Koniec sveta: Ospravedlnia sa tí, čo šírili bludy?

Pokiaľ by ste natrafili na web, ktorý posledné mesiace vytrvale zverejňoval bludy, konšpiračné teorie, rôzne vyvíjané tvrdenia o priebehu a zároveň títo ľudia išli do seba a priamo jasne sa ospravedlnili, tak mi dajte vedieť. Celkom ma zaujíma miera sebareflexie tohto typu ľudí.

Viete, nevadí mi, že také weby sú. Dokonca mi nevadí, že sa mýlia. Problémom je, že ak namietate pred nimi predpovedanými udalosťami, tak sa vytočia, na slušne formulované argumenty proti ich tvrdeniam sa urážajú a odmietajú, označujú vás za ovcu, ktorá je masírovaná médiami. Zaštiťujú sa znôškami povyberaných faktov.

Lenže ako sa postupne vyvíja situácia, tak títo ľudia potichu zabúdajú čo tvrdili, bojovali, urážali argumenty proti nim. Príde ich apokalyptický deň, tak sa zachovajú ako spolok svedkov jehovových, začnú odrazu tvrdiť, že žiadny blackout predsa nemal byť, že to má byť prechod cez nejakú pomyselnú hranicu a keď ani to nijako zvlášť nepocítime, lebo už aj blbovi dôjde, že by to musela byť pozvoľná zmena, tak nakoniec tvrdia, že to musíme my v sebe individuálne pocítiť.

Jednoducho ma zaujíma, či takíto ľudia, ktorí si o sebe myslia, že vidia viac a tí pochybujúci sú zmasírované ovce, či skutočne majú kúsoček sebareflexie, či dokážu vyložiť karty a povedať:

Áno, zmýlil som sa. Nabudúce budem tomu, čo tvrdím dávať iný dôraz tak, aby som vylúčil chyby. Budem kritickejší k sebe, nebudem slepo prijímať rôzne teórie. Nebudem odmietať argumenty proti nim a zamyslím sa aj nad mojimi vedomosťami. Skúsim na sebe viac pracovať, aby som nepodliehal podobným veciam príliš rýchlo a dám si pozor na to, čo šírim ostatným ľudom.

Podľa mňa ani jeden z nich nič také neurobí. Myslím, že sa naďalej budú venovať nezmyselným teóriam a ak im aj doterajšie nevyšli, ani si neuvedomia, že klamú a postupne ich modifikujú do ďalších teórií.

Nenájde sa ani jeden z tých ezoterických, katastrofických a iných polonáboženských či sektárskych webov, ktoré dlhé mesiace na tento deň prorokovali toľko nezmyslov. Koľkí ľudia podľahli niečomu čo si označili „pre istotu“? Cítia sa hlúpo alebo ani nie? Odpovedajú na takéto námietky nekonkrétnymi vyhýbavými rečami ako „ono to príde“?

Kde ste? :)

Môže sa Vám ešte páčiť...