SenderID presadzovaný Microsoftom ako prostriedok pri ochrane pred spamom

Lupa uviedla, že Apache a Debian odmietajú iniciatívu Sender ID. Hlavným dôvodom je nejasnosť v zámeroch Microsoftu a niektoré z argumentov podotýkajú možný zámer Microsoftu infiltrovať uzavretou technológiou do „jadra“ internetu.


Sender ID je spôsob, ktorým sú označkované e-maily a podľa neho sa kontroluje autenticita e-mailu. V článku na Lupe je uvedené, že Sender ID implementoval Sendmail.
Najzaujímavejšou informáciou však je, že spameri sa jednoducho prispôsobili a v ich e-mailoch Sender ID už figuruje práve v snahe prejsť filtrami.
Čo na to povedať? Aj keď sa medzi nami nájde dostatok ľudí presadzujúcich voľnosť komunikácie na internete a to aj za cenu prehrabávania sa tonách „špiny“, ja osobne som skôr za predvídavé a preventívne opatrenia smerujúce k umožneniu naozaj slobodnej komunikácie používateľov a nie slobobného a neobmedzovaného šírenia strojovo generovaných dát pochádzajúcich od skriptov spamerov.
Nápadov od Microsoftu v poslednej dobe na tomto poli bolo naozaj neúmerne veľa. Až na počudovanie, len si treba uvedomiť, že MS prevádzkuje najznámejší freemailový server na svete a práve jeho adresy sú veľmi často falšované spamermi. Následky si vie uvedomiť postmaster – spam odoslaný pod falošnou adresou ale od existujúceho servra vyvoláva automatické odozvy cieľových servrov – počnúc odpoveďami typu „neexistujúca adresa“, „preplnená schránka“, „nežiadúci obsah“ a toto všetko samozrejme smeruje k servrom prevádzkovateľa. Stáva sa tak nevinnou obeťou popularity spamerov.
Napriek tomu a práve kvôli snahe Microsoftu „vymýšľať“ toľko riešení si však myslím, že je vhodné pred ich publikovaním skôr nájsť snahu spoločne sa dohodnúť – MS až príliš dáva najavo svoje autorstvo, čo je možno trošku na škodu. Správne však identifikoval základný problém – pasívna ochrana voči spamu je neúčinná a je nutné zabrániť samotnému vznikaniu spamu.
Ani už nejdem moc popisovať výhody použitia existujúcej technológie: elektronického podpisu práve v súvislosti s možným použitím ako prostriedku znižujúceho výhodnosť spamu…

Môže sa Vám ešte páčiť...