Narážame na strop výrobných kapacít v Číne?

Všetko sa robí v Číne. Čo bola Čína pred 10 rokmi, čo pred 20timi? Atď. atď. Čína rastie, priberá také a onaké výrobné odvetvia. Zatiaľ sa zdalo, že jej potenciál je nekončne nevyčerpateľný.

Najprv to bolo v malých náznakoch. iPhone sa po uvedení predával iba v U.S.A. a dôvody sa dali ešte označiť ako marketingové. V súčasnosti sa už ani nezakrýva o čo ide. Ledva sa pokryje dopyt po iPhonoch 5 v U.S.A. a európske trhy sú v dodávkach na nule. Až s oneskorením dostávajú aspoň niečo. A to už po oficiálnom termíne uvedenia do predaja.

Lenže to platí aj pre ostatné značky. Marketing to síce ešte nezachytáva cez okno pravdy, no v skutočnosti sa nejakého konkrétneho výrobku – smartphonu – dostane fyzicky do skladov predajní na Slovensku kľudne povedzme 500 kusov. Teraz si predstavte ako nimi pokryjete rozsiahlu sieť distribútorov, predajcov a desiatok predajní? Myslím bežných elektropredajní, nielen operátorov.

Google vymyslel Chromebook za parsto dolárov. V kampani tvrdí, že je pre každého. Lenže chcete si ho objednať a ops… predaj len v U.S.A. a Veľkej Británií. V čom je problém? Výrobné kapacity v Ázií? Čo iné?

Prepáčte mi, mne samotný Google ponúkal služby na Chrome laptopoch. Tu v EÚ.

Podobne Kindle u Amazonu. Kindle Fire stále len v U.S.A. a ešte stále neprenikol mimo. Ešte stále sa to dá zaonačiť za marketingový problém – je viazaný na služby Amazonu v danej krajine a inde by bol nepoužieľný.

Ok. Ale čo prípad čítačky Paperwhite? Tá sa ešte ani nepredávala a už bolo jasné, že dopyt uspokoja len v U.S.A. prednostne. Neverím, že by Jeff Bezos nechcel predať trikrát viac čítačiek, ktoré sa od tých, čo predáva celosvetovo, líšia len podsvietením! Je naozaj dôvodom iba dotovanie ich cien? Popri takmer dvojnásobných cenách kníh pre EU oproti tým istým knihám v U.S.A.?

Takže mám tu postreh na zamyslenie: bájna Čína, rastúci tiger, ktorý desiatkami rokov prešiel od maoisticky zlikvidovanej krajiny, cez textilnú výrobu a kopírovanie značkových odevov k elektronike, výrobe falšovaných značiek z nej, cez oficiálne výrobné miesta takmer každého elektrovýrobcu na svete snáď až k náznakom, že sa Čína stane dokonca už aj vývojárom elektroniky? S náznakmi, že Čína prevezme už aj automobilový priemysel?

Myslíte si, že pomaličky narážame na fyzický strop možností Číny uspokojovať dopyt sveta po jeho výrobných kapacitách? Má podľa vás ešte niekde skryté rezervy, ktoré nasadí a opäť bude bez zaváhania vysávať zo sveta akúkoľvek výrobu a doslova likvidovať fabriky ktoromkoľvek kontinente?

Ja si myslím, náznaky „nestíhania“ čínskych fabrík je už celkom dosť a už sa nedajú odmietať argumentom, že daný výrobok je viazaný rôznymi službami nakoľko ho presahuju prejavy nestíhania u celosvetovo uplatniteľných výrobkov, ktoré sú čoraz častejšie najprv rozpredané v U.S.A. a až neskôr v EÚ.

Môže sa Vám ešte páčiť...