Ľudí treba k MHD nútiť trestami

Vraj je debil ten, kto uprednosťňuje jazdenie autom do práce pred hromadnou dopravou. A mal by sa slniečkovo zamyslieť nad tým aké škodlivé plodiny to zlé auto robí, keď sa presúša mestom a koľkokrát mu hrozí nehodovosť a vôbec je to nemoderné a predsa by malo byť povinné jazdiť MHDčkou lebo si to ja pokrokovo mysliaci aktivista tak myslím. A tí, čo uprednosťňuju niečo iné musia byť napravení a prinútení. Takže by im to mal niekto zakázať, porušenie pokutovať, zvyšovať pokuty, neustále ho provokovať, ponižovať a poriadne šikanovať. Štátom ale aj cielenou demagogickou kampaňou ukazujúcou nevhodných ľudí ako odľudov, ktorí nemajú radi ani vlastné deti až sú nehodní koexistencie v spoločnosti tých správnych.

Lenže takto normálna ľudská spoločnosť nemôže fungovať. Donucovacie prostriedky nemajú byť jadrom fungovania spoločnosti. Ľudia si budú vyberať vždy výhodnejšie prostriedky. Tie nevýhodne nebudú nikdy chcieť používať. Ak je podľa nich niečo nevýhodné, tak je nevýhodné pre spoločnosť. Celú. Vraj je debil ten, kto neuprednostní nevýhodné prostriedky.

Isteže, nejaký spoločenský záujem tu je. Z globálneho pohľadu by mali byť vyberané pre spoločnosť najvýhodnejšie prostriedky. Čiže ak nemám priestor na rozšírenie cesty, zväčšenie parkovacej plochy na istom uzavretom územnom celku, tak pochopiteľne pozerám po možných riešeniach.

Najľahšie sú: zobrať kýbeľ bielej farby, pevnú ruku na rovné čiary. Vydám nariadenie, že tá vybielená plocha je odteraz za peniaze. Rozpútam kampaň, že verejná plocha nie je toho, kto ju práve obsadzuje a tak za ňu musí platiť. OK. Síce sme ju už všetci raz zaplatili (fakt, že existuje) ale budiž, v tom prípade je ale nutné aby za jej použitie platili naozaj všetci a adekvátne. Zabraná plocha, čas zotrvania ale aj časové pásmo, rozhodne aj lukrativita práve použitej lokality, spotreba zdrojov pri používaní verejnej plochy. Takže kočík zaberie trikrát viac ako chodec. Lenivec zaplatí viac ako ten, kto rýchlo prebehne. Tučko zaplatí za nadmernú váhu. Cyklista doplatí za povolenie používať svoj prostriedok a v záujme ochrany chodcov bude musiet počas celého času použitia verejnej plochy bicykle tlačiť a pokus o nasadnutie bude pokutovaný ako pokus ísť proti verejnému záujmu (zaplatiť čo najviac).

Mimochodom… Komu by sa to vlastne platilo? Dal si niekto tú otázku a hlbšie sa zamyslel?

Jeden debil ale tu moze byt. Ten debil, ktory dobrovolne ignoruje vseobecny zaujem a zhorsi podmienky sluzby nim poskytovanej (aj za peniaze ziskane z dani VSETKYCH). Takze debil je ten, kto roztaha linky, takze povodne trasy trvaju dlhsie, zmensi prepravnu kapacitu, odradi cestujucich od pouzitia a nakoniec, je nebetycny debil ten, kto tuto sluzbu naviac poskytne za daleko vyssie peniaze ako priama konkurencia jeho sluzby. Mne pride najviacej viac divne, ak listok do prostriedku, kde sa prepravuje niekolko desiatok, az 100 a viac osob s jednotkovou cenou listka VYSSOU ako su PRIAME naklady tej istej trasy NEVYTAZENYM konkurencnym prostriedkom? Kam sa tie peniaze utapaju? do coho preboha? stoji to viac a aj tak je to MENEJ rentabilne ako vraj NEEFEKTIVNY konkurecny sposob dopravy? Prepacte mi, ten debil tu je.

Viete velmi dobre, ze ludi bud prinutis metodami z romanu 1984 k nelogickemu konaniu. Ver mi, ze ak sa im javi nieco vyhodnejsie, budu to chciet pouzivat sami. Kecy o vacsom riziku, splodin a inych hovadin… to je smiesne. Spocitaj si prosim ta aka je skodlivost splodin naftoveho autobusu – pekne prosim :-) (nie je tajomstvo, ze skodi daleko viac ako pocet automobilov, ktore by odviezli cestujucich z autobusu, naviac ak nie je bus vytazeny, splodiny robi tak ci tak, auto ide len ak TREBA, ked netreba jednoducho neplodi) :-) ale to je len na margo. Pre najvacsie naivky, aj tá električka koniec koncov plodí splodiny (nebezpečné). Len na ne nevidíte ako sa plodia.

