Platiť za host.sk?

Diskusia na host.sk o platení jednorazového poplatku.
Orpheus argumentuje rozdielom 200,-Sk za drahšiu prevádzku komerčného hostingu domény druhého rádu oproti hosťovaniu domény tretieho rádu pod host.sk a zdá sa mi, že komerčné hostingy poskytujú za 200 korún naviac ešte pár atraktívnejších služieb.


Ja iba poznamenávam, že každá prezentácia nad host.sk je priama reklama celého projektu a každý používateľ chtiac-nechtiac propaguje túto službu. Paušálny poplatok sa mi preto javí neúmerne vysoký a podľa mňa diskvalifikuje najmä mladých ľudí, ktorí vo svojom vývoji potrebujú hosting na svoje začiatočnícke pokusy.
Ak by som mal hovoriť do obchodného modelu, prečo vôbec platiť za doménu tretieho rádu? A za čo by si mal používateľ priplatiť? Podľa mňa by mal host.sk poskytnúť zadarmo:
– prezentáciu na doméne tretieho rádu,
– priestor do 10MB,
– prevádzku skriptov PHP, MySQL,
– shell SSH (to je pekné, to nechať aj kvôli propagácií),
Príplatok by sa mohol týkať najmä:
– mailovej schránky,
– rozšírenia diskového priestoru,
– rozšírenia podpory PHP, MySQL,
– štatistiky prístupov, logy…
Na host.sk funguje pár zaujímavých projektov, ktoré evidentne nemajú šancu zaplatiť ani tých tisíc korún. Našťastie nie som na ňom neprimerane závislý, aj keď je škoda, že neviem, čo bude s mojimi stránkami na host.sk v buducnosti :-/

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. otty píše:

    Súhlasím. host.sk to trochu prepískol. Ja mám hosting za 1300 bez dane na rok a okrem toho čo ponúka host.sk mám tam aj podporu CGI/PERL a niekoľko ďalších vecí. Pripomína mi to naše SK-NIC. Akurát tu sa človek môže rozhodnúť a ísť na skutočný freehosting, lebo toto je výpalníctvo. host.sk je na omyle, ak si myslí, že súčasní užívatelia host.sk nie sú senzitívni na cenu, za ktorú nič extra nedostanú.