Textová časť projektu webovej prezentácie

Yuhů je často námet k prelinkovaniu ;-) a v príspevku Nedodané podklady musím ešte dodať niekoľko postrehov. Tvorcovia textov sú u nás odborné útvary resp. príslušné „zjednocujúce“ oddelenie nazvime ho „redakcia“.


Väčšina textov sa tvorí v Office a prácne preklepáva do CMS. Bohužiaľ aj s chybami, ktoré robia tak odborné útvary aj „redakcia“. Medzi najvypuklejšie sú typografické prehrešky, prílišná ukecanosť a obsahová fádnosť textov. Vidno na nich, že sa snažia postihnúť eventuality a vyjadrovať sa „interným“ jazykom.
Čas od času sa presadí snaha o „pozitívny“ krok a dajme tomu sa povie, že obsah informácií má byť v bodoch. Nasledovné výtvory však rozsahom ani formuláciami nič nemenia a len sa každá veta na začiatku začína odrážkou.
Yuhů má správny postreh, že klienti ani „výrobca“ web projektu akosi nemá záujem o kvalifikovaného „textára“. Často totiž ani ostatné profesie nie sú natoľko kvalifikované, aby sa dala práca rozlíšiť inak ako menom firmy. Myslím si, že klient priveľmi často neúmerne „diktuje“ vzhľad stránok, ich štruktúru a webdesign firmy idú cestou rieky – čím ľahšie, tým lepšie. U textov je to ako u výslednom kóde – málokto postrehne výsledný efekt. Kým u vzhľadu si môže majiteľ firmy alebo šéf projektu čarbať po vytlačenom screenshote, u textov či kódu to tak jednoznačné už nie je.
Pravidlo diktujúce stručnosť sa nemusí často páčiť ani klientovi „prečo tam nemôže byť napísané, že model Xasd5565 sa vyrába z komponentov ASDFS354 a vyrába ho Fáňa Vokon“?
Doteraz som len otrepával známe veci, avšak vykonštruujme nejakú metodiku hodnotenia skutočnej odbornej spôsobilosti webdesignerských firiem. Ak si pozrieme ich webové stránky v časti referencie uvádzajú samozrejme to, čím si myslia, že sa môžu pochváliť. Bližším pohľadom sa u niektorých z nich stane, že sa možno chvália cudzím perím, resp. screenshot prezentácie nie je ani zďaleka nie je ich dielom, či klient s nimi už nespolupracuje a už má prezentáciu od niekoho iného. Takisto nie sú ich referencie nijako technicky oznámkované. Proste WEBDESIGN AUDIT ;-)
Možno je to ale „pošetilá“ myšlienka ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...