Ergonómia pracoviska

Čo máte na práve na stole? Nie, neporiadok nemám zatiaľ na mysli a ten ma teraz vôbec nezaujíma. Keď si odmyslím ďalšie nevyhnutné veci, dominantou stola je hranatá skrinka počítača s monitorom, klávesnicou a myšou s neodmysliteľnou farebnou podložkou.


Každý má svoju predstavu o umiestnení týchto neoddeliteľných súčastí súboru pracovných nástrojov. Pripojme si ku okruhu nášho záujmu najbližšie časti nábytku s ktorými sa nevyhnutne dostávame do priameho styku.

Súhra a poloha týchto komponentov by mala čo najmenej pôsobiť stresujúco a nepriaznivo na vašu pohodu pri práci.

Pracovný stôl by mal mať dostatočnú „hĺbku“, čo v našom okolí spĺňajú zrejme všetky. Niektoré pracoviská sú vybavené aj špeciálnejšími stolmi s vysúvacou časťou pre klávesnicu. Tieto stoly sú však zvyčajne príliš úzke a určite budete potrebovať ďalšiu plochu.

Postavme si na stôl monitor počítača. Keďže výška obrazovky k očiam je nedostačujúca, určite použijete skrinku samotného počítača na vyrovnanie bodu na monitore vo výške asi 3/4 výšky obrazovky s polohou očí. Skrinka na stole pôsobí neesteticky, kabeláž trčiaca zozadu počítača celkový dojem ešte zhoršuje. Preto sú monitory vybavené otočným kĺbom, ktorým si ho môžete nakloniť dozadu a tým docieliť optimálny uhol pohžadu. Takéto riešenie však núti mať hlavu zaklonenú dopredu.

Keď sme si postavili monitor na stôl nepovažujme to za konečnú polohu, do hry vstupuje umiestnenie okien a umelé osvetlenie. Plocha monitora by nemala odzrkadľovať žiadne zdroje svetla. Všetky odrazy pôsobia unavujúco na zrak a nútia k zbytočnému a škodlivému zvyšovaniu kontrastu a jasu obrazovky. Okamžite vylúčime obrazovku oproti oknu, obrazovku v ktorej vidíme žiarivku zo stromu alebo zo stolnej lampy. Stolná lampa by zároveň mala osvetľovať pracovnú plochu a nikdy nie oči.

Klávesnica počítača je vždy umiestnená priamo pred obrazovkou a plocha pred ňou by mala poskytovať pevnú oporu pre zápästia, ktoré dlhým písaním trpia. Pri písaní by sa nemala po stole pohybovať, bohužiaľ dnešný trend ľahkých klávesníc to priveľmi neumožňuje. Pre veľkosť klávesov existuje norma, ktorú niektoré futuristické klávesnice priveľmi nedodržujú. Počítačová myš potrebuje dostatočný voľný priestor bez drobností, ktoré sa pletú rukám do cesty.

Myš by mala byť ľahká, citlivá a umiestnená blízko rúk na klávesnici. Spolu s klávesnicou by mali byť kvalitnými súčasťami a ich výber nespočíva len v cene a designe. V tomto prípade sú ergonomické vlastnosti a normy prvoradé.

Všetky moderné monitory poskytujú rozsiahle možnosti nastavenia a platí, že najmenej unavujúce sú vyššie obnovovacie frekvencie, ktoré si v prostredí OS Windows môžete spolu s rozlíšením obrazovky nastaviť. Pre dlhodobú prácu sú minimálne hodnoty od 80 Hz. Pre porovnanie televízna obrazovka bliká frekvenciou 60 Hz.

Nezabudnite aj na nastavenie šírky, výšky a polohy aktívnej plochy obrazu, využijete tak maximálne možnosti monitora. Pokiaľ pracujete s textom, zvoľte veľkosť písma dostatočne čitateľnú. Grafici uprednostnia väčšie rozlíšenie ako bežný používatelia, ich monitor by mal byť však väčší.

Minimálny použiteľný rozmer monitoru sa meria v palcoch a rozmer 14″ už zanikol. V trende sú dnes obrazovky so 17 palcami.
Oči by k monitoru nemali byť blízko. Vystrite ruku smerom k monitoru a pokiaľ ju vyrovnáte bez narazenia na obrazovku, je to v poriadku. Pri ukladaní monitoru si ešte uctime svojich kolegov a zadnú stenu v žiadnom prípade nenamierte priamo na nich. Okrem nepríjemného pohľadu na šalát káblov im neposkytnete ani najúčinnejšiu dávku žiarenia z monitora.

Posadíme sa k čerstvo optimalizovanému pracovisku. Stolička by mala byť otáčacia, na kolieskach a po podlahe by sa mala posúvať až vtedy keď si to budete želať bez zvýšenej námahy. Výška sedadla by mala umožňovať položenie celej plochy chodidiel na podlahu. Niekedy je vhodné použiť aj vhodnú podložku na vystreté nohy. Bočné operadlá stoličiek sú nevyhnutnou potrebou lakťov. Operadlá poskytujúce oporu pre hlavu sú doménou automobilových sedačiek, pri práci s počítačom sú nepodstatné.

Pri práci si nezabudnite robiť často prestávky spojené s opustením miesta na niekoľko minút. Nepretržitá niekoľkohodinová práca bez pohybu výrazne zvyšuje únavu. Aj pri práci odtrhnite aspoň občas oči od obrazovky.

[RM]

Článok je možné reprodukovať, komentovať alebo citovať, časti alebo celý len so súhlasom autora.

Všetky práva vyhradené.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Kiara píše:

    Tento komentár som využila na hodine informatiky a vaľmi sa mi páči aj pani profesorke!
    Ďakujem

  2. Bolek píše:

    a kto je autor?

  3. rony píše:

    JA!!!