Rozporuplné dojmy z pravidiel MI ČR

Marek Prokop, Petr Staníček sa venovali len tak svojmu Ministerstvu Informatiky a venovali mu dokument s istými pravidlami pre stavbu web stránok pre postihnutých (ale zväčša všeobecne myslíme weby pre všetkých). Najhorší je vzhľad zverejneného dokumentu: http://www.micr.cz/images/dokumenty/BPweb_pristupnost.htm a pravdu povediac pôsobí to až parodicky. Pôvodne tam bola iba PDF verzia tohto dokumentu a zároveň mám pocit, že by sa im na tom ministerstve malo všetko podať ako na tácke. Neverím totiž, že v tej budove nemajú jediného odborníka na informatiku aj s praktickejšími danosťami. Tento výtvor totiž „vykreoval“ nejaké pako.
Púhy text by sa podľa mňa ľahúčko vkomponoval do samotnej stránky ministerstva.
Veru sme ešte ďaleko v ponímaní dokumentov…
Najzákladnejší problém je pre ľudí pochopiť oddelenosť surového štrukturovaného obsahu – jeho významu a možnostiam práce s takýmto textom a jeho samotného vzhľadu. Problémom je, že neodlišujú vzhľad (design) textu od, ja neviem, odrážkového zoznamu. Vždy dokument chápu ako „screenshot“ fotku hotového kompletu obsahu a vzhľadu. No a ako taký ho aj neoddelene spracovávajú. Tu je vidno dôsledok. Panna Mária chráň nás od všetkého zlého.
Viem, že to menovaní páni a ďalší autori robili zadarmo – možno mal byť výsledným produktom XHTML (resp. XML dokument) ako primárny podklad. To ale vyhlasujem s neznalosťou problémov vzniku dokumentu.
Podrobnejšie pixy: http://www.pixy.cz/blog/2004_08_archiv.html#1091449598

Môže sa Vám ešte páčiť...