Opera na Microsoftej mobilnej platforme

Minuloročné otázniky nad Operou pre PocketPC zahasilo oficiálne vyhlásenie, ktoré tieto dohady ukončili. Dnes je všetko inak.


Vtedy som si kládol ako pristúpi Opera k ďalšej mobilnej platforme. Bezproblémovo totiž prijala Symbian a Soneriky bez nej sú už výnimkou trčiacou vo vačku nejakého otupelého biznismena.
Microsoft prevalil svoje snaženie na získanie relevantného vplyvu na trhu s operačnými systémami pre mobilné zariadenia určené primárne k telefonovaniu. S odhadom sa dá tvrdiť, že sa mu darí a pomer síl k Symbianu je vyrovnaný. Naďalej síce kraľujú proprietarné systémy mobilných telefónov a tak trošku zbytočná JAVA, navzájom si však príliš nekonkurujú s „chytrými“ mobilmi.
Ponechajúc hlasy tvrdiace, že mobil je hlavne na telefonovanie, tak je veľmi zaujímavé toto vyhlásenie:

Opera Software today announced that its revolutionary Opera smartphone browser will soon become available for Microsoft Windows Mobile software. Viac priamo u Opery

Znamená to, že viacmenej osamelý bežec na poli prehliadačov prijal fakt existencie tejto platformy ako možnej trhovej sily. Následne totiž možno očakávať vstup ďalších vývojárskych centier, ktoré možno čakajú na prvého väčšieho hráča „čo to s ním urobí“.
V kontexte s agilnejšou Operou, ktorá je naozaj hbitejšia pri portovaní prehliadača a to vrátane zohľadnenia daností danej platformy, mi prichádza šírka portovaných prehliadačov na báze Gecko ako užšie zameraná v podstate na platformy osobných počítačov. Buď je ťažké samotné jadro vtesnať do rozumných rozmerov, buď je písané tak, že jeho portovanie pre iné podmienky mobilného hardwaru je až neúčelné alebo proste Gecko nepočítalo pri svojom návrhu s minimálnymi podmienkami aké mobily poskytujú. Rád by som vedel (nečítam žiadne fóra vývojárov či už okolo Mozilly alebo jadra Gecko) nejaké polooficiálne alebo oficiálne názory na túto otázku.
Viac Opera To Release Windows Mobile Smartphone Browser

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Richard H. píše:

    Vzpomínám si, že Mozilla slibovala, že minimálně na PDA půjde. Teď ale nemůžu najít, kde o tom psali.

  2. rony píše:

    Mozilla to slubovala na povodnom webe, potom urobili s webom dost velke cary a vela materialu najma od nezavislych skupin sa presunulo inde. Tiez som nedavno hladal na mozilla.org informcie o dalsich projektoch nad Gecko jadrom.