Bezpečný internet – provideri

Trh začína byť nasýtený natoľko, že kým doteraz som nadával z pozície postmaster na ľahostajné pripájanie hromady nezabezpečených počítačov k širokopásmovým linkám, tak už sa snáď blyslo.
Už si provideri uvedomili akou hrozbou sú pre firemné siete. Kvantá, úžasné kvantá vírusových mailov, ktoré tento rok geometricky narásli, majú hegemonicky na vine práve veľkí provideri.
Oni vykonajú jedinú vec – zriadia prípojku a klientovmu počítaču umožnia bez všetkého prakticky všetko. Viem, že mu nemôžu predpísať antivirovú ochranu ani zaplátanie počítača. Avšak umožnia klientovi otvorenou cestou kontaktovať akékoľvek SMTP na svete, či dokonca bez problémov routujú tisícky mailov do cudzích sietí. Antivirové stroje sa idú od záľahy nezmyslov zblázniť.
Minulý týždeň som postrehol prvý plagát jedného z providerov, kde nebol majoritný nápis Najlacnejší. Bolo tam slovo BEZPEČNÝ. Tento prvý zároveň predznamenáva posun v myslení, trend.
Dúfam, že ťarcha bezpečnosti a zodpovednosti nebude už v blízkej budúcnosti ignorovaná. V sieti platí, že ten, ku ktorému sa pripájam, nesie zodpovednosť aj za mňa. A platí analógia aká platí v každej firme. Moji používatelia komunikujú bezpečným kanálom a sú chránení obojsmerne. Domácnosti však zatiaľ nemajú prostriedky k dokonalej ochrane. Ak im totiž internet „ide“ nepátrajú po tom, čo urobiť ešte viac. On doma totiž urobí často nelogické rozhodnutie – sám som toho bol svedkom: my máme dva počítače a tento s čistým W95 bude na internet, aby „sa nám to nedostalo“ na ten druhý. Pochopiteľný prístup – vieme, že niečo hrozí, tak tomu predhodíme nejakú bezcennú šunku. Nezáujem, že tá šunka kým umrie od záplavy exploitov poteší tisíckami pokusov o napadnutie ostatné stroje.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. azure píše:

    ano :)))
    marketingove riesenie :)