Môj návrh designu stránky pre čítačky RSS

Chcem si zlepšiť prezeranie spotov v čítačke RSS alternatívnym zobrazením spotov v blogoch (nielen). Podľa mňa to možné je vytvorením istej dohody.
Nad týmto premýšľam už dlhšie, teraz keď špekulujem nad novou čítačkou, tak sa mi kryštalizuje možno niečo viac ako je môj súkromný dosah potrieb.


Niekoľko mesiacov aktívne čítam web hlavne FeedReaderom a teraz skúšam naraz Abilon a jeho shareware brata ActiveRefresh (k nim na záver).
V čítačke mám blogportál a niekoľko RSS kanálov, vo väčšine blogy a 3-4 zaujímavé spravodajské servery, ktoré sledujem aktívne a zopár tam mám proforma.
Môžem sa teda prehlásiť za konvertovaného surfera s istými skúsenosťami a potrebami.
U FeedReadera je stránka, ktorá sa mi zobrazí po poklepaní na title feedu ešte relatívne dobre zobrazená či ako nové okno (vo FR som používal najmä toto) ale aj v samotnom FR. Napriek tomu ma napadlo, že stránky v čítačkách by skôr mali byť designu a navigácie prosté a minimálne. Trošku sa prekrývam s vyjadreniami Sovy, Pixyho a ďalších, že obsah „článku“ by mal byť v dokumente ako prvý. Nanešťastie však RSS súbory obsahujú vačšinou url na designom vyšperkovanú stránku, kde je hneď hore napríklad grafika, u pár blogov ešte zložitá štruktúra dokonca aj trojstĺpcová.
Keďže mám čítačku „v okne“ (nemám rád maximalizované okná) a samozrejme samotná čítačka má ľavý stĺpec so zoznamom kanálov, tak mi na samotnú zobrazenú stránku ostáva pomerne malý priestor (pozor, mám rozlíšenie nad 1024..).
No a pomaly sa dostávam k jadru mojej predstavy o linkoch v RSS kanáloch.
Stálo by za úvahu generovať RSS s url linkami na spoty tak, že sa tieto zobrazia v zjednodušenej grafickej úprave (menšia titulka, bez 2-3 stĺpcovej sadzby stránky resp. s navigáciou v 2 stĺpcoch ale tak, aby nebola moc široká).
Viem, že riešením by bolo používať prepínanie štýlov aké používa Pixy, spravodaj a pod., ale nie je to najlepšie riešenie, keďže si stránky otváram aj samostatne.
Riešiť by sa to dalo vhodnou čítačkou, ktorá by vedela si vybrať z alternatívnych štýlov jeden napr. s menom „rss-feed“ a použila tento CSS predpis na vyobrazenie stránky. Lenže taká čítačka ešte nie je (aj väčší brat Abilonu ide tuším niekam mimo túto trasu).
Ale pokiaľ by mal niekto blog generovaný dynamicky (POOH), tak by stačilo do url každého spotu dať dajme tomu parameter feed=yes a pri čítaní a klepaní v čítačke by sa mi zobrazovala stránka so zjednodušeným designom a nemusel by som rolovať zbytočne stránku.
U statických stránok je to už trolinku horšie, momentálne neviem vymyslieť schodnejšie riešenie, aby sa ja neviem nejaký jscript vedel rozhodnúť, že teraz je zobrazovaný v čítačke a mal by použiť iné CSS (je možné, že objekt/frame v čítačke má tiež svoje meno a touto cestou by to šlo rozlišovať).
Javascriptisti by mi možno vedeli povedať, či je možné z url www.madaj.net/spravodaj/archive/001.html?css=rss vyčítať parameter css a jeho hodnotu a podľa toho vybrať vhodný alternatávny štýl. Ak áno, tak mierne modifikovaný pixyho prepínač štýlov by už mohol plniť svoju úlohu a ak by sme pri generovaní RSS dospeli k dohode vkladať do RSS súborov linky s dohodnutými parametrami a upraveným pixyho javascriptovým kódom, tak máme vhodnejšie vyobrazenie spotov v čítačkách.
Tento spot som ešte napísal ako môj okamžitý nápad, snáď som bol aspoň trošku zrozumiteľný. Som zvedavý na odozvy a či niekto tento môj surový nápad nejako prežuje do rozumnej formy.
Ešte porovnám Abilon a ActiveRefresh.
Dnes som si prečítal informáciu o novej čítačke Abilon. Keďže FeedReader má svoje muchy a sám nemám zdroje na úpravu jeho zdrojového kódu, tak som si ju odskúšal.
Abilon – v podstate má totožný UI ako FeedReader, trošku viac vyčačkaný a zrejme niektoré muchy FR nemá.
ActiveRefresh sa možno spočiatku podobá Abilonu ale myslím, že už po prvých testoch zistíte, že tento produkt má úplne inú filozofiu – umožňuje v jednom prostredí nielen RSS ale aj POP3. Vie parsovať aj štrukturovanejšie html dokumenty a zobrazovať ich ako bežné RSS feedy. Ale aj samotné feedy RSS vyobrazuje úplne inak ako sme zvyknutí v FR a aj Abilone. Už sa to nepodobá mailovému klientovi, kde mám zoznam titulkov feedov a pod nimi náhľad pre description (a to isté okno pre samotný post zobrazovaný enginom IE) ale už je to html stránka, ktorú si môžem upravovať čiastočne podľa potrieb. Tu je ale problém – vo FR vidím, ktorý feed som si už pozrel a ktorý ešte nie. Mám síce možnosť dať si zobraziť „iba nové“ ale zrejme to nie je presne to, čo používatelia čítačiek u nich berú ako ich klad oproti „rolovaniu“ web stránok.
Môj dojem je teda ešte nevyzretý a neviem sa rozhodnúť, či nakoniec ActiveRefresh je vlastne lepší produkt ako Abilon – proste má len naviac kopec vecí už mimo samotný tanec okolo RSS. FR aj Abilon sú jednoduché a pre nenadšenca použiteľné – viem si ich predstaviť aj ako klienta pre firemné použitie – redaktor novín si v ňom čerpá správy z tlačovej agentúry, obchodník v ňom dostáva správy atď. ActiveRefresh ale potrebuje na začiatok trošku konfigurovania miešaného s kódovaním za pomoci značiek html.
Hrať sa s parsovaním html zasa asi nebude mať nikto čas a chuť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Jiri Bures píše:

    Před 10 minutami jsem Abilom odinstaloval. Důvody:
    * Letem Světem je úplně nečitelné (na FeedReaderu i Newz Crawleru OK) – dále problémy s UTF8, ISO-8859-2.
    * Abilon se tvářil zablokovaně (po startu velmi dlouho updatoval a nereagoval na povely z menu a klávesnice)
    Byl jsem celkem spokojený s FeedReaderem. Testoval jsem dokonce vlastní češtinu, ale nevím proč od určité doby začal zlobit. Při každém startu vždy znovu naště celý RSS kanál – nejde pak poznat co už bylo přečteno a co ne. Nepomohlo ani smazání (aplikace, dat z registry, xml souborů FR…).
    Takže zatím ideální čtečku stále hledám.