V čom také to domáce publikovanie?

Nie som rovno komerčný typ a nemusím všetky dokumenty ani tie multimediálne predať. Po zaobstaraní počítača mac sa mi trošku rozšírili obzory (ja viem, vy ste rozšírení aj bez Apple) a miesto hrabania sa v krabici, crackovania každej možnej verzie softwaru, čo mi samo o sebe zaberalo čas, som sa zameral na nejakú tú tvorbu. Písanie, strihanie videa, hranie sa.

Ako prvé mi padlo za obeť iMovie. Trochu som sa pohral v GarageBand a tomu som určil jedinú možnú úlohu: občas si namixovať nejaké haluzné zvukové pozadie a hlavne ak na to príde precízne postsynchrón hlasu k videu. Potom som zistil, že Keynote by mi vedel do iMovie vyrábať celkom pekné motívy (hlavné titulky).

Dnes som si konečne pozrel iBooks Author a vidím ako sa to všetko prelína.

Keby som chcel robiť prezentácie, robím ich naďalej v Keynote. Pokiaľ by však mali primárne určenie do tabletu, nezostane nič iné ako to všetko nahádzať do iBooks Author. Hej, doslova nahádzať.

S iMovie nevidím užšiu súvislosť, do iBooks Author môžem vložiť už hotové m4v súbory a tým to asi aj končí. Trochu mi vadí, že neviem priamo „vložiť“ obsah stránky zadaním jej URL. Dajme tomu s predbežným očistením. Samozrejme Copy and Paste je kráľ a funguje pomerne dobre. Aj keď odrážky z webu vkladá „zle“ a musím ich presádzať.

iBooks Author vie knižku exportnúť do PDF, čo môže postačovať pre doslova amatérske publikácie. Viem si počas výroby pozerať knižku v iPade – pripojím, spustím iBooks v iPade a môžem rovno sledovať ako to vyzerá. Dokonca ma nalistuje na stránku, kde práve pracujem.

Neviem presne, či je aspoň možné obísť iBookStore a môj výtvor v plnej paráde nahrávať individuálne ľuďom do iPadov, či náhodou dokonca nejde ten súbor ľuďom separátne posielať.

iBooks Author môže však byť aj dobrý pracovný prezentačný nástroj. Môžem vyrábať prezentáciu v Keynote ale v iPade ho nemám. Tak to nasypem do iBA a som zabil :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...