Aplikácie na webe – WHATWG

Prehliadol som zaujímavý článok o iniciatíve WHATWG, z ktorého vytrhávam tieto vety:

Dnešní web se proměnil ve významnou aplikační platformu. Neznám žádná čísla, ale nedivil bych se, kdyby byl dokonce tou nejpoužívanější. Přitom uživatelské rozhraní webových aplikací musí být lepeno pomocí velmi omezených prostředků, s použitím různých fint a triků.

Niekoľkokrát som to už naznačoval (okrem iného aj v seriáli o CMS) – veľmi veľa produktov, ktoré si môžete zobraziť v prehliadači už spĺńa atribúty aplikácie – najjednoduchší príklad je práve systém pre správu obsahu (dovolím si tvrdiť, že hľadať CMS ako binárnu aplikáciu je takmer nemožné).
Ak sa aj článkom neprelúskate, tak v skratke ide o iniciatívu, ktorá navrhuje definovať nad rámec známych predpisov pre HTML či CSS ešte prvky, z ktorých sa skladajú aplikácie. Veľmi dôležité sú pre aplikácie práve FORM (formuláre), kde je podpora či už na strane prehliadača ale aj návrhu HTML a CSS rovno povedané úbohé.
Treba si uvedomiť, že trošku inou cestou ako iniciatíva WHATWG sa uberajú návrhy štandardov, z ktorých je významný snáď XForms. Presadenie sa návrhov WHATWG je ťažké, pôvod je v „komunite“ vývojárov aplikácií a vychádzajú zo svojich dennodenných potrieb (portabilita aplikácií) avšak aj momentálna ignorácia na úrovni vývoja štandardov HTML a CSS naznačuje názor W3C, že takéto aktivity sú zaťažené a bez vyššieho nadhľadu. Toľko môj názor a nadnes zrejme postačí len načúvať šumenie a mierne korigovať vlastný vývoj aplikácií.

Môže sa Vám ešte páčiť...