V skutocnosti ak si fanusik hromadnej dopravy, musis vediet, ze ludi k nej pritiahnes len vtedy, ak sa im bude javit ekonomickejsia, logickejsia, vyhodnejsia. Takze ti poviem niektore veci, ktore by to sposobili:

  1. trasa musi cestujuceho vyjst nizsie ako priame naklady automobilom, kecaj kolko chces ako chces, argumentuj plodinami, rizikami a inymi argumentami, vsetko jedno, tych ludi v hromadnom prostriedku je par desiatok, nie je mozne, aby ich listok stal VIAC ako naklady na cestu autom. VZDY pocitaj s tym, ze clovek, ktory uz auto ma, tak neuvazuje s inymi druhotnymi nakladmi, to auto bude mat NADALEJ na individualne potreby, takze bude cestovat MHD popri vlastnictve auta, ty ho chces dotiahnut do MHD, takze najpadnejsi dovod je CENA za tu trasu. S tym sa neda pohnut. Nech je to trebars mesacny listok, ale naozaj VYRAZNE lacnejsi. Kludne si daj cenu turistickeho 1-2 dnoveho aj 1000 ceskych korun ale na trasu praca – domov, domov – praca rano, podvecer je vhodne byt konkurecny cenou.
  2. jednoducho vyzerajuce trasy maju mat jednoducho vyzerajuce LINKY MHD. Nemozem na trase na 5 zastavok 1x presadat pricom na presadnutie prejst 300m pesi. Nevadi dlhsia trasa na nastupnu zastavku ale vadi cim viac prestupujem.
  3. Nevadi ak cisty cas jazdy je o tretinu dlhsi, no rozhodne nie je mozne aby som bol nuteny v spicke cakat 10-15 minut na dalsi spoj len preto, ze som sa nevopchal do toho, na ktory som sa nacas dostavil.
  4. najhlupejsie je ak napr. 15 minutovy jednorazovy listok nie je prestupny, najma ak si vedenie DP povie, ze poskracuje trasy a aj jednoduche trasy, vid. bod 2. su odrazu s prestupmi, pricom potrebne useky su na puhe dve zastavky.
  5. nebudem likvidovat elektrickove trasy, to si budem opakovat dokola ako mantru. DP ktory viditelne ukoncuje prevadzku elektriciek (tramvaji) skoncil, kecy o skodlivosti plodin su uz len take stekanie po karavane…
  6. preferovanie MHD pred IAD musi ist hlavne po linke elektriciek (tramvaji) tie maju bezkonkurecnu vyhodu, kde je trat elektricky, tam je priama bezkolizna linia kamkolvek bez zbytocnej konkurencie. Na krizovatkach ma mat jednoznacne prednost elektrickova doprava. Opakuj si to ako mantru, TRAMVAJE, TRAMVAJE ako chrbtica, jadro celej MHD v meste.
  7. nakoniec to posledne, kazde mesto, ktoremu zalezi na jeho obyvateloch, nebude kecat o obmedzovani IAD ale nieco pre to urobi. Biela farba a par dopravnych znaciek je to najhorsie mozne. V skutocnosti kazde mesto ma kazde rano prud cestujucich do mesta, s tym NIKTO NIKDY NIC neurobi. Bohuzial sme v casoch, kedy hrmoadna doprava zo satelitnych dediniek uz nejazdi. Neverim, ze mesta nemaju na okrajoch (ktore nikoho nezaujimaju, najma z developerov, ktori sa tisnu do stredu mesta) take plochy, ktore za smiesne peniaze nepripravia na najhlupejsie mozne parkovanie s priamym napojenim na chrbticovu trasu MHD. Ver mi, ze ak budu platit ostatne body, kazdy jeden z CPckarov si odstavi voz radsej tam akoby mal nervacit hodinu v kolone. Musi mat ale istotu, ze ta trasa MHD mu usetri cas, peniaze. Nic ine nema cenu skusat.

Tranzitna doprava mestom v skutocnosti vobec nevadi, nech si prechadzaju centrom autami od kraja mesta na dalsi okraj. Nech si ludia chodia autami. Podstata je v tom, ze castokrat ten clovek nema na vyber ak byva mimo mesto. A ak je MHD na hovno, tak radsej znesie sediet v kolone vo svojom aute. Znesie tie rizika nehody, Znesie aj problemy s parkovanim, pretoze vie, ze alternativa odparkovat desiatky kilometrov od prace by znamenalo len vacsie nervy, vacsie naklady atd.

Takto to je, nic s tym nezmozes.

Teda okrem toho, ze sa tieto staty v Europe zmenia na diktatury a zacnu riadit zivot svojich obcanov zakazmi, trestami, preradovanim do druhej kategorie, postihmi. Ja viem, ze je to ciel velkeho mnozstva ludi, priam sen, sikanovat ostatnych tym, co si oni predstavuju ako dobre: ved my do teba tu dobrotu aj vmlatime kyjakom.

PS: toto je prepis jedného komentára. Ak ste nepochopili, možno chýba kontext ale je kdesi na Google Plus.

Môže sa Vám ešte páčiť...