SPAM: Bike je vytiahnutý, ICHDOM dostal trest a iné

Tak som sa toho biku ani nedotkol, dnes celý deň pršalo a celkovo som stratil náladu sa namáhať s tým aby som sa mohol namáhať. Keď príde čas, tak napíšem sem jeden veľmi zaujímavý príspevok o veciach, ktoré vytvárajú veľmi nechutný obraz o myslení ľudí. Súvisí samozrejme s mojimi aktivitami a prejavmi o istých etických zásadách, na ktorých trvám a budem trvať naďalej za použitia aj tak účinných prostriedkov ako je uvádzanie faktov a to nielen touto formou.


V kauze ICHDOM.CZ, pred pár mesiacmi pertraktorovanou v online médiach, došlo k rozhodnutiu súdu. Zúčastnené strany (pooh.cz, continue.cz…) prejavili výhrady k rozhodnutiu súdu a to, že nebudú informovaní o výsledku súdneho rozhodnutia. Presnejšie, došlo k pozitívnemu nálezu, ale konkrétnosť trestu vyjadrená nebola. Celkom nesúhlasím s protestami uvedených, postačujúce je vedomie, že právo bolo explicitne vyjadrené a výrazne určené na stranu navrhovateľov, teda aj ich. Výška trestu alebo jeho zverejnenie nie je podstatné, malo by to samozrejme psychologický vplyv, avšak je to podľa mňa aj forma „zálohy“. Ak nabudúce dostane niekto ďalší trest v inej výške, nebude môcť použiť prirovnanie.
Podľa rečí na internete však trest bol finančný, podľa istých meradiel skôr symbolický – vyhralo ale najmä právo, podľa iných by však tento trest znamenal, že investícia tejto čiastky do reklamy by firme tak veľmi neublížila.
Osobne považujem celú kauzu za priame zviditeľnenie nekalej podstaty činností kvalifikovateľných ako „spamerské praktiky“. Minimálne to berie rad argumentov z úst ešte možno existujúcich zástancov spamu, pokiaľ už konečne nepochopili skryté hrozby pre mail ako taký zo strany spamu.
V Čechách sa nejako rozmohli upaľovania, je to snaha prejaviť názor? Čo mám z prejaveného názoru, keď si nemôžem vychutnať jeho účinky na okolie?
Včera som zabudol spomenúť, že UPC u nás podľa živě začína s komerčnejšou prezentáciou internetu cez káblové rozvody. Cenník má jeden riadok: mesačne 1600,-Sk. Na rovinu poviem, že toto si kúpia iba zúfalci, čo bez internetu doma neprežijú. A na ďalšiu rovinu, ak to niekto zoberie, bude jednoznačne pripojenie sharovať na viacej platiacich. Zrejme si to UPC uvedomuje, uvidíme či nasadí nejaké mechanizmy proti tomu (minimálne psychologické). V poslednom prípade by bolo možno vhodnejšie rovno ponúkať veľké balíky pre celé bytové domy, avšak každá firma s veľkým počtom klientov, ktorí platia čiastky rádovo v stovkach vie, ako drahá je agenda okolo toho. Ešte nenastala situácia, že si jednotlivci kúpia internet s trvalým pripojením. Dokonca si myslím, že ľudia budú uvažovať aj komplexne s ohľadom na príjmy a rozdelenie výdajových položiek. Iste sa im do toho nezmestí platenie GPRS na mobile súčasne s internetom na doma a iné kombinácie, ktoré sa funkciami prekrývajú.

Môže sa Vám ešte páčiť...