Pekný web: Martian už bloguje

Martian oznámil, že už bloguje. Stránku si pozrite, jednoduchosť zvýrazňuje skvelý design textu. Treba si z toho zobrať príklad, takto navrhnutý text sa číta skvele.


Veľa ľudí si totiž krásu mýli s precpanosťou bitmapami a zanedbáva to, čo web tvorí – text. Zrejme ma nikto nepresvedčí, že na text sa môže autor designu vykašľať.
Pre menej skúsených niekoľko prvkov návrhu, ktoré na čitateľnosť textu vplývajú (a sú súčasťou návrhu):

  • v titulke je správne definovaný preklad písmen (väčšie medzery medzi písmenami netvorí vložením medzier) a preto je titulka opticky zvýraznená no nesnaží sa vnucovať napríklad zväčšením písma,
  • nadpis príspevku jednoznačne odlíšiteľný bez nutnosti použiť agresívnejšie prvky vzhľadu,
  • samotný text je sádzaný patkovým písmom, ktoré potrebuje vačšie medzery medzi riadkami,
  • odstavce majú vhodný odstup medzi sebou,
  • stĺpec s navigáciou je jasne odlíšený jednoduchou „fintou“ – zmenšením písma, preto sa riadky textu v navigačnom stĺpci „nestretávajú“ s riadkami textu,
  • všetko, na čo sa dá kliknúť je podčiarknuté,

Na tomto webe je vidno, čo je nutné robiť s návrhom webu okrem všeobecne zažitej predstavy, že „naozaj treba“ do web stránky doslova napchať/nasekať niekoľko desiatok bitmapových obrázkov. Grafiku webu netvoria iba bitmapy. Súčasťou práce grafika je aj rešpektovanie typografických pravidiel pri sadzbe textu, estetika textu v spoločnosti dodržovania ergonomických zásad pre používanie webu.
U takto navrhnutej stránky ani nemám nutkanie pozrieť si kód stránky – nemám dôvod to skúmať – ten, kto sa venuje aj vzhľadu textu má zrejme cit podobne postupovať aj pri návrhu kódu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dusoft píše:

    Web je jednoduchy a pekny, len pismo na citanie je na mojom LCD moc svetle, predsa uprednostnujem ciernu alebo tmavu sedu.

  2. Markoff píše:

    suhlas s dusoft, farba toho pisma je strasna na citanie na notebooku…

  3. rony píše:

    cize sa uz vseobecne da povedat, ze majitelia LCD su handycapovani pouzivatelia ;-)

  4. Ľuboš Kmeťko píše:

    No neviem, Rony, nevravím, že ten web nemá vcelku dobrú typografiu, ale to základné písmo … mna pri pohľade naň rozboleli oči – sivá farba už bola spomenutá navyše sa mi zdá príliš malé.

  5. rony píše:

    dobre, zhodli sme sa, ze siva farba pisma nie je ono?

  6. Ľuboš Kmeťko píše:

    Ako kde, v tomto prípade, keď sivá, tak možno tmavšia #333, nie #666. Zvláštne je, že Ty tu tiež tuším máš komentáre v #666 a nie je to až taký problém. Jednak ide o kratšie texty a to bezpätkové sivé písmo sa číta ľahšie. Zdá sa mi, akoby bezpätkové písmo zaberalo menej plochy z bieleho pozadia a tým pádom sa tak nezlieva.

  7. rony píše:

    problem je, ze patkove je pohybane a tym padom sa viac „pixelizuje“, ale toto je maly priestor na debaty o rozdiele vnimania jednotlivych pisem.