RSS Point pohľad na pár minút

Otty mi ukázal novú čítačku. Mrkol som sa na ňu. Hneď na začiatku poviem, že ma neuchvátila. Ale poporiadku..


Už screenshoty mi napovedali, že autori ju stavali s úmyslom, aby vyzerala bombasticky. To sa im skvele podarilo a uznávam, že design aj ovládanie je naozaj netradičné až originálne.
Netajím sa tým, že som si zvykol na vzhľad a používanie Feedreaderu (ale kvôli pár chybkám by som ho radšej vymenil). Má praktické GUI a veľa drobností mi uľahčuje prehľad.
RSS Point išiel na RSS ďaleko inou cestou. Poskytuje vlastne skôr standalone aplikáciu, ktorá sa chce priblížiť službám RSS čítačiek na webe ako strohej a praktickej čítačke blížiacej sa skôr používaniu mailovému klientovi.
Preto má RSS Point skoro celý systém ovládania vymykajúci sa akýmkoľvek zvyklostiam – nekritizujem, iste je to časti ľudí jedno – najmä tým, ktorým v akomkoľvek prostredí trvá rovnako dlho sa orientovať. RSS Point sa teda snaží všetko robiť za nich.
Ja osobne za čítačku považujem program v ktorom je možné si veľmi rýchlo pridávať RSS zdroje a rýchlo jedným pohľadom zistiť, v ktorých zdrojoch mám ešte neprečítané položky. Toto jedno mi RSS Point akosi nespĺňa alebo som sa v ňom nedoklikal na nič, čo by mi ukázalo obsah jedného RSS feedu s položkami (item), kde by som hneď videl zoznam nadpisov (title) a tie neprečítané mal vizuálne odlíšené.
Je to len subjektívne, ale vadí mi zobrazenie titulku vrátane perexu (description) – proste je tam potom malo miesta na titulky (vidím menej ITEM na tom istom priestore).
Notifikačné okienko zobrazujúce "čo nové práve prišlo" je na môj vkus príliš obrovské. Tip pre autora – čo tak dať možnosť si takéto veci redesignovať – napr. ako je to v XUL Mozilly?
Zásadná výhrada je však v systéme zobrazenia celej stránky podľa URL v ITEM: otvorí sa nové okno programu RSS Point "akože" Internet Explorer. Tak toto vážne nepotrebujem. Vyhovovala by mi možnosť zvoliť si aký prehliadač. Vyhovovala by mi možnosť v rámci samotného okna čítačky si otvoriť príspevok – tak ako to robí FeedReader. Oproti FeedReaderu by som skôr privítal možnosť, aby si čítačka stiahla obsah príspevku a zobrazila ho bez "CSS" čiže keby vedela urobiť iba textovú verziu stránky. Ak by vedela čítačka pri "update" aj sťahovať články pre offline čítanie, mala by plus u dialupistov.
Celkovo sa mi zdá rozhranie čítačky príliš zložité a obávam sa, že neprehľadné. Viacmenej netuším kde je čo nové a môžem dokola klikať a stále sa mi objavuje ten istý príspevok raz triedený podľa kategórií, raz podľa zdroja… a takmer nikde nevidím, že už som ten feed videl. (viem túto výhradu opakujem, ale je to mimoriadne dôležité – inak akosi čítačka nemá ani valný zmysel).
Čo by sme teda vlastne potrebovali? Podľa viacerých ohlasov, ľudí, čo naozaj aktívne používajú čítačky viem, že chýba:

  • lepší FeedReader,
  • možnosť offline stiahnutia aj samotných stránok pre modemistov,

Na druhú stranu, čo čítačka musí vedieť:

  • "jednooknová" aplikácia – čiže žiadne ďalšie nové otvorené okná, snáď okrem otvorenia stránky v internetovom prehliadači,
  • rozlíšenie už prečítaných feedov (presne ako to majú mailoví klienti),
  • triedenie do skupín – vhodné najmä ak máme viac ako sto zdrojov v čítačke,
  • optimalizované čítanie zdrojov (FeedReader je trolinku pomalší)
  • zobrazenie "iba" titulky feedov (anotácia sa zobrazí podobne ako vo Feedreaderi), pripadné zobrazenie titulku a pod ním anotácia len voliteľne,
  • podpora kategórií, času vydania z príslušných RSS formátov,
  • možnosť "vypnúť" zobrazenie feedu (itemu) – vizuálne sa prestane zobrazovať, je to vhodné pokiaľ v ramci jedného zdroja už máme niekoľko stoviek správ a chceme si trošku sprehľadniť – "vymažeme" správy, ktoré už nie sú zaujímavé, potrebujem teda, aby správy, čo som už videl ma neotravovali, pokiaľ si to želám.
  • u správ, ku ktorým sa chcem vrátiť, chcem mať možnosť si ich odložiť do nejakého foldra "pozri znovu" a vyhovovalo by mi aj možnosť si dajme tomu jednoducho dať aj pripomínatko "o 1 hodinu, o 1 deň"
  • filtre riešené skôr tradične – zobraz všetko, zobraz neprečítané, zobraz aj "vymazané", zobraz podľa dní (buď vydania spotu, alebo stiahnutia do čítačky – ako umožňuje formát RSS)
  • ak by mala managovateľnú úvodnú stránku v štýle dashboard – proste si nejako navrhnem privítaciu obrazovku kde budem mať podľa predstavy umiestnené súhrnné informácie alebo z dôležitých zdrojov aj ja neviem 3 najnovšie správy – proste premakané možnosťi pre návrh úvodnej obrazovky – autori RSS point majú viditeľne na takéto veci potenciál,
  • nenútiť ma otvárať si stránku iba v IE, ja určite chcem si z čítačky otvárať v stránky v tom, na čo som zvyknutý!
  • nezahlcovať ma u jednotlivých ITEM opakujúcimi sa vizuálnymi prvkami, keď mám pod každým spotom ikonku NEW, trošku to vadí, pretože nemá prílišný význam. Ja v čítačke ani moc nepotrebujem vedieť, si ten ITEM čítačka práve teraz po spustení stiahla, ja potrebujem vedieť, či som tu správu už videl/otvoril – to je viac podstatná informácia.

V stručnosti toľko, ja viem, že som voči autorom RSS Point veľmi zlý a na druhú stranu viem, že inému typu používateľa sa bude javiť čítačka ako pekná. Takže verím, že tento produkt bude mať svojich nadšencov. U mňa skôr prevláda praktičnosť a príliš mi to neseklo – resp. som sa k tomu tak rýchlo nedoklikal ako napr. u FeedReadera.

Stránky produktu RSS Point

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. rony píše:

    Este by som ako tip autorom doporucil okrem FeedReaderu si pozriet NewzCrawler, FeedDemon a trosku analyzovat potreby ludi, co pouzivaju citacky. Inak budu programovat nieco, co sa paci len im a to je trosku malo ;-)

  2. Markoff píše:

    SharpReader co pouzivam to isti, jedina nevyhoda co ma je zranie system, inak velmi jednoduchy a pouzitelny softik. prostriedkov ale ako som si vsimol rsspoint na tom nebol o nic lepsie a zral polovicu co SR

  3. rony píše:

    SharpReader je viditelne programovany podla FeedReadera ;-) uz si nepamatam, co mi na nom vadilo. Tusim to, ze je programovany pod .NET a este nieco podstatnejsie.

  4. Jiří Bureš píše:

    Jo, jo. NewzCrawler, to je věc :-) Líbí se mi HTML šablony každého náhledu. Je ten „Dashboard“ mi tam trochu chybí (možná jsem ho jenom nenašel).

  5. Děkuji za velice obsáhlé připomínky k programu.
    Máte pravdu, existuje určite mnoho pohledů na způsob ovládání funkčnost a dostupnost jednotlivých funkcí. RSS Point je psán s cílém vše pokud možno co nejvíce usnadnit a zpřehlednit pro co největší skupinu uživatelů. Trochu vlastně oddělit technickou část RSS a vlastní užitnou hodnotu v podobě přísunu aktuálního zpravodajství.
    Jde o první veřejnou beta verzi, která vznikla v dost krátkém čase, když sem si nemohl osobně moc vybrat mezi tím co je dostupné. Nyní z reakcí uživatelů dávám dohromady obsáhlé připomínky a začínám je zapracovávat. Další verze bude k dispozici tak za 14-dní. Snad bude odpovědí na většinu vašich připomínek:)
    Dnes sem uvolnil verzi beta 2, je tam opraveno nekolik chybek a hlavne pridana moznost pridavat zdroje/skupiny/vydavatele primo z hlavniho panelu.
    Jeste jednou diky za pripominky,
    Michal Repasek

  6. rony píše:

    v prvom rade je podla mna a mozno aj objektivne nelogicke delenie podla skupin a podla vydavatela. Myslim, ze ten VYDAVATEL by mal z programu zmiznut, pretoze je to len zbytocna duplicita a ludia vacsinou nemaju cas skumat na co to je dobre, ked im suflikovanie splnia samotne foldre (skupiny).
    Osobne si myslim, ze rozhranie je velmi mätúce a lepsie by bolo zapracovat na jednoznacnosti. Program ma strasne vela zaloziek a tu istu spravu vidim len v inak filtrovanom pohlade, co je dost zbytocne a nic pozitivne to pre ulahcenie neprinasa. Clovek si potrebuje RSSkom usetrit cas a jeden aspekt RSS citacky musi byt podla mna zachovany: Sprava je precitane alebo nie je precitana – ak toto citacka nema, nie je dobra.

  7. orol píše:

    musim len suhlasit s predchadzajucim prispevkom – PRESNE TAK! RSS Point som skusil a zas odlozil do casu – kedy to bude pouzitelna vec…
    takze aby som sa neopakoval – moje postrehy:
    – velmi mi vadilo znemoznenie upravy prednastavenych skupin – vobec, rad by som si pridaval vlastne linky a nepotrebujem aby mi niekto vnucoval 100x lidovky.cz ;-(((;
    – nefunguju zvukove upozornenia (snad je to chyba len beta verzie);
    – uvital by som moznost otvarania clankov do defaultneho prehliadaca (nepotrebujem ziadny novy);
    – zbytocne komplikovana orientacia v celej aplikacii;
    dufam ze sa program casom vyprofiluje a bude naozaj super!!! zial zatial je pre mna nepouzitelny …

  8. Tak sem trochu pracoval a v pondělí bude k dispozici beta 3 programu RSS Point. Mimo jiné budou zapracovány tyto připomínky:
    -Rozpoznání přečtených a nepřečtených zpráv (ve stylu outlooku)
    -Možnost vypnout náhled v řádku zprávy
    -Možnost zapnout podokno náhledu (opět ve stylu outlooku)
    -Staré a nové funkce integromané v přehledném menu
    -Implementovány horké klávesy
    -Import a export zdrojů i dat ve formátu OPML a RSS

  9. Michal píše:

    Tak jak sem slíbil, je k dispozici „z brusu“ nová verze programu RSS Point.
    Snad odpoví na vaše dotazy:
    http://rsspoint.topindex.cz/?show=download

  10. rony píše:

    super, ja si ju urcite pozriem!

  11. Palo píše:

    Osobne, nevidím dôvod, prečo sa vracať k RSSPointu až keď bude „lepší“. Vyvíja sa takpovediac na domácej pôde, tak prečo sa nepodielať na jeho vzniku svojími pripomienkami, nápadmi a návrhmi na vylepšenie, keď je tu niekto, kto chce spraviť naozaj skvelú čítačku? Prečo si „nevypestovať“ spoluprácou s autormi program, ktorý by nám vyhovoval a mal by možno aj svetovú úroveň?

  12. rony píše:

    Problemy su asi tieto:
    – potrebujeme ju uz teraz ;-)
    – urcite aj mojim spotom som minimalne naznacil autorom smer, ktory zaujima mna.
    Tymto sa mi pripomina, ze by som si ju mal znovu pozriet, nie je cas.. nie je cas..

  13. Michal píše:

    A to uz zitra, nebo pozitri bude k dispozici dalsi verze – beta 4.
    Budou zde k dispozici akticni filtry pro stahovani zprav s nekolika „puvodnima“ vylepsenima a jeste nekolik dalsich novinek + oprav chyb.
    Do beta 5 pripravujeme stazeni zpravy na „lokal“ pro pozdejsi off-line prohlizeni.