iDnes vodizajnován

Námrk na idnes a v momente ma napadli dve veci:

  • širšie ako dlhšie
  • jedna stránka, kde Jacob Nielsen vytkol konkrétnej stránke nedostatky a ukázal úpravy zlepšujúce jej prehľadnosť – tie úpravy spočívali v zrušení obdĺžníkov okolo každého zhluku desiatich slov…

Ani výzvy „Nepřehlédnete“ nepomôžu. Kto si ešte myslí, že rámikom okolo pár slov zlepší prehľadnosť a čosi zvýrazní? Tak trošku si myslím, že rámik má byť na stránke v odôvodnených prípadoch a ešte okolo nekrológov :-)
Prečo je favicon idnes s čiernym i a v logu je čierna iba bodka?
Update: môj komentár u Hlavu pridávam aj sem.


(komentár k poznámke pod príspevkom u Hlavu, preto to oslovenie) Petre, argument dlheho zle citatelneho riadka ako forma protiargumentu voci fluidnej sirke stranky, resp. skor fluidnemu layoutu je uz podla mojho nazoru prekonany.
Sucasny layout idnes ma riadky dlhe v prepocte niekolko pismen! To je percentualny diel nejakej pomyselnej hranice, kde sa text zle cita. Navyse neexistuje pevna absolutna hodnota, kedy je text zle citatelny, takze je to skor vyhovorkou ako nejakym padnym argumentom.
K veci: existuju mechanizmy, ktorymi sa da limit sirky boxu stanovit zhora aj zdola. Existuju mechanizmy, akymi dokaze layout vyuzit dostupnu sirku viewportu prehliadaca nie podla tych tradovanych „1024“ ci „800“, ktore kazdy trosku zbehlejsi clovek nemoze nikdy nasimulovat „u vacsiny“ ako sa tvrdi. Dovolim si tvrdit, ze v kontexte s vyhovorkou ‚dlhe riadky sa nedaju citat‘ je scestne zaroven sa opierat o predpoklad, ze sirka stranky ma byt trebars 1024 alebo 800 :-)
Nikdy neviete, ci pouzivatel nema okno prehliadaca obmedzene aj inak ako rozlisenim desktopu.
Faktory, ktore ovplyvnuju absolutnu dlzku pre riadok textu:
– velkost pisma,
– vzdialenost medzi pismenami a slovami
– vzdialenost medzi riadkami
– typ pisma
– pouzity rez pisma
– kontrast textu s podkladom
– okraje bloku textu od ostatnych casti stranky
– strukturovanie textu
Tieto parametre sa vyskytuju asi tak casto v roznych kombinaciach, ze sa to blizi vlastne az k tomu cislu, ktoremu sa hovori „pocet citatelov / majitelov pocitaca s prehliadacom“.
Dovolim si tvrdit, ze aj ked terajsia homepage idnes posobi zlozito s x stlpcami, nakoniec po prejdeni si s niekym zbehlejsim v ergonomii, spolocne objavite rezervy a „zbytocne“ prvky, ktore v prvotnej snahe urobit stranku prehladnou ju ucinili skor opacne „matucou“.
homepage idnes mi tentoraz pripada, ze si precitali nieco o „hornej polovicke stranky ako o najvyznamnejsom mieste stranky (Krug, Nielsen) no tu prestali citat a zacali tlacit vsetko nahor. Tak sa stal layout sirsi ako vyssi, co je trosku chyba.
Viacstlpcove layouty ma nutia ako citatela mysliet schizofrenicky – idnes navyse neurcuje jasne – toto je mainstreamovy stlpec „tu sa to deje“. Takze bludim ocami a bohuzial pri opatovnej navsteve, nie som schopny posudit, co sa vlastne zmenilo. Je mozne, ze znechutene odidem, pretoze prvorada uloha – „co je noveho“ je pre mna vyrazne tazsia.
z konkretnejsich pripomienok: tie ramiky okolo boxov su to, co som spominal ako prvok asi sluziaci na zorientovanie, no v konecnom dosledku len „pridal“ do stranky „neprehladnost“, ono totiz ramiky su zvyraznenim a pokial ma vsetko ramiky, tak krici vsetko „ja som asi novinka!“ :) stale rubriky, stale casti stranky, ktore tam budu aj o dva mesiace by teda oramovane byt nemali.
k tej sirke textu: aj keby ste mali trojnasobnu dlzku riadka ako sucasny stav v homepage, tak este stale ste „v pohode“ :)
navyse sa mi zda, ze tym oboxikovanim ste stratili az prilis mnoho miesta pre obsah.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď