Video po inete je nezmysel. Agregované Chello a DSL

Jo, Patrick Zandl to pomerne jasne vysvetlil aj tým trúbam, čo si myslia, že si kúpia DSL a budú čumieť na internetové telky. Marigold: Broadband není broadcast
V článku to síce zaznelo ale vypichnem to:
na internete je vždy pri prenose akýchkoľvek dát vytvorené spojenie _jednotlivo_ pre každú požiadavku od zdroja až po príjemcu.
Pritom pri bežnom TV vysielaní sa proste dáta „vysievajú“ jedenkrát a všetci ho len zachytávame anténami, káblami atď.
Predstavte si to, keby to bolo s TV signálom ako s internetom. To by v komerčnej televízií museli pre každého diváka zvlášť vysielať – dajme tomu z jedného videoprehrávača. Koľko divákov, toľko prehrávačov.
Takže pripojme to ešte k pojmom „vysokorýchlostný“ a „neobmedzený“ internet: ak si myslí nejaké pako, že je to poukážka na vybagrovanie internetu Kazaa klientom, tak sa hlboko mýli. Vysokorýchlostný je komerčného označenia maximálnej rýchlosti, ktorou sa za dobrého počasia teoreticky prenesie balík dát medzi vašim počítačom a počítačom providera. Čiže temer nevýznamný údaj. Podobne slovo „neobmedzený“ má tiež komerčný zmysel v tom, že môžete byť pripojený nepretržite a neplatíte za dobu pripojenia. Takže ak ste sa dali zmasírovať marketingom, tak ste sa lapli do siete – určite vám zahrali hviezdičky, že budete sosať od rána do rána, čo je ale nezmysel.
Treba si uvedomiť to, čo napísal Zandl: broadband nie je broadcast a toto pravidlo pri uvažovaní o výhodných pripojeniach k internetu vždy mať na pamäti.
Mimochodom, viete, že aj Chello aj DSL na Slovensku je agregované? Pre tupších vysvetlím: ak si kúpite DSL pásmo napríklad 128megabit/s, máte pocit, že je to „vaše“ pásmo? Nie veru. Stačí najbližší sused s DSL a zistíte, že to pripojenie navzájom zdieľate. Oplatí sa to za tie peniaze?

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. buko píše:

    oplati! :)

  2. rony píše:

    a preco preboha?