Tak napadlo Markoffa

Markoff sa dnes venuje všeobecnejším (dvom) témam. Školákom a reakcií na moju protireakciu na antidrug tému. Vzniklo z môjho príspevku na RG~blog.


K protireakcií: úplne chápem Markoffove argumenty ohľadom protiargumentácie voči mojim návrhom napríklad k reklame legálnych drog (v noci, namiesto stupidnych eroreklám) a výsadnému právu majiteľa reštauračného zariadenia na podávanie týchto drog (alkohol, cigarety). Pokiaľ by som ale prijal jeho argument, že by sa mali podriadiť zákonu (súhlasím, pokiaľ taký zákon existuje, je nutné ho dodržovať), potom ale považujem argument, že fajčiar poškodzuje okolie a alkoholik nie za veľmi scestný a trošku účelový. Alkoholik alebo jemnejšie požívač alkoholu prinajmenej rovnakou mierou poškodzuje svoje okolie. Nebudem uvádzať príklady, dá sa to domyslieť.
Chápem, že Markoffovi výlučne vadí dym z cigariet, ale opäť len podotýkam: je to riešiteľné systémom ponuky a dopytu, môže vyhľadávať podniky, a miesta kde sa nefajčí (ja viem, je to pritiahnuté za vlasy). Ale treba to brať tak, že sú podniky, kde sa proste nefajčí – napr. bufet na Hlavnej stanici v Bratislave (ten hore na poschodí), bežné reštaurácie počas obedného času sú nefajčiarske zóny (sú to najmä tie, kde chodia ľudia z práce na obedy – zažil som ich v Bratislave naozaj dosť a nemám výhrady). Samozrejme za nosný v jeho tvrdení beriem argument, že požívaním alkoholu škodí človek iba sám sebe a fajčiar dokola dymí a škodí ostatným. Tento argument je naozaj scestný a nemôžem ho brať vážne. (Dúfam, že Markoff neberie moje argumenty ako osobný útok, nemyslím to tak).
K reklamám v TV: naozaj si myslím, že nočné reklamy napríklad na alkohol či cigarety (mám na mysli skôr značkové produkty ako nejaké tie ZORY či LAVÓROVICU) by možno boli živšie ako tie otrepané TELESHOPY spolu s reklamami na telefonický sex. Samozrejme, koniec koncov asi bude aj Markoff so mnou súhlasiť, že predaju ani absencia reklamy v TV či časopisu nijako významne neublíži. Ja osobne vidím ako problémový vek kedy sa s niečím takým začína. Veľmi sa mi nepáči pokiaľ mladý človek bez činného zárobku začína s alkoholom či cigaretami – veľakrát mám chuť tinežerovi žobrajúcemu odomňa cigaretu dosť vážne vynadať :-)
Billboardy na kávu MILDE SORTE pred pár rokmi viseli aj v Bratislave. Pokiaľ si ešte pamätáte na časopis Kankán, tak viete, že reklamu na chlast vyriešili registráciou časopisu v Čechách.
Koniec koncov – ani mne by sa nepáčila explicitná reklama štýlu „iba skvelý chlap fajčí Marlboro“, ale to by možno malo časť súvisu aj s celkovým presýtením reklamou.
Naďalej, keď sa vrátim k reštauračným zariadeniam, nestratili by tieto zariadenia vlastne celý zmysel svojej existencie? Pokiaľ staviam na roveň alkohol a cigarety (nedá sa to oddeľovať, alkohol je veľmi silná droga!), tak proste môžu zaniknúť ;-) a mňa by osobne celkom mrzelo, že nie sú. Pri súčasnom množstve takých zariadení len v Bratislave si myslím, že popierať môj návrh, že ide len a len o rozhodnutie majiteľa, nie je treba. Proste istá časť podnikov bude nefajčiarska. Je to, prizná to určite aj Markoff, menej smiešne ako tie „nefajčiarske zóny“, kde proste pár stolov podľa zákona vydelili v tej istej miestnosti, kde boli aj fajčiari. To je väčší nezmysel ako moja úvaha o kompetencií majiteľov, nie? Tak alebo onak – požívači drog su zrejme realitou, budú ubúdať ale aj pribúdať, ostáva rozumná regulácia. Čiže myslím, že už vstupom do podniku berie každý návštevník na vedomie isté pravidlá – ak je to bar – proste počítam s tým, že tam bude alkohol a cigarety a nebudú tam kresťanskí aktivisti alebo chov fretiek ;-) no a keď vchádzam do podniku v ktorom sa primárne papá, tak sa buď pýtam na fajčiarske oddelenie alebo tam proste nie je. Všetky takéto podniky, ktoré navštevujem majú veľmi dôsledne oddelené fajčiarske zóny, čiže komplexne v následnosti na moje posledný odstavec k tejto téme, dosť nerozumiem argumentovaniu :-)
Prirovnávanie k rasovej a inej segregácií mi to pripadá trošku divné – existuje zákon, ktorý zakazuje tieto drogy predávať do 18 r. Čiže toto majiteľ obísť legálne nemôže. Rasové „oddeľovanie“ je takisto zakázané. Tým pádom nie je možné ho „tabuľkou na vchode“ určovať. Ak to otočím a použijem podobný argument – fajčiar môže takisto preškrtnutú značku s cigaretou považovať za segregačné opatrenie – presne v zmysle nápisu „ČIERNYM VSTUP ZAKÁZANÝ“. Ale samozrejme tie preškrtnuté cigarety bez problémov akceptuje zrejme každý fajčiar (a tie ignorantské výnimky by robili podobné veci aj keby nefajčili).
Tému by som rád radšej uzavrel :-) Treba veriť tomu, že je to téma na veľa slov :-) a má priveľa detailných zákutí, len teraz ma napadlo napríklad fajčenie niekde na lúke ;-) ak si odmyslím isté greenpísácke protesty, tak myslím, že napríklad v podobnom prostredí je koexistencia fajčiar-nefajčiar možná :-)
Dokonca si myslím, že v bežných papacích zariadeniach to realizované je.
Doplnenie: ešte ma napadlo k porovnaniu fajčiar a požívač alkoholu. Ja som počas fajčenia viac menej vždy pri plnom vedomí a koordinujem svoje rozhodnutia. Pri alkohole nie :-)
BTW: Markoff, slovo do bitky: čo máš proti môjmu obľúbenému tokajskému a tým skvelým miešaným drinkom? Ja ich mám rád a nepovažujem sa za závisláka :-)


K školákom. Markoff navrhuje kozmetické úpravy :-)
V princípe sa nevyjadrím k uniformám na Základných školách.
Ja navrhujem a to v maximálnej skratke takto: Spoplatnené vysoké školstvo.
(a úplne spoplatnené štúdium popri zamestnaní).
Prečo spoplatnené? Rôzne argumenty su všade možne k dispozícií a naozaj sa mi nechce ich spisovať dokopy :-) Účelom je hlavne odbremeniť štát od financovania často zbytočných investícií. A určite nebude dôsledkom znemožnenie dostupnosti štúdia menej solventným, pretože pod tým termínom chápem systém rôznych spôsobov úverovania, zvýhodňovania, sponzorovania, či zaväzovania sa, za účelom získania prostriedkov pre financovanie štúdia.
Napríklad, naozaj len vypichujem len maličkosť, nevidím nič zlé na tom, keď chalan pred vysokou školou podpíše vojenskú službu na jeden rok (dajme tomu takto) a štát sa mu napríklad odmení výhodným prefinancovaním štúdia. Alebo proste firmy náborom získajú „podpis“ budúcich absolventov, že budú u nich robiť, ja neviem, 5 rokov. Alebo proste obyčajné úvery, ktoré budú splatné po zamestnaní sa. Viem, že doba na to ešte nedozrela, ale prvé náznaky sa už objavujú – skoré zrušenie ZVS je jeden z prvých krokov smerom k tomu – to treba vidieť :-)
Dokončím uniformami na ZŠ a SŠ. Koniec koncov je to aj na rozhodnutí prevádzkovateľov. Ak si dokázali školy urobiť meno, dokážu presadiť aj svoju školskú uniformu. Ale prosím, nešpekulujme len na základe vonkajšieho dojmu z anglických uniformovaných škôl – je nutné poznať aj pozadie, ako je čo financované, ja do toho nevidím a podľa mňa je v momentálnom stave niečo také len zbytočný efekt pre efekt.
uff.. aspoň som sa trošku odpútal od kolapsu môjho T720 sajtu :-)
Zajtra ma čaká buď konvertovanie dát na iný engine alebo sprevádzkovanie zvyškov enginu :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...