Profík uvažuje s hraničnými situáciami

Nie je snáď profík ten, čo navrhne sklenene krásny layout a dobre zapracuje grafický návrh. Za špecialistu v odbore sa dá však považovať najmä ten, kto odhadne možné hraničné situácie pri reálnej prevádzke webu:
– variety konfigurácií prehliadačov a zariadení,
– možné nečakané „rozbitie“ vzhľadu neobvyklým obsahom.
Druhá možnosť je dosť trudnomyseľná práca. Príklad:
Umožníte v CMS vkladať ľuďom text do obsahu webu. Človiečik nejakým spôsobom vloží napríklad „slovo“ dlhé niekoľko desiatok znakov. Text sa zobrazuje v úzkom stĺpci. Predvídavý kodér okrem toho, že dosiahne vhodné zobrazenie počíta s takto hraničným stavom a postaví nezbednému textu hrádzu. Že je to málo pravdepodobné? Pozrite si napríklad URI, koľko majú niektoré znakov…
V spojení s prvým bodom, najmä pri zväčšovaní písma to ešte viac vystupuje do popredia.
Takže môžeme mať vedľa seba vzhľadom identický layout s lorem ipsum náplňou ale jeden z nich je lepšie pripravený do praxe.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. titlak píše:

    > Nie je snáď profík ten, čo navrhne sklenene krásny layout a dobre zapracuje grafický návrh.
    Moc by som stym nesuhlasil, lebo od poslednej navstevy klienta mam ine skusenosti. Mozes robit krasne layoty, ale ked uz ma nejaka firma vytvoreny firemny design – ak sa to u malych firiem da vobec nazvat :) (logo, katalog, atd.) tak sa ti velmi tazko robi „krasny“ layout, ked sa pozeras na strasidelne logo a neprimerane spracovanie katalogu.
    Urobis im iba primeranu stranku, korespondujcou z ich firm. designom. A potom ti zacnu hovorit, ze stranka je malo „akcna, vyrazna“ a horsie pripady su tie, ked klient povie, ja to chcem mat podobne ako to ma vub.sk, u tychto klientov ruky prec.
    > Za špecialistu v odbore sa dá však považovať najmä ten, kto odhadne možné hraničné situácie pri reálnej prevádzke webu:
    Ano, ale ked to klientov vobec nezaujima, nevedia o webe skoro nic a ty im povies ze sa stranka bude standardne zobrazov vo Firefoxe a urobena v xhtml a css tak len povedia ok a ine ich nic nezaujima. Myslim si, ze je to na coderovy on by mal dbat natom aby sa to vo firefoxe zobrazovalo dobre, malo by ho to bavit je to predsa jeho robota.

  2. rony píše:

    krasny layout sa da spravit aj s podobnymi podkladmi ;-) treba fakt rozlisovat terminy ;-) myslel som to hlavne tak, ze remeselne odvedies pracu a hrozne odporne logo urobis profesne „co sa da“ pre web.
    Cely prispevok som myslel tak, ze pod kozou vysledku je nutne napriek podobnosti vidiet rozdielne profesionalne schopnosti. A ze profik sa rozozna podla toho, ze uvazuje daleko sirsie ako clovek, co sa dostane tak po okopirovanie vzhladu z Photoshopoveho obrazku od grafika.
    K hranicnym situaciam: klienta nezaujima ze auto ide hlavne preto, ze ma dobre spravene vnutro ;-) ved o tom je profik, ze tieto veci robi „default“ a to aj za cenu, ze je drahsi. Klienta tym nemusim obtazovat viac ako tym, ze mu poviem: vas web bude vytvoreny tak, aby zohladnoval sucasne trendy a podmienky pre kvalitne zobrazenie vsetkym navstevnikov vyhradne s obmedzeniami danymi ich podmienkami a bez akychkolvek podmienok prezentacie, ktore by obmedzovali navstevnika.

  3. titlo píše:

    Na nete „kazde“ webstudio slubuje profesionalitu, obavam sa, ze nato aby sa klient rozhodol potrebuje do vecsej miery skusenost. Inak nezisti kto je a kto neni profesional. Tato problematika pripada ako beh na dlhe trate.
    Posledna veta je perfektne formulovana :)