Safari?

Safari už byste neměli ignorovat
Nový applovský prohlížeč Safari je v mnoha ohledech přelomovým produktem. Pominu-li jeho nesporné kvality (uživatelské rozhraní, rychlost, podpora standardů), pak především tím, že po letech duální vývojové řady MSIE-NN zakládá třetí majoritní větev, která není s předchozími příliš spřízněna.


Pravda, ne v ČR (u nás kvůli totálnímu embargu do roku 1990 už asi MacOS zůstane minoritní platformou navždy) – ale pro svět se stává Safari důležitým prvkem, který už webdesignéři nemohou opomíjet (nových maců se prodává stále víc, kampaň Switch také vykazuje nemalé úspěchy). V jistých cílových skupinách je dokonce MacOS platformou nikoli minoritní – třetina počítačů v amerických školách jsou macy a v reklamních agenturách, DTP či uměleckých kruzích jsou celkem časté i u nás. A je téměř jisté, že Safari se na MacOS záhy stane majoritním prohlížečem. Už nyní, kdy je teprve v beta verzi s mnoha chybami, jej jako svůj primární prohlížeč používá nadpoloviční většina uživatelů MacOS X.
Autoři WWW stránek a skriptů by proto neměli být časem zaskočeni jeho existencí. Do nynějška byl ještě majorotním macovským prohlížečem MSIE (jehož identifikace se často skryla mezi MSIE z Windows), v poslední době – hlavně na MacOS X – stoupá podíl Mozilly a jejích derivátů, především Chimery (jejich identifikace se zase slévá se všemi ostatními Mozillami). Lze ale téměř s jistotou očekávat, že nástup Safari tyto letité zvyky prolomí a bude třeba počítat s novým (ne-dominatním, ale také ne-zanedbatelným) hráčem na trhu.
Stránky vytvořené podle standardů už sice použitý typ a platforma prohlížeče nemusí vůbec zajímat – mnoho autorů ale stále v CSS a ve skriptech používá různé vychytávky, které jsou na typu prohlížeče závislé hodně. Třeba stávající testování identifikace prohlížeče v Javascriptech (s jednoduchým větvením MSIE-Mozilla) v případě Safari přestane fungovat. Tento prohlížeč je postaven na odlišné technologii (jádro pochází z Konqueroru), čímž přidává ke stávajícím používaným jádrům další renderovací engine: MSIE (resp. Tasman v MSIE/Mac), Gecko (Netscape, Mozilla) a KHTML (Safari, Konqueror). Protože celý stroj KHTML je veřejně použitelný (OpenSource), je docela dobře možné, ža časem na něm budou postaveny i další prohlížeče, i pro další platformy.
Safari se nyní identifikuje řetězcem:
Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en-us)
AppleWebKit/48 (like Gecko) Safari/XX
(kde XX je číslo závisející na aktuální verzi) – takže např. prosté rozhodování podle výskytu řetězců „Mozilla“ nebo „Gecko“ již nadále není postačující. Což na druhé straně dnes používá už jen opravdu neznalý programátor – daleko jistějším rozhodováním je test podle schopností prohlížeče, namísto zastaralého ověřování jeho jména – např.:
if (document.getElementyById && document.createElement)
Všichni autoři Javascriptů by si na to měli rychle zvyknout, jinak se v budoucnu setkají s nepříjemnou odezvou uživatelů (především pokud jsou stránky určeny i pro zahraniční uživatele, mezi nimiž bude použití Safari mnohem vyšší než u nás). Zatím je ještě chvilka času, protože Safari je teprve v beta verzi – i když se přesto používá stále víc a každá nová aktualizace opravuje chyby po kvantech a je skokově o třídu lepší. Stále je ale na mnoha stránkách nepoužitelné – mně za test case slouží Blesk či Reflex, kde používám celkem náročné konstrukce CSS i DHTML – až budou tyto stránky v Safari zobrazeny korektně, můžu ho s klidem prohlásit za dokončený a použitelný produkt. Do té doby bude alespoň užitečné pro uživatele prostudovat si přehled stávajících chyb a pro webdesignery průběžně sledovat stránky Dava Hyatta, hlavního tvůrce Safari.
original

Môže sa Vám ešte páčiť...