Ako dizajnovať rozhranie aplikácie na obrazovku televízora

[voľne na námet z medium.com]Pravdepodobne sa nám začína meniť svet TV. Doterajšie médium a možnosti sa obmedzili nanajvýš na prepínanie vysielaných staníc. Doteraz boli ochotné poskytnúť interaktivitu vo forme hlúpych „pauzni a pusti“, či pozeranie z (platených) archívov. Lenže dnes už si začíname všímať, že možností je viacej. Pre televízne obrazovky už môžeme programovať „aplikácie“ a ich rozhranie sa postupne prispôsobuje.

tvapp-scheme

Televízor už dávno nepoužívame len na pasívne sledovanie. S rozhraním pripojených prístrojov pracujeme a ovládame ho. Je dobre vedieť, ako ho navrhovať pretože už je celkom možné, že to budeme robiť aj my. Nielen veľkí výrobcovia televízorov, setoboxov, satelitných prijímačov a veľké televízne stanice.

tvapp-safearea

Pri tvorbe rozhrania myslite na umiestnenie nápisov a dôležitých prvkov. Obraz môže byť osekávaný a rozhranie vami navrhnutých obrazoviek s tým musí počítať.

Ovládač určuje rozhranie. Ťažko budete ovládať rozhranie navrhnuté na dotykovú obrazovku, myšku alebo touchpad, pokiaľ máte len smerové tlačítka. Zároveň musíte aktívny prvok vizuálne zreteľne vyznačiť.

tvapp-pixely

Nadpisy a text by mali mať takú veľkosť, aby sa dobre čítali. Nadpisy 92 pixelov a dôležitý text 24 pixelov. Najmenšia vnímateľná veľkosť textu je 18 pixelov. Testujte. Nielen na programátorovom monitore ale na skutočnom televízore.

Farby a kontrasty sa môžu líšiť od vašich zvykov z monitorov. Čistá biela ako pozadie môže ďaleko viacej unavovať oči.

Môže sa Vám ešte páčiť...