Stručná kritika designu inet.sk

logo Inet.skNechcem niekoho urážať alebo vyzývať k opätovaniu úderu formou „Ale veď Spravodaj je tiež hnusný“, len pár poznámok k tomu, prečo mi nie je inet.sk príjemný na pohľad a prečo sa mi zdá neprehľadný a čo by tomu pomohlo. Samozrejme niečo som s dopočul, že inet.sk chystá redesign (to bolo pred pár mesiacmi).


Logo webu je okej až na problém, ktorý pred časom spomínal pixy – všetci trpia pocitom, že logo má byť hlavne nápis, prinajlepšom vylepšený nejakou „kľučkou“. Žiadny znak, žiadna grafická podoba. Proste len chvíľka práce s objektom Text v nejakom vektorovom editore.
Layout je vyvedeny v takom farebnom prevedení, ktorý pôsobí na mňa špinavo, odpudivo, nepríjemne – tá modrá má odtieň, ktorý nie je teda vôbec veselý. To by ale nevadilo, je to osobný pocit a s tým nič neurobím. Že je layout fix a table je dané zrejme jeho starobou a asi je zbytočné sa hŕ snažiť to odtabuľkovať bezozmeny koncepcie – to je ospravedlnenka k súčasnému stavu a preto je pochopiteľný objektívne.
Bohužiaľ však prichádza to horšie. Stredný stĺpec. Tu už ide o nedostatky v návrhu sadzby. Nadpisy článkov sú nevýrazné až do tej miery, že unikajú pozornosti. Prebíja ich čokoľvek, dokonca aj ilustračný obrázok vedľa perexu je výraznejší. Chcem upozorniť, že púha zmena veľkosti písma nadpisu je to najľahšie riešenie, no treba porozmýšľať ako vizuálne rozčleniť rad upútavok na články do takej miery aby bolo jasné, kde začína objekt „upútavka“, čo v nej je nadpis. Riadok s informáciami pod nadpisom dokonale zamlží už existujúci problém a z nadpisu je len „ďalší“ riadok.
Ilustračné obrázky sú vytvárané štýlom každý inak. Iné šírky, iná farebnosť. Iná kvalita spracovania. Hodil by sa k nim nejaký jednotiaci prvok – to, že sú vždy vľavo od perexu to dostatočne „nezjednocuje“.
Niektoré názvy kategórií sú kúzelné: softver. Tu by som váhal čo to je za slovo ;-)
Naspodu stránky je LI zoznam, ktorý je však chybne implementovaný: pokiaľ text prelezie do ďalšieho riadka, tak sa ukladá už pod značkou odrážky. Čo je samozrejme chyba a komplikuje to prehľadnosť celého zoznamu. Tri bodky ako pomôcka so skrátením názvu článkov začína uprostred slova.
V ľavom stĺpci je použité zarovnanie na pravý okraj a keďže autori trpia na „kúl dvojbodky“ ako dekoračný prvok (fuj!), tak sa im to vypomstilo v rozliatí textu do nepozerateľného paškvilu – medzera sa totiž roztiahla aj po ‚::‘ a prvým nasledujúcim slovom. Dobrá rada: nepoužívajte znak dvojbodka alebo bodka k niečomu, na čo nie je určený – nie je to dekoračný prvok. Pokiaľ sa Vám štyri bodky páčia, urobte si ich ako obrázok a predefinujte za pomoci CSS tag LI a hurá na to. Spravodaj vyhlasuje na dvojbodkovú dekoráciu embargo a označuje to za gýč.
Reklama je raz označená a na iných miestach nie. Asi by som dodržal zásadu, buď označovať alebo nie.
Dobré veci moc spomínať netreba: minimálne v Inet.sk vedia, že odkazy majú byť podčiarknuté, no v tom modrom prevedení stránky možno až zbytočne zhodné a vlastne znevýraznené. Dokonca netrpia chorobou „všetko orámikovať, otitulkovať“ takže boxy s jedným slovom ale hlavne titulkom dlhším ako je celý obsah boxu sa tu nekonajú :-)
Z uvedených dôvodov sa mi v danom prevedení články na Inet.sk čítajú vcelku zle. Neposudzoval som veľkosť písma (ave Min. font size v mojom prehliadači).

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. dusoft píše:

    A jedna drobnost – k pouzitelnosti komentarov – ked kliknem na meno autora komentaru, neockavam, ze sa mi otvori emailovy klient ale dany komentar.

  2. Titlak píše:

    Domnievam sa, ze grafik nie je tak zdatny aby vytvoril znak vhodny pre inet. Zistil som to sam na sebe, pre mna je vytvorenie znaku alebo grafiky do logo velmi obtiazne.
    Logo si vyzaduje zvlastnu pozornost a dobre logo vedia spravit iba vazny borci.
    K stranke len tolko, ze majitelia nechceli moc experimentovat a vsadili na klasiku ::)

  3. Ľuboš Kmeťko píše:

    Aj ja som už dávnejšie počul, že má byť redizajn. Kritiku by som teda šetril na nový dizajn, ale možno ich tá dnešná vyprovokuje k rýchlejšiemu redizajnu.

  4. rony píše:

    Ja som logo spomenul iba v suvislosti s tou pixyho poznamkou, ze dnesnym logam chyba „stava“ (nejaky graficky symbol) a loga bez neho musia mat fakt silu (IBM) aby sa bez neho zaobisli.
    Dost vazne ma ale pletu tie nevyrazne nadpisy ale fakt podotykam, ze font-size: 22px je to najtrivialnejsie riesenie. Prave obdivujem, ze dobry design nezanedbava strukturovanie textu v stranke – velakrat sa grafici uspokoja s peknym „tym okolo“ a text je na poslednom mieste, pritom pre zlepsenie citatelnosti aj dojmu zo stranky postaci par zasad (nenacapit text k okrajom boxu, pekne riesit LI zoznamy, vizualne navrhnut nadpisy a „sprievodne“ informacie k objektom). Vacsina tychto veci sa deje mimo „gify/jpegy“ a mozno preto to grafici pokladaju za vec „pod ich uroven“, ked musia z photoshopu prejst k notepadu a manipulovat s textom.
    Navrch, ked bude redesign inet.sk som patricne zvedavy, ako sa vysporiadaju s podporou malych obrazoviek, tlaciarni a takych drobnosti, ktore nie je na alfa screenshote nalepenom na ciernej doske nie je vidno ;-)

  5. Erik Hoffmann píše:

    Áno, Inet.sk „prechádza“ už redesignom od konca roku 2004. :) Cely tento portál preniesť do nového šatu nie je zrovna práca na 3-4 dni. Veď len preklopenie databázy pre novú verziu CMS je o držku.
    Ale k téme: Myslím, že nikoho Ronyho kritika súčastného Inetu nemohla uraziť. Každý z nás si uvedomuje to kvantum chýb, ktoré v súčastnosti Inet.sk má. Práve preto sme sa rozhodli pre redesign. Určite by ma zaujímal i názor ďalších ľudí na súčastne vytvorenú novú designovú šablónu.
    Dám to tomto spote echo Peťovi Polakovičovi (šéfredaktor Inet.sk) a ak uzná za vhodné ukázať vám novú sablónu (čo by som mu inak doporučoval, pretože takto sa môžeme vyhnúť zbytočným chybám), tak učite pošle link na kritiku.

  6. Logo bolo zamerom. Jednoducho som nechcel pouzit ziadny graficky prvok. Preco? Pretoze si myslim, ze sa tazsie zapamata ako „graficko-textove“ logo. Skuste si spomenut, alebo nakreslit logo DELVITY. Co za ciernu vec to ma v logu??
    Logo by malo byt hlavne zapamatatelne, musi identifikovat znacku. Je logo IBM zabavne? Je Microsoft inovativny? O to v logotype nejde.
    Myslim, ze ani tak nejde o samotne logo, ale o znacku ktoru pomocou neho vytvorite (a opacne). Ked vzniklo logo IBM alebo Siemens alebo NOKIA, urcite si kazdy povedal „fuj ake onicom logo“ :-) Vas dobry pocit, ktory z toho loga teraz mate, vytvorila az samotna znacka, firma, ludia, vyrobky, reklama. To ze „poznate“ IBM robi z tych troch pisiem „pekne a silne logo“.
    To je moj rychlo-napisany nazor… :-)

  7. rony píše:

    [6] ale ved ja chapem, treba si ale precitat nazor pixyho v tom kontexte, s ktorym som to napisal.
    Osobne si myslim, ze aj jednoduchy graficky prvok „zabavi“ – preto ma Apple nakusnute jablko ;-)
    ak by islo o logo inet.sk – proste mi tam TROSKU chyba nieco „nepismenkove“. nie je to CHYBA navrhu ;-) len konstatovanie isteho trendu.
    Nechcem sa tu o tom prilis rozpisovat, je to debata na nesuvisejuci problem v konecnom dosledku o 1 bitmapovom obrazku o danych rozmeroch.

  8. dusoft píše:

    [4] vzdy sa nad tym zamyslam, ze aki boli ti otcovia zakladatelia, berners-lee a spol, schopni, ked dokazali vytvorit jednoduchy html jazyk tak, aby mal vsetky atributy skutocnych dokumentov – t.j. nadpisy H1..6, P na odstavce a dalsie znacky – uz vtedy na zaciatku 90. rokov. geniovia, ktori prisli z akademickej sfery. to, ze ich autori nepouzivaju a dokonca znasilnuju HTML pouzitim font 22px na nadpis namiesto pouzitia h1, je vec druha.
    [6] to vase logo nie je moc zapamatatelne. nehovoriac o tych „nuansach“, ktore zapadaju do pismen, a tym padom degraduju citatelnost pismena n…

  9. rony píše:

    [8] to je vcelku pochopitelne, vyrazali z akademickej sfery, kde sa pracuje v kuse s dokumentami ;-) navrch mam pocit, ze HTML vyslo z niecoho predosleho, co znacne ulahcuje navrh.
    [8] mna to logo „neuraza“, iba by som potlacil koncovku .sk bud zmensenim alebo menej vyraznu.
    Asi by bolo nutne zverejnit aj moje pohnutky, ale to je skor na dalsi prispevok ;-)

  10. Kritika Inet.sk je objektivna a dakujem za nu!!!
    Link na kritiku :-) – http://inet.webring.sk/.
    Nazory a namety na zlepsenie vitame!

  11. rony píše:

    [10] diky moc. vyzera to lepsie.
    Moje drobne pripomienky:
    * drobkova navigacia: Nacházíte se na: ChinaTours.cz > Indie
    asