Ad: Neobmedzený internet

[UPDATE: vyjadrenie ET] markoff nad neobmedzeným interntom trošku krúti nosom. Nechápem prečo..
Každý, kto pochopil slovo neobmedzený alebo vysokorýchlostný internet ako, že môže neobmedzene dlhú dobu a maximálnou rýchlosťou prenášať linkou dáta, potom je naivka.


Každý trošku rozumnejší človek vie, že nič také ako vysokorýchlostný internet pre koncových používateľov neexistuje a nebude existovať. Je to len marketingový nezmysel, aby sa chytili sosáci na lep. Ono totiž ak sa ktokoľvek opre naozaj do sosania, tak mu nebude stačiť nijaká šírka pásma. Ak to samozrejme spojí s neobmedzenou dobou (nemýliť si s neobmedzeným internetom), tak potom aj keď sosá tesne pod „kúpenou“ šírkou pásma po dlhší čas, tak je pri spočítaní záťaží ostatných klientov vždy nad možnosti akýchkoľvek liniek. Oni sa tie linky pri X klientoch s kapacitou Y nenásobia ale uvažuje sa s priemerným počtom používateľov v danej dobe (podobne budujú linky aj mobilní operátori – nikdy nie je toľko voľných kanálov ako je v priestore sa pohybujúcich mobilov) a preto zahltiť linku providera dokáže bez problémov pár frkanov s P2P klientom.
Takže stačí možno pochopiť neobmedzený internet v kontexte s doterajšou majoritou vytáčaných spojení a bude to jasnejšie: vzťahuje sa to na dobu pripojenia. Bežne totiž nie je celá doba pripojenia využitá do „mrte“ ale sú medzery, kedy sa pásmo nevyťažuje.
Každý kto postúpil ďalej ako sosanie klikaním z webstránok alebo celú internetovú znalosť ukončil spustením P2P klienta však ťažko chápe tieto súvislosti a preto sa často buď čudujú alebo proste po zakúpení takej linky ju vytrepú do stropu a potom sa čudujú, že provider začne robiť protiopatrenia. Ale lepší je provider, ktorý už vopred predáva službu „na rovinu“, škoda, že obchodne je to krok proti nemu.
Ono aj tá kapacita liniek, je trošku zavádzajúce. Väčšinou je totiž udávaná šírka pásma ako maximálne číslo, ktoré môže klient dosiahnuť. Nie je to teda garantovaná rýchlosť. Ak vám provider ponúka službu s garantovanou rýchlosťou, buď je to provider-samovrah alebo to má prepočítané – preto sa nečudujte, že garantované rýchlosti sú smiešne maličké (ó shit, veď to CD mi bude ťahať 100 hodín).
Osobne teda, podobne ako ďalší znalejší ľudia, neverím v blízku existenciu liniek, v aké dúfa zrejme markoff: možnosť trvale prenášať dáta v zakúpenej kapacite linky. Verím, že časom provideri začnú ponúkať linky s definovanou garantovanou rýchlosťou, ktorá je aj lepšie reklamovateľná (samozrejme ak niečo ťaháte, závisí to aj na možnostiach _za_ prístupovým bodom providera k internetu). Predpokladám, že sa presadí internet s možnosťou trvalého pripojenia (to je to neobmedzený interenet) za slušné ceny pre domáce použitie (pokiaľ nezarábam na tom, tak je akákoľvek suma nad 500 korún šialená).
Takže ešte dlho nebude reálne „drahý“ internet, po ktorom si doma stiahnete film za polhodinu a popritom budete ešte sledovať realtime iTV.
Samozrejme určite neobhajujem Eurotel ani Orange ohľadom ich ponuky. Je mi to jedno, cena je nad 500 korún a nezaujíma ma žiadna z nich.
Ak mám ukončiť tento text, tak radím jedine zdieľanú linku napríklad cez WiFi. Okolo toho je trošku viac agendy ako púhe objednanie, ale vyplatí sa to.
Avšak nie je to nič na trvalé spustený P2P klient. Proste užijete si výhodu naozaj trvalého pripojenia k internetu za paušálny poplatok BEZ príplatkov. Je to kvalitatívne iný prístup ako vytáčaným spojením.
Večne sa stretávam s ľudmi, ktorí majú pociť, že po zakúpení DSLka, ČELA či zdieľanej linky majú nárok to trvale vyťažovať. Pre tých, čo si to myslia aj teraz, prosím, prejdite na začiatok tohto príspevku ;-)
Súvislosti:
otty: vyjadrenie Eurotelu

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Blanka píše:

    Som na mikrovlnke a práve niekto – niektorí? vyťažili linku poriadne tak, že nemôžem odoslať maily väčšie ako 10 kB, že nemôžem upladovať stránky – proste hrúza, Dúfam, že už pôjdu čoskoro spať a že pustia k internetu aj konečne aj mňa.

  2. rony píše:

    v tom pripade treba mat kontakt na administratora, dat mu echo a on ich velmi rychlo poriesi.

  3. rony píše:

    otazka odpojenia nejakeho sosaka na zdielanej linke je len otazka casu – radovo v minutach.
    ja som u nas ludom doporucil, aby mali na mna kontakt napr. na icq – to je najrychlejsie. ja sam mam prehlad o tom, kto ako zerie pasmo. akonahle zacne robit blbiny, smik. Smik na polhodinu, hodinu, den, dva, navzdy… ;-)
    Chce to ale u zdielanej linky VOPRED dohodnute jasne pravidla, nie policajne spravanie sa, bez preventivneho upozornenia.
    Zdielana linka nie je prilis dobra pre fanatickych sosakov.
    Blanka: pozaduj na schodzke ucastnikov definovanie jasnych pravidiel, na zdielanej linke si kazdy plati len svoj diel a sosanim ukracuju – kradnu ti vinnici ostatnym ich peniaze. Ja by som sa ozval.
    Ale kazdy mame internet asi za nieco ine. ja preferujem trvale pripojenie a dostupnost.
    Nemylim si ho s uholnymi banami a ryzovymi poliami ;-)

  4. Blanka píše:

    Máš pravdu, budem sa musieť s nimi porozprávať, niekedy strávim aj 10-x viac času pokusom pripojiť sa ako keď som bola na dial-upe.

  5. otty píše:

    Blanka, tak potom Ti zeru aj cas a to je uz podla mna v tejto dobe este cennejsie ako peniaze, o ktorych pisal rony v poslednom prispevku.