Kam strčiť prachy? Do klávesnice?!

LOGITECHJežiško… asi nepoviem nič nové – dnešné klávesnice sú zmetky. Takmer neexistuje výrobca, ktorý v rámci zákona boja na trhu nevymýšľa desné „cipoviny„. Nikoho už nezaujíma obyčajná norma, ktorej jediným cieľom je, aby sa človek pendlujúci počítač od počítača, kancelária od kancelárie, dom od domu necítil ako Alenka v ríši divov, keď sa pokúsi naklepať štyri slová.


Pochopte už, že každý jeden kláves, jeho rozmer, sklon, poloha, tvar je nemenná veličina vplývajúca na psychickú pohodu. Nevinné zmenšenie kláves akokoľvek nevýznamných (podľa koho?) , ich presunutie, preskupenie, zmena tvaru prináša problém. Ja viem, že časť ľudí ani netuší, čo to vôbec obnáša. Len stále netuším, či je rozumné najprv sa snažiť zmenšiť plochu kláves výmenou bežných „cuplíkov“ za notebookové a následne celú klávesnicu zväčšít pridaním oblúkových častí po bokoch s divne rozmiestnenými a hlavne divne vyzerajúcimi gumovými či plastovými točítkami a tlačítkami podľa schémy, ktorej zmysel nikto nepozná.
Skúste si dnes pozrieť klávesnice v počítačovom veľkosklade. Keď sa už z diaľky ženiete konečne za tradičnou klávesnicou s natešením vás schladí guľatý Escape. Niekoľko nervov vás stojí jednoduchý nezalomený Enter (pretože lokalizovať drahú desaťtisícovú klávesnicu sa vlastne neoplatí) a presunuté bloky kláves so šípkami, Fx klávesy či prekoumané tvary medzerníka (najvhodnejšie na zlomenie palca sú na spodnej časti oblé medzerníky).
Cez víkend som zauvažoval nad tým, či opustím moju staršiu klávesnicu z firemného značkového počítača, ktorej výhodu je striktnejší rozklad kláves ale hlavne rovnakosť s prostredím doma a v práci.
Pretože si vážim duševné zdravie predpokladám, že najviac sa oň stará to najdrahšie. Na rovinu a rovno: asi ani nie.
diNovo Media Desktop (áno Multimedia je už sprofanovaný názov, ktorý nájdete už aj na kávovare) má ešte vhodné vlastnosti (neviem naživo som neskúšal) ale rovný Enter. Podľa obrázka viac zistiť neviem. Oddelená numerická časť snáď ide napevno pripojiť ku klávesnici ale zároveň sa určite dá zneužiť na provizórne diaľkové ovládanie? Myška s veľkým počtom pupákov zrejme nekladie odpor púhemu točeniu koliečkom a mačkaniu tradičných dvoch tlačítiek. Určite však svieti ako bordel. Dokovacia stanica pre myšku je vraj aj Bluetoothový hub a mám jemné tušenie, že na vybratie myšky si budem musieť vybrať aj dovolenku pre obe ruky ;-) A vďaka, že tiež svieti ostošesť. Ľutujem ľavákov, ktorí by si v pomätení mysle chceli kúpiť niečo dobré.
Pred desiatimi rokmi sme naháňali šípku údesne hranatou myškou. Dnes musíme mať v ruke niečo podobné stočenému výkalu pokrytom vrstvou plastu ;-)
Tak som si o diNovo povedal, že by vhodný bol – nie je pozaobľovaný a nie je prehnane tlstý. Varoval ma zatiaľ rovný Enter. Radku Huláne – povedz, nie je to strašné?
Prechádzam na ďalší model Logitech® Cordless Desktop® MX™ for Bluetooth®, pracovne nazývaný ŔŔŔ klávesnica ;-) a obrázok so zabolenými (zámerný preklep) časťami ju vyhadzuje do koša.
Výber končí a ja si idem do kartónovej krabice vybrať tie nádherné klávesnice a možno, keď budem chcieť pred trúbami zamachrovať ukážem im diNovo. Však Radku ;-)
Súvislosti: Logitech diNovo Media Keyboard, Logitech® Cordless Desktop® MX™ for Bluetooth®, Klávesnice – velký test, roztodivná klávesnica doteraz konzervatívneho výrobcu, …
PS: ani ten Ferrari notebook nie je žiadna značka celebrity počítačového sveta. Viac zažiarite s kovovým odznačikom IBM na svojom noťáčiku.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. rADo píše:

    diNovo jsem měm v ruce a nedoporučuji, v práci píši na Microsoft Desktop Executive Edition, blbne tomu levý Ctrl, což je zásadní vada (ctrl+c, ctr+v, občas jen c,v), doma na Logitech Internet Navigator, který je mnohem lepší.. s kabelem. Jako myška je bez konkurence MX700, zde se MSFT absolutně nechytá kvalitou kliknutí..

  2. hemm píše:

    Jo koupit dneska slušnou klávesnici to je nemožné, nezbývá než pátrat aspoň po těch méně zmršených.