Nečiň ostatním, co nechceš, aby

Nečiň ostatním, co nechceš, aby činili oni tobě (i kdyby si nakrásně mysleli, že tak činí pro tvé dobro). Jak jen je to možné, čiň ostatním to, co chceš, aby oni činili tobě (ale jen pokud o to stojí).
Originál článku alebo si to odzobáčikuj ;-)


Zlaté pravidlo
Veřejně se tady přiznávám, že jsou mi upřímně ukradené všechny zákony, nařízení, přikázání, výzvy, doporučení, příručky a poučky an sich. Řídím se jen jedním jediným – Zlatým pravidlem, které jsem si mírně poopravil a doplnil. Tam kdesi uvnitř znám všechny jeho nuance do nejmenšího detailu, ale formulovat je nahlas je už poněkud obtížnější. Přesto to zkusím:
Nečiň ostatním, co nechceš, aby činili oni tobě (i kdyby si nakrásně mysleli, že tak činí pro tvé dobro).
Jak jen je to možné, čiň ostatním to, co chceš, aby oni činili tobě (ale jen pokud o to stojí).
Vystačím si s tím. Naštěstí to z 99 % pokrývá celou sbírku zákonů, Desatero, Gutha-Jarkovského, talmud i WAI. A napadlo mě, že by se klidně mohly hodit do stoupy všechny příručky o bezbariérovém webu, přestat si stěžovat na bezohledné webdesignery a Nielsen by mohl jít do důchodu – místo toho všeho by se nasadilo Zlaté pravidlo.
Update 2003-03-06,17.20 – poznámka pro Marka Prokopa a jiné, co to také nepochopili: Zlaté pravidlo upravené pro webdesignera v tomto případě zní: „Dělej stránky tak, jak by sis přál, aby je pro tebe dělali ostatní, pokud se tvé potřeby a styl používání webu budou jakkoli lišit těch jejich.“ — konec vyvětlující vsuvky.
Stačí pak totiž, aby si každý autor, který vypotí nějakou WWW stránku, nad ni sedl a postupně si představil následující:
na mém stařičkém počítači neběží nic než Lynx v DOSu. Co uvidím? A co v Mozille na Linuxu? V Safari na Macu? Pomůcka: vypněte v prohlížeči postupně styly, javascript, zobrazení obrázků, zakažte předefinování barev a písem, vypněte plug-iny, zkuste různé kombinace těchto nastavení; popř. nainstalujte si vedle svého MSIE i jiné prohlížeče.
nemám v systému ani Verdanu, ani Arial a „Helvetica“ se u mě jmenuje font, který zobrazuje pouze švýcarské vlaječky. Pomůcka: pokud definujete písmo v CSS a nemáte tam žádné písmo obsahující “ CE“, přidejte na začátek všech definic písem text „Symbol,“ a stránku si prohlédněte znova (podrobnosti).
sezením u počítače jsem si zkazil oči a přečtu už jen palcové a větší znaky. Můžu si text na stránce zvětšit? A co se pak stane? Pomůcka: nastavte si v prohlížeči velikost písma na největší (200 % a více).
trpím barvoslepostí a nerozeznám odstíny červené a zelené. Co uvidím? Pomůcka: přepněte svůj monitor do černobílého zobrazení, případně ještě snižte kontrast na minimum.
mám malý monitor, případně používám webTV. Pomůcka: přepněte svůj monitor na rozlišení 640×480 a vezměte myš do druhé ruky, než kterou ji běžně ovládáte.
oslepl jsem. Pomůcka: zobrazte si stránku beze všech stylů a obrázků (nejlépe v textovém browseru) a čtěte nahlas vše co vidíte, zleva doprava (začněte prvním znakem vlevo nahoře a na další řádek přejděte teprve až dojdete k pravému okraji stránky). Vyskytuje-li se někdo poblíž, čtěte tímto způsobem obsah stránky jemu a chtějte po něm, aby se ve stránce vyznal, aniž se na ni podívá.
mám pomalé přípojení k Internetu. Pomůcka: nemáte-li žádný simulátor rychlosti připojení, jednoduše sečtěte velikost stránky, všech obrázků (včetně reklamních bannerů) a dalších souborů, které se s ní stahují (styly, skripty). Výsledný počet KB vydělený 4 je počet sekund, po něž se stránka bude stahovat běžným modemem ve špičce.
už dávno nejsem takový génius, jako jsem býval zamlada. Pomůcka: posaďte k počítači svou babičku.
Má to ale jednu vadu. Kdyby totiž všechny stránky prošly takovým testem, nemáme o čem psát.

Môže sa Vám ešte páčiť...