Rolovať alebo kúskovať dokumenty na webe

Občas sa zamýšľam, čo je vhodnejšie: rozkúskovať dokument na viac samostatných stránok a ako index dať linky na jednotlivé diely, či urobiť dlhší dokument s kotvami.
Mierne inklinujem k nedeleniu. Asi je to dané typom dokumentu. Pokiaľ je to celok, ktorý je nutné čítať od začiatku, asi by som sa nesilil do delenia – pokladám zdržanie spôsobené načítaním ďalšej stránky za otravné. Pokiaľ sa chcem dostať na nejakú určenú časť, tak zrejme to poriešim indexom dokumentu.
Chápem výhrady, že používateľ musí rolovať. No myslím si, že rolovanie je menej náročné na „orientačný“ aparát ako hľadanie linku „next page“.
Pokiaľ ale ide o hutnú informáciu, kde naozaj dokumentom iba preletím a hľadám kľúčové slová, je určite požiadavka, čo najväčší podiel textu už v hornej časti stránky celkom pochopiteľná.
Občas som sa pohrával s vytvorením kombinácie – dokument by mohol byť na stránke celý ale CSSkom poskrývaný.
Proste fakt neviem ;-)
Šalamún to rieši linkom „celý dokument“, kde je default text delený, no môžem si aspoň vybrať ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Absolutne nenavidim delene dokumenty, ak nie je ponuknuta cela verzia! Pouzitelnost na nule. Pretoze ulozit si takych 20 casti na vytlacenie neskor alebo precitanie je pain-in-the-ass ako hovoria bratia Americania.
    Takze, preferujem jednu stranku alebo aspon ponuku alternativy – ci uz jednu stranku, ZIP subor z vela strankami a pod.

  2. dusoft píše:

    Inak to s tym CSS je lahko realizovatelne a obchadza to ten problem tlace. Ale klikat na rozbalovanie je podla mna zbytocne. Nech ma uzivatel co najmenej prace – a to ma iba pri skrolovani.

  3. Bolek píše:

    Tiez neznasam delene dokumenty, aj ked chapem ze napriklad nacitanie objemnejsej stranky trva dlhsie, ale radsej pockam na obrazky ako 500x klikat na next_page