Google nešpehuje

Nechcem sa vydávať za vševedka, na to je tu niekto iný. Ale teraz ma napadol argument a spôsob akým môže Google zvyšovať relevanciu výsledkov.
Možno viac ako intimita dát používateľov, zaujíma Google jeho povesť „spoľahlivého“ vyhľadávača relevantných dát.
Podľa SKLERO SEO a logiky, Google verí starším doménam s „históriou“. Zároveň by stránky, na ktoré odkazujú iné staré stránky, mali mať väčšiu váhu. Tu si myslím, že mŕtve stránky na umŕtvených projektoch by to nemali byť.
Jedným z prostriedkov na zber dát práve pre zlepšovanie relevancie výsledkov hľadania by mohli byť ďalšie projekty Google. Ako prvý ma napadol Google Analytics. Tu určite platí, že poskytuje benefit nám ale určite myslí na seba.
Nie som paranoik a skôr dôverujem čistejšej variante úmyslov pri zbere dát.
Pokiaľ ma chcete dotlačiť k debatám o „špiónovaní“, tak sa pozrime na seba – celý život prijímame informácie, ktoré od šmírovania ďaleko nemajú…
Nechcem mať kategorické prehlásenia. Všimnite si však jeden detail: pôvod vlastníkov Google. To môže o ich mentalite, ochote čosi vypovedať. Ale nemusí.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. emmacore píše:

    Googlu verim, je mi sympaticky. A paci sa mi, ze hovoria toto: „You can make money without doing evil.“
    Zdroj: http://www.google.com/corporate/tenthings.html

  2. dmiba píše:

    No ja by som sa im prezmenu cudoval, keby data neanalyzovali pre svoje potreby, inak nevidim podstatu veci zadarmo, lebo uvedomme si vsetci konecne, ze nic nie je zadarmo…

  3. rony píše:

    ved to pisem: „Jedným z prostriedkov na zber dát práve pre zlepšovanie relevancie výsledkov hľadania by mohli byť ďalšie projekty Google“
    ak chce zachovat svoje hodnoverne postavenie vo vyhladavani, musi sa snazit o relevantnost vysledkov, a taky GA moze hodne pomoct.

  4. dusoft píše:

    Podla mna je sa zhodneme v tom, ze GA urcite vyuzivaju na zvysovanie relevancie vysledkov. Nic zle na tom nevidim, urcite pochybnosti ohladne moznosti zneuzitia trvaju, ale dovera uzivatelov je vazna vec a Google ju berie vazne – vid. clanok:
    http://googleblog.blogspot.com/2006/02/testimony-internet-in-china.html