Filmy, divX, BSPlayer…

ako na titulky, prehrávanie filmov v prehrávači typu BSPlayer, alebo iné s titulkami v externých súboroch…20.8.2002


Fenomén divx filmom existuje, nebudem sa ním zaoberať, je kopec článkov počnúc CHIPOM končiac http://dvd.box.sk/
Pokiaž sa filmom v divx moc nevenujete, iste len kliknete na AVI súbor a film sa vám otvorí v defaultnom prehrávači a tým končíte s možnosťami prehrávania filmov na PC. Zďaleka tým nie sú využité všetky možnosti.
Prvým krokom je amputované prehrávanie AVI v Media Playeri nahradiť nejakým iným prehrávačom. Nebojte sa, prehrávače sú len frontendy pre to okno s videom, samotné útroby sú tie isté, tie sa volajú kodeky.
Doporučujem vám pred premenou počítača na multimediálne centrum nainštalovať tento minimálny software:
prehrávač, doporučujem tieto: BSPlayer, RadLight, MicroDVD, nedá sa povedať, že každý film prehráte v hociktorom z nich, najspožahlivejší je BSPlayer, za ním je trošku menej funkcionálny RadLight (ktorý niekedy hrá zvuk vo filmoch, kde je bsplayer ticho) MicroDVD je starší prehrávač ale niektore CDčka s filmai sú naň predpripravené. PROSíM VÁS pre BSPlayer si zožeňte nejaké skiny, určite vás odpudí jeho nechutný vzhžad, ale nedajte sa odradiť, je to vežmi dobrý prehrávač!
kodeky, doporučujem divx verzia 5, na verziu 4 môžete zabudnúť, ale doporučujem mať pripravenú aj inštalačku staršieho 3.21 divxového kodeku. Existujú ešte ďalšie kodeky, pre niektoré filmy sa hodia aj aktualizované kodeky od microsoftu, naštastie sú aj ako samostatný balík, takže netreba šachovať s najnovšou verziou mediaplayeru. Potom sú občas problémy s prehrávaním zvuku. Ten sa do divx filmov niekedy koduje ako divx zvuk, vkladá sa dovnútra ako mp3 alebo iné zvukové kodeky. Posledne som mal patálie s nejakým kodekom Ogg. Ak vám vo filme ide obraz a nejde zvuk, zrejme autor divx filmu použil kodek, ktorý nemáte. Existujú programy, ktore z divx filmu vedia povedať približne aké kodeky používa. Predtým ale skúste film bez zvuku prehrať v bsplayeri alebo radlighte, možno to pomôže.
Titulky známe z kín sa „uzákonili“ a vežmi vhodne mimo samotných filmov, má to viacej dôvodov, titulky sú ako text, dajú sa v dobrých prehrávačoch prepínať, meniť písmo a pod, či vypnúť. ak by ste mali film s priamo do neho namažovanými titulkami, tak už s nimi nič neurobíte – načo sú vám činske titulky vo filme, že? Takisto titulky s viac jazykmi by chceli zakaždým iný AVI súbor.
Dajme tomu, že sa dostanete k nejakému filmu a známy vám povie, že sú tam aj titulky. Vy samozrejme otvoríte AVI súbor ale titulky nevidíte.
Skúste si pozrieť ktoré súbory ste s filmom dostali.
Niektorí assembleri filmov vyrobia k filmu aj takzvaný INI súbor pre niektorý prehrávač alebo dokonca prihrajú na cd aj samotný prehrávač (zvyčajne bez kodekov – predpokladá sa že ich už máte) a možno sa po vložení cd film aj sám spustí aj s titulkami. Hžadajte teda na cd takéto súbory:
.sub .srt .txt – pokiaž majú aspoň približne názov ako ma samotný AVI film, zrejme pôjde o titulky v txt formáte, môžete ich otvoriť vo vieweri FARu alebo notepadu (radšeju v nich nič nemente)
.ini .mvp .bsp – môžu byť ini súbory pre niektorý z prehrávačov, taký ini súbor vlastne obsahuje niektoré špecifické údaje pre daný film ako je názov súborov s filmom a súborov s titulkami, niektoré parametre pre prehrávač a vzhžad titulkov. Zväčša stačí takýto ini súbor dvojklikom „spustiť“ alebo „otvoriť“ v príslušnom prehrávači filmov. Tieto ini sú zasa textové súbory a dajú sa pozrieť aj v notepade..
autorun.inf – zabezpečuje automatické spustenie nejakého súboru po vložení CD, pozrite do neho notepadom.
niektoré filmy obsahujú aj simuláciu dvd menu filmu, buď sú riešené ako .exe program alebo využívaju simuláciu dvdmenu nejakého prehrávača, napr. microdvd ho má prepracované.
Ak nedostanete film „predžuvaný“ pre váš prehrávač, tak vám teraz poviem ako rýchlo otvoríte film aj s titulkami v BSPlayer.
Podmienka je aby ste vedeli ktorý súbor je film avi (zväčša prípona avi) a ktorý je titulky (.sub .srt .txt a pod.).
Spustite BSPlayer. Nad oknom BSPlayeru stlačte pravé tlačítko myši. Vyberte povel na otvorenie filmu, nájdite film. Potom opäť nájdite okno BSPlayeru (ak ho nevidíte tak pravé tlačítko s filmom a prvý povel je Ďalšie menu) a tam je povel na otvorenie titulkov. Opäť ich nájdite. Ak stále titulky nevidíte, tak pozrite na hlavné okno bsplayeru či tam svieti Subtitles Yes. Ak áno, pravé tlačítko nad filmom a niekde tam je povel na manipuláciu s titulkami, vyberte si vežkosť písma a jeho polohu.
BSPlayer je pomerne intelifentný a pokiaž je názov súboru s titulkami na 90% totožný s názvom súboru s filmom stačí otvoriť súbor avi a titulky sa natiahnu aj samy. Preto je rozumné na cd napažovať filmy tak, že súbor s filmom je s rovnakým názvom ako súbor s titulkami. Pokiaž vám nevadí že sa filmy prehrávajú vo vysokých rozlíšeniach, tak to plne postačuje. Ak chcete aby sa film prehrával v inom rozlíšení (800×600 je doporučené) s daným písmom a vežkosťou pre titulky, tak musíte mať na CD aj súbor pre bsplayer, ktorý to všetko má prednastavené.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Ania píše:

    YoYoYo! MAs zzajebistą stronke choć prawie nic z niej nie czaje:P, a i filmy by sie przydały , not o narka