Nedávajte si cudzí kód na stránku

Pri vkladaní cudzieho kódu do kódu svojej stránky buďte opatrní. Celkom ľahko totiž môžete prísť o svoje stránky.


Aký cudzí kód mám na mysli: počítadlá zobrazení, kódy auditu návštevnosti, bannery (verili by ste koľko ľudí z neznámych dôvodov vkladá na svoje stránky bannery a nemá k tomu racionálny dôvod?), anketové a messagingové systémy. Vkladajú sa ako linkované súbory Javascriptu, vkladané IFRAME alebo nebodaj FRAME, obrázky z iných webserverov či dynamicky skladaný dokument z priamo načítavaných zdrojov mimo vlastný webserver (napríklad RSS funkcie bez cache).
Čo všetko sa Vašej stránke môže stať:

  • prakticky okamžite zobrazenie stránky spomalíte,
  • v prípade nedostupnosti vám vkladaný prvok „pozastaví“ načítavanie stránky, ktorej zobrazenie sa proste neukončí,
  • chybný kód poslaný z cudzieho serveru môže výrazne poškodiť stránku alebo nevhodným zobrazením poškodiť vaše záujmy,
  • nedokážete takmer nijako ovplyvniť kód, ktorý vám prichádza na stránku.

Čo určite neurobte v prípade, že cudzí kód vkladáte: nedávajte tieto kódy na začiatok dokumentu (stránka sa zobrazí pomalšie alebo vôbec nie), neprežente to počtom a vyberte si len to najnutnejšie.
Čo môže urobiť návštevník vašej stránky: blokovať, blokovať, blokovať. A pri tom všetkom ešte zákerne zablokuje aj vaše počítadlá návštev, nech nemáte toľko radosti z popularity ;-)
Máte teda vôbec niečo cudzie vkladať? Áno, audity návštevnosti sú jedným z argumentov porovnateľnosti popularity stránok medzi sebou. Škoda, že niektorí provideri neponúkajú bežne prehľady o návštevnosti podľa zaužívaných metodík (napr. metodika Toplist…).

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. titlak píše:

    Mam podobnu skusenost, klient opetovne vzdy ziada aby som mu na stranku umiestnil pocitadlo z naj.sk Nedavno som mu to vysvetlil, ze to spomaluje stranku az vtedy si nechal povedat. Treba im to len vysvetlit. Na banerove systemi mam alergiu :)

  2. Piki píše:

    Nie je nad to niečo vysvetliť. 1000x lepšie ako jalovo nadávať.