Rypnutie na machal.creativity

K rss na machal a k Typepadu.. a nakoniec čosi o CMS MovableType atak.


Naozaj len v dobrom sa vlastne chcem len spýtať (machal nemá komentáre), či url linky v jeho rss feede sú ok, pretože po odkliknutí mi zobrazia iba archív. Očakával by som text samotného postu. Predpokladám ale, že machal to má v taskoch na budúce voľné chvíle, že?
K Typepadu, ktorý machal tiež zmieňuje. Zaujímavá informácia, nakoľko vlastním MovableType bude ma celkom zaujímať kam sa prelejú sily vlastneho vývojového teamu a okruhu vývojárov ďalších prílepkov. Osobne MT považujem za skvely CMS pre blogovanie (požaduje iba perl, čo má každý linux).
MT odporúčam každému, kto má vlastný hosting. Inštalácia je relatívne bezproblémová, trošku ťažšia ako napríklad už nevyvíjaný GreyMatter. Dokonca si myslím, že jeden nainštalovaný MT by mohol zvládať aj hromadnejší počet bloggerov (trebaloby najmä doprogramovať skripty na registráciu nových ľudí). Má veľa kladov ale MTčku ale chýba pár vecí:
+ perl,
+ možnosť flat db (funguje aj bez sql) ale aj s sql,
+ pluginy,
+ pekné prostredie,
+ vlastný search,
+ už v základe čistý kód,
+ dobre vypracovaný návod a možnosti prechodu z iných blog cms,
– html editor,
– možnosť vkladať zjednodušene odkazy na iné moje posty z archívu,
– možnosť rozširovať formulár postu (nové kolónky),
– jednoduchšie vkladanie obrázkov do textu, (teraz len ako img tag),
– šablónami nejde upraviť kompletne celý kód (niektoré tagy vkladá priamo engine),
– málo predvyhotovených šablón pre ľudí, ktorí nechcú pokúšať svoje grafické necítenie,
– malá podpora na favelety (páčili sa mi tie čo sú v Greymatter),
– komplikované prispôsobenie na písanie v slovenčine (diakritika), zapuzdrený interface RPC-XML – neviem ho hacknúť aby neposielal html entity,
Kto má možnosť freehostingu s podporou maximálne PHP, musí pohľadať niečo iné.
Či mám doporučovať webové služby typu blogger? Podľa toho ako vyzerajú skorokonkurenčné projekty, tak keď už niečo také, tak určite najskôr blogger.
Kto môže maximálne prenášať súbory asi použije český offline cms o ktorom som tu už písal.
Čo by som asi ešte chcel realizovať je taký pure blog, teda jednoduché posielanie krátkych správ (žiadny nadpis, len jedna kolónka a zvyšok spraví samotný cms) a chýba mi možnosť agregovať priamo v engine feedy z iných blogov (dokonca tak, že by sa mi tieto feedy vkladali priamo medzi moje posty), čo síce skoro nejaký plugin robí, ale nejako mi to ešte nefunguje.

Môže sa Vám ešte páčiť...