Kto nie je na webe nežije?

Aj keď sa často pri kecoch o webe pohybujeme v branži, čiže weby o grafike, o hračičkách, spravodajské weby a málokedy si všímame iné skupiny podnikateľskej a záujmovej sféry, veta z titulku platí všeobecne a snáď aj najmenšia firmička sa postará aspoń o z Wordu vypľutú stránočku.
Kvalita a obsah prezentácií firiem, ktoré sa nijako blízko nepohybujú v našej branži však má omnoho vyšší rozptyl.
Asi tak rok pracujem na tom, aby som sa usadil v novom bývaní a celá genéza bola od počiatku úzko spojená s internetom.


Prvý krok bolo hľadanie – kto, kde a čo.
Naštartoval som prehliadač a v kombinácií Google a katalógový zoznam stránok som dospel k niekoľkým možnostiam na výber. Odseparoval som nevhodné geografické miesta a zostali mi traja vážnejší kandidáti. Prvý vážnejší pokus zlyhal na moje nerozhodné trvanie na vážnosti záujmu (dnes už ale neľutujem), druhý pokus som z vlastnej vôle vzdal pretože to bol kompromis v polohe. Tretí pokus vyšiel aj napriek tomu, že predaj už pomaly končil. Poloha bola ideálnejšia ako som si pôvodne predstavoval, cena veľmi vyhovujúca (dnes priam skvelá).
Web stavebnej firmy bol vecný, konkrétny s uvedením obrázkov stavby, pôdorysov, plôch a podrobným popisom a postupom pre kupcov (v podstate časť kúpnej zmluvy). Navyše v stavebnej firme nebol mail neznámym prvkom a časť komunikácie (zasielanie podkladov, zmlúv..) je aj elektronickou formou. Nehovoriac o progresívnosti firmy v zavádzaní technologických noviniek a takmer samozrejme je vo vybavení štrukturovaná kabeláž. Vybudovanie lokálnej siete LAN a pripojenie do internetu ako štandard? Áno, dá sa to. Tento prvok však nie je úplným pravidlom a obávam sa, že faxovanie a snailmail by som asi duševne nezvládal (fax mám síce ako súčasť firemného mailboxu, ale..).
Popritom samozrejme človek musí vybaviť kopec ďalších vecí: úver, poistenie. Prezriete si niekoľko webových stránok bánk a potešia vás obsiahlejšie informácie stavané pre návštevníka v jemu zrozumiteľnom jazyku (celkom sa to nedá, ja dnes viem o úveroch a všetkom okolo viac ako pred rokom, dvomi). Potešia rôzne formuláre pre výpočet splátok a analýzy. Celkovo však banky majú rozsiahlejšie možnosti pre kvalitnú stavbu webu.
S poisťovňami je to výrazne horšie, iba u jednej som našiel popísane podmienky poistenia vrátane výpočtu splátok. Vidno, že tieto inštitúcie stavajú na systéme predaja obchodnými zástupcami. Nebudem to hodnotiť, u mňa by skôr vyhovovali možnosti nájsť poriadnu dávku argumentov a faktov na webe. Nenašiel som. Masírovanie v rozhovore s poistným poradcom je asi najhoršia situácia, ktorá vás dostane. Ich záujem vo všeobecnosti končí uzavretím zmluvy a zaplatením prvej splátky. Potom ale ešte treba vybaviť s poisťovňou kopec vecí, na tie som už ostal sám. Nebyť blízkosti sídla, tak kolabujem.
Úverové vybavovačky sa bohužiaľ nezaobídu bez fyzických návštev banky. Vzhľadom na celkový stres mi niekedy 10 minútové čakanie nevadilo (nečakal som v rade, len to bolo v čase obeda).
S prehupnutím stavby do stavu, keď sa to už dá označiť za dom však nastúpia otázky zariadenia. Dovtedy som si prechádzal cenníky IT firiem a napriek zastaralým XLS cenníkom veľkoobchodov boli informácie bohatšie a dostačujúce.
Zbežne som si začal pozerať stránky predajcov čiernej techniky (najškôr zábava, nie). Tu sú dosť priepastné rozdiely. Kým jeden obchod má stránku s plným sortimentom a podľa všetkého aj aktuálnym s uvedením cien, fotiek, popisov, s možnosťou základnej kategorizácie a u každého produktu aj vypočítane splátky či iné súvislosti, tak iný kamenným rozsahom (predajne, sortiment) podobný predajca má stránku skoro ako vystrihnutú z Wordu. Aj keby bol lacnejší, kupujem u prvého. Prinajhoršom budem taká sviňa, že stránku prvého použijem ako zdroj cenových hladín a informácií no a ak podobný model nájdem u druhého lacnejší kúpim tam. Lenže je tu lenže – neviem ako by som zistil stav zásob toho druhého. 70 ku 30 v prospech prvého.
Prečo vyzdvihujem význam internetovej ponuky sortimentu? Ak sú tam fotky, stručný popis, podrobnejší popis, cena, splátky, kategórie, poriadny sortiment a celkové pôsobenie dojmom serióznosti, tak si ja môžem vybrať okruh výrobkov v kľude sám. Nestresujem sa papierovými katalógmi bez cenníka.
Blížiace sa termíny človeka donútia k bielej technike a tu musím zvýrazniť, že jej výrobcovia majú hocikedy menší sortiment na webe ako ich predajcovia. Nezaškodil by aj archív dopredávaných modelov či dokonca modelov odídených z výroby – občas chce človek vidieť ako to vyzeralo. Na bielu techniku som nakoniec našiel dva schopnejšie weby, jeden bol ten istý ako u čiernej techniky. Oba splnili moju podmienku (fotka, popis, cena).
Medzi zariadenie však patria aj podlahy, dlažba, obklady, sanita, kuchynské linky. V tejto fáze sa však nachádzam a prevláda vo mne skepsa.
Stránky firiem vyrábajúcich či predávajúcich nábytok sú vospolok strašné. Svetlejšou výnimkou je snáď IKEA ale do jej štýlu sa musí človek akosi napasovať. Ostatní predajcovia majú stránky skôr na úrovni „syn môj urob nam stránku toho oného.. internetu“. Zásadne neobsahujú žiadne ceny (aspoň cenové hladiny by stačili). Sortiment je viditeľne aj niekoľko rokov neaktualizovaný. Často sú fotografie nevhodne veľké, či nekvalitné. Takmer absentuje akákoľvek navigácia a rýchle zorientovanie sa v ponuke firmy či paródiách na katalógy je proste nemožné.
Stránky kameninkových firiem už ani moc nespomínam. KERKO (aj keď od neho asi nič mať nebudem) ponúka 60 mb súbor s textúrami dlažby a obkladov. Je to len suita TIFov a BMPčiek. Viem o komplikovanosti vernejšej reprodukcie týchto prvkov avšak pomohli by informácie o možnostia farebných kombinácii jednotlivých prvkov, výpočet ceny k ploche (najmä pri kombinovaní dvoch typov obkladov) či u sanity komplexnejší popis. Neostáva fakt nič iné ako vybehnúť do mesta a spoliehať sa, že si naživo vyberiem. Počas prvej návštevy to však neurobíte.
Vybavenie kuchynskými linkami? Platí to, čo som napísal v posledných odstavcoch. Takmer žiadne možnosti výberu skriniek (vyobrazené jednotlivé časti ako schémy s rozmermi).
Na teraz končím ;-) a vraciam sa k tabuľkám.
Zámerne neuvádzam žiadne linky, toto nie je recenzia ani hodnotenie úrovne konkretnych webov či reklamná plocha.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. otty píše:

    Plný súhlas. Hľadám takú blbinku, ako Bluetooth adaptér do USB portu PC, aby som mohol komunikovať s telefónom. Zbežne som cez Google našiel jedinú stránku, kde je fotka produktu spolu s jeho cenou a popisom produktu. Výrobcom počínajúc a končiac technickými parametrami. Je to žalostné. Asi sa začnem živiť výrobou lacných stránok, ktoré budú lacné, ale nebudú z Wordu, ba možno aj dynamické :)