daný model nahradia informácie o prípravách ďalšieho. Čo je asi ďalšia chyba, keď už dlhší čas je jasný nástupcia dnes predávaných Lumií.

Pre prvý model takéhoto mobilu je to vždy zlá správa. Hovorí totiž, že tento model nekupujte, je zlý, ba horší ako vykreslili recenzenti. Možno nový bude lepší.

A tak sa ľudia radšej pri kupovaní venujú tomu, čo poznajú. Na rovinu, Android má každé decko. Ak nemá, šesť jeho kamarátov ho má. Takže ak aj kúpite zlý výrobok s Androidom, ľahko vás presvedčia, že iný je v poriadku. Načo riskovať hociaj ďaleko lepší, krajší operačný systém, keď mieru exotickosti ešte stále neprekročil.

PS: na tomto weblogu nájdete veľa recenzií na výrobky Samsung. Nie je to náhoda. Našli ste tu pred pár rokmi ale aj obšírnu recenziu spísanú formou denníka s jedným mobilom Nokie vďaka vtedajšej PR agentúre, ktorá sa nebála poskytnúť mobily. A samozrejme, pre mnohých z vás som ovca s iPhonom. Samsung sa nebojí.

Súvislosti:
Šéf české pobočky Nokie Petr Kasa končí. Propad má zastavit Marcus Störkel

Môže sa Vám ešte páčiť...