Kadiaľ leziete na Spravodaj

toolPár minút som venoval porovnaniu ciest akými ste vošli v týždni od 14.-20.3.2005 na Spravodaj.
Celkom ste zobrazili 19 841 stránok, z čoho bolo podľa Navrcholu 3 511 (17,7 %) priamo na úvodnú stránku (ja podotknem, že minimálne, pretože je funkčný aj vstup na http://www.madaj.net/spravodaj/).
Najväčší podiel majú súhrnom všetky možné vyhľadávače ale najcennejšie sú prístupy z Google a Seznam.cz pričom paradoxne slovenské vyhľadávače moju .net doménu poctivo ignorujú. Ešte cennejšie sú však priame linky z iných webstránok, kde sa už tradične počet návštevníkov pohybuje na prvých miestach v závislosti na celkovej popularite dotyčnej stránky. V globále však po troške získavajú najväčšiu návštevnosť populárne slová zadané vo vyhľadávačoch (napr. SMS ZADARMO, ŠTRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS) po sčítaní určite prinesú dlhodobo najväčší podiel.
To mi pripomenulo, že som sa vybodol už zasa na počítanie prístupov na RSS :-(
Návštevnosť stránky s prihliadnutím na rôzne ďalšie faktory s časom rastie. Svoj podiel majú okrem času aj časté aktualizovanie, „zrozumiteľnosť“ stránky pre roboty, občasné nechcené ale aj chcené SEO a v neposlednom rade postavenie stránok u ľudí takisto vytvárajúcich obsah s linkami na ne.
Podiel prehliadačov, paradoxne so snahami pritiahnuť aj „bulvárachtivú“ verejnosť, ostáva medzi 59 až 65 percentami, pričom prenesene na absolútne čísla sa mi napriek pohybu okolo 65 percent logicky zdá ako keby v absolútnych číslach rastol počet ľudí s Mozillou a Operou, čo je samozrejme relatívne pretože rastie samozrejme aj počet ľudí s IE :-)
Operačné systémy nemá cenu porovnávať – Windows v drvivej väčšine ako tá správna platforma pre desktopy. Škoda, že Navrcholu už nezvážilo zapracovať mobilné platformy do štatistík.
Podľa jedného môjho vyjadrenia: pokiaľ tam tie stroje nevidíte, tak sa ani nesnažíte ich podporiť. A pokiaľ sa ich nesnažíte podporiť, tak ich ani ľudia nepoužívajú. Netvrdím, že akurát Vaše stránky sú extra príťažlivé pre surfera s mobilným zariadením, no samotné vyhotovenie zjednodušeného štýlopisu pre media handheld je otázkou pár minút. A občas ma mrzí, že popri samozrejmom media print nie je to isté aj u media handheld.

Môže sa Vám ešte páčiť...