Magic Trackpad – čo to je?

Mierne rozhľadenejší poznajú určite „tabuľky“ WACOM, čo mierne slangovo voláme „tablet“. Aj keď toto pomenovanie sa používa aj na úplne odlišné zariadenia typu iPad či laptop s dotykovou obrazovkou.
Trackpad je zariadenie integrované vo väčšine laptopov ako náhrada myšky pre ovládanie kurzora na obrazovke.
laptop
Prax pri používaní laptopov ukazuje, že trackpad sa na ňom používa simultánne s pripojenou myškou. Zároveň si treba uvedomiť, že MacBooky majú trochu špeciálnejší trackpad.


AppleTo je pekné východisko pri uvažovaní nad tým, čo by si tak mohli ešte majitelia desktopových počítačov želať. Nemajú laptopy, nemajú teda nikde integrovaný žiadny trackpad.
Mohli by majiteľom laptopov závidieť, ako používajú gestá a všelijaké vychytávky, ktoré myškou neurobia. Dokonca im príliš nepomôže magická myška lebo je proste malá.
Absolútne nenáročné riešenie je teda vybrať z laptopu trackpad, vymyslieť mu dizajn (krabičku, kam sa zabuduje). Všetko ostatné už máme predpripravené – systém sa nezatvári nechápavo.
trackpad01
Tak tu máme Magic Trackpad.
Pre mňa osobne je v ňom teda niečo, čo nemám. Tým pádom ma to láka vyskúšať. Mätie ma na ňom samozrejme fakt, že používam občas aj tablet WACOM. Nemám ani Magic Mouse a tak je tu priestor, ktorý sa mi tu núka. Horšie je pre mňa ako ľaváka pozerať na ergonómiu pracovného miesta.
trackpad02
Kam by som ho vlastne dal? Som totiž ľavák, čo je extrémna výhoda pre simultánne použitie WACOMu ľavou a s myškou v pravej ruke. WACOM nepoužívam na všetko – všetci vieme, kedy sa hodí.
Kam by som dal ten Trackpad? Pred klávesnicu? Tam už v podstate mávam myšku – nemám ju úplne vpravo od klávesnice, je buď pred alebo za ňou – teraz mám tú maličkú Bluetoothovú.
Padajú otázky: naozaj by mi v niečom pomohol? Ak s tým nejde pracovať ako s tabletom WACOM, potom bude vlastne do veľkej miery nahrádzať myšku. Zbaviť sa jej alebo nie?
Nedopadnem ako majitelia laptopu, že si ku zabudovanému trackpadu ešte dokupujú myšku? A tú potom vláčia po vreckách so sebou?
Najhorší pocit mám však z príslušenstva na bežné dobíjacie baterky. Magic Mouse, Bluetooth keyboard a už aj Magic Trackpad nejde položiť do docku na nabíjanie. Musím vybrať baterky, nájsť či mať pripravené náhradné. Alebo útrpne čakať na dobitie. Plánovať si nabíjanie bateriek.
Presne do tohto som sa namočil novou klávesnicou. Nezáleží koľko mesiacov vydržia baterky. Raz proste dôjdu a ten moment nevie nikto odhadnúť.
Keby ten Trackpad kombinoval v sebe použiteľnosť pri grafických prácach, tak je o kus atraktívnejší. Ale obťahovať prstom nejaký objekt je ťažšie ako sa zdá.
A nepomôže ani jablková nabíjačka batérii.
via superapple.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...