Vývojári z temnej hmoty

Diskusia okolo WEBEXPO ukazuje, že takéto akcie sú cielené na viditeľnú časť spektra vývojárov. Existuje však aj masa vývojárov, ktorí sú mimo obzor viditeľnosti či už na internete, v sociálnych sieťach. Sami sa neprejavujú, nie sú vyhľadávaní, nikto s nimi nekomunikuje a oni ani nemajú záujem o vytváranie svojho PR v „komunite“. Akcie ako je WEBEXPO nie sú pre nich odborne zaujímavé a ani pre ich zamestnávateľov neexistuje dôvod ich tam „vyslať“.

Práve túto temnú hmotu predstavuje názor Petra Staníčka, ktorému predchádzali aj Patrick Zandl, Martin Malý a zrejme aj ďalší. Najmä pixyho (Petr Staníček) prejav nasledovalo súhlasné „lajkovanie“.

darkmatter

Oproti tomu je tu viditeľná developerská masa, zložená z ľudí, ktorí práve takéto akcie obiehajú. Pre nich sú zasa vrcholom pojmy ako startup, projekt. Pokiaľ môžem skromne identifikovať túto masu, skladá sa z ľudí aktívne zapojených v sociálnych sieťach, každý svoj web sa snažia vystrčiť a predviesť. Obvykle sú to teda jednotlivci (freelanceri), malé tímy. Ľudia, ktorí okrem programátorských zručností chcú riešiť svoje PR a získavať uznanie medzi ostatnými.

V diskusií pod pixyho prejavom sa objavil odkaz na text článku o vývojároch z temnej hmoty.

Tento pojem dokonale označuje istú masu vývojárov, ktorí nesedia v stroji, ktorý sa nám neustále preháňa po internete.

O ich existencií samozrejme vieme. Len si ich pri diskusiách neuvedomujeme, mnohí ich rolu dokonca podceňujeme.

Oni totiž majú svoju prácu, robia ju už dlhé roky. Majú svoje nástroje, techniky, procesy, úlohy, projekty. Rieša problémy biznis časti svojich firiem a častokrát ide o ďaleko väčšie peniaze ako by sa väčšine startupov mohlo snívať, aj keď na nich sa podieľa celá firma a developer z temnej hmoty je len súčasť.

Nečítajú blogy, nepíšu ich, na sociálnej sieti riešia úplne iné veci ako propagovanie svojej práce. Nepotrebujú adoptovať čerstvo vzniknuté trendy. Nepasujú im do problémov, ktoré v práci riešia. Potrebujú osvedčené riešenia a ak si niečo osvoja, musia byť presvedčení o tom, že to vyrieši nejaký nedostatok v ich postupoch a je to zjavne efektívnejšie. Pre nich však trendové konferencie nefungujú. Chýba v nich totiž prepojenie na biznis.

Kto to sú vývojári z temnej hmoty?

Môže to byť človek, ktorý vytvoril aplikáciu vo firme, kde pracuje. Jeho firma nemá s IT nič spoločné, no potrebuje počítače, software a takmer vždy nakoniec potrebuje na mieru vytvorený software.

Takýto vývojár mohol urobiť interface pre nalievanie dát do webu, ktorý namaľoval známy freelancer. Pracuje vo firme vyrábajúcej rôzny hardware, napríklad naprogramoval rozhranie elektronického budíka, ktorý jeho firma vyrába. Kto urobil rozhranie vášho televízora, multimediálneho prehrávača? Niekto musel naprogramovať skript automatického spracovania dát v miestnom úrade…

Článok odhaduje, že tí z temnej hmoty sú v drvivej väčšine… 99 percent.

Dokonca majú čo predviesť. Ako dokončiť svoje úlohy.

Čo pre nich urobiť?

via: www.darkmatterdeveloper.com

Môže sa Vám ešte páčiť...