Končím so Sony XM5 a vraciam sa k Bose

Moje GC35 som kupoval niekde okolo roku 2017. Takmer celodenná výdrž, mäkkučké, skvelé ANC, skladacie.

Pred dlhším časom sa im čosi zlomilo v tom zapínacom tlačidle.

Tak som sa spýtal sociálnych sietí a všetci sa zaklínali na Sony slúchadlá, že fuj Bose. No a tak som obratom objednal XM5ky.

Potom som si kdesi na sociálnych sieťach aj posťažoval. Rátal som, že tu ide len o to, že som bol zvyknutý na Bose a treba vydržať. Ale nebolo to tak.

Vždy, keď som napísal, že XM5 sa mi javia horšie, tak ako prvé sa vždy niekto ozval, že nepravda. A vždy došlo k tomu, že hodnotí výhradne len zvuk. Že moje výhrady sú asi skôr blbosti, ktoré možno aj uznáva ale keď je ten zvuk taký „správny“, tak tie chyby sa tým vymazávajú.

No dobre. Ja tvrdím, že auto môže mať aký chce motor, ked mu dajú blbé kolesá, nikdy to nebude dobré auto.

Tento mesiac mu však už došlo, že tie XM5 suším v šuflíku – Bose dostali nový prepínač hneď po kúpeni XM5 a tak som predsa len viac používal tie.

Lenže potom sa znovu ozvala smrtka nad tými QC35 – odrazu sa samy od seba zapli. Prekáža to, pretože sa pripoja k zariadeniam. Aj som našiel, že stačí asi rozobrať, vyčistiť. Ale už som to opäť nejako nezvládol.

Objednal som ich potomka. Ten istý dizajn, hlavná zmena je USB-C. Nie je to ten „ultra“ model a aj som mal pár dôvodov prečo nie: dotykové ovládanie, tie XM5 mi dali zabrať a toto teda fakt nechcem.

Hlavné nedostatky XM5:

  • sú masívnejšie a nie sú skladacie – na prenášanie je to zďaleka horšie než skladacie QC od Bose,
  • ovládanie hlasitosti na tele, isteže to beztak ovládam najmä zo zariadenia, no pokus to zvládať tým „šuchtaním“ je nemotorný,
  • katastrofálny ovládaci SW: niektorí tvrdia, že je zbytočný, lenže páni moji, ak tie slúchadlá ponúkajú funkciu, pre ktorú kupujem prave toto – a to súbežné pripárované DVE zariadenia plus možnosť prepnúť na niektoré ďalšie – a ak to v tom SW funguje ZLE, tak naozaj nemôžete tento bod zmiesť zo stola – ak to nefunguje je celý výrobok naozaj zlý (alebo aspoň horší od konkurenta, ktorému toto ide)
  • ten ovládací SW si musíte zapamätať, že pri inštalácií na viac zariadení sa zamotá a prestáva spoľahlivo a rýchlo fungovať – ak na to zabudnete, strácate čas čakaním
  • Subjektívny nedostatok: vnútro slúchadiel sa mi dotýka uší, neviem ako to pri tej veľkosti Sony robí ale Bose sú výrazne menšie a toto mi nerobia.
  • Zapínanie stlačením tlačidla – napriek tomu, že je to fyzické tlačídlo je NESMIERNE otravné zapínať vec tak, že musíte tlačidlo stlačiť, držať nejaký čas (bez odozvy o tom, že zapnutie to láskavo zaevidovalo) – o čo lepší je PREPÍNAČ. Prepneš a vieš, že sa to ZAPNE. Smejete sa? Nechápete čo je to UX, a to je dobre, nemusíte ale nesmejte sa potom.

Hlavné prednosti XM5:

  • oproti QC35 naozaj o niečo lepší ANC, porovnával som to voči rovnakým druhom zvuku a napr. telku v miestnosti si XM5 utlmili ďaleko lepšie.
  • zvuk nie je ani lepší ani horší; neviem a hlavne je mi to fuk, od iných recenzentov som napočúval toho toľko, že je jasné ako to funguje. „Ak ste zvyknutý na prevedenie BOSE, je to pre vás dobre. Ak ste zvyknut na prevedenie SONY, je to pre vás dobre.“ – nijaká iná mágia v tom nie je.

Takže som kúpil BOSE QuietComfort. Dizajn identický s QC35. Bose mal tiež svoje obdobie, keď chcel niečo veľmi revolučne zmeniť ale viditeľne vidí, že si klienti obľúbili tento konkrétny dizajn.

Zostal teda prepínač na zapnutie a vypnutie. Má súčasne funkciu na zapnutie párovania. Pre mňa vlastne ideál a to napriek riziku, že opäť ten prepínač odíde.

Miesto microUSB (to som zaplátal magnetickým Magcore – pozrite sa, je to skvelá vec ako sa zbaviť microUSB), takže tento faktor nehral už nejaký čas rolu. Ale nové BOSE už majú USB-C. Pribalili ale trápny káblik na nabíjanie.

Na ľavom slúchadle pribudlo tlačidlo prepínania – ideálne je nechať si tam vypnutie a zapnutie ANC. Na nič iné sa to nedá použiť. Fandovia toho music streamingu, čo nemám, mlčte :) Mať iba jednu službu v ponuke je trápnejšie než uznať, že má ešte jednu funkciu.

Zmena nastala v obslužnom software. Nové slúchadlá si už vyžiadali nástupnícku aplikáciu. To by malo každého vystrašiť.

Pôvodná appka je totiž výborná. Používam ju presne a len na to, aby som mal registrovaných X zariadení, z toho dve aktívne. Občas appku spustím jedno zariadenie „odopnem“ a pripnem iné. Na toto ju chcem.

Nová zatiaľ nejaví známky toho, že by presne toto robila horšie. Úuuuuf.

Samotné slúchadlá som mal čierne a tieto nové som teda kúpil „biele“. Pozor, nie je to biela, je to taká ja neviem aká, najbližšie mi príde taká vojenská maskáčová do púšte?

Prečo neviete urobiť čisto biele? Nechápem to ale vedel som, že nebudú také.

Zvyšok nemá cenu hodnotiť je to rovnaké ako predošlé. Je síce cítiť odlišnosť povrchu materiálu, keď QC35 majú tak trošku exkluzívnejší pocit pri dotyku po plastoch. Náušníky sú rovnako príjemné.

Záver

Nikdy netvrdte, že nejaké parametre veci sú zanedbateľné ak je výrobok vyrábaný a predávaný práve s nimi a podľa vás nesúvisejú s hlavnou náplňou práce výrobku. Ak majú slúchadlá podľa vás skvelý zvuk ale súčasne otravujú hocičím hocaj banálnym, tak mi znepríjemňujú aj to hlavné – počúvanie.

Preto ma mnou zistený zoznam nedostatkov XM5 otrávil až tak, že ani ich ANC ma nepresvedčilo zostať. Toto je daná vec, môžete to len pochopiť.

Bose QC35 sú lepšie než Sony XM5. A Bose QuietComfort ako nástupca QC35 v tom pokračujú.

Môže sa Vám ešte páčiť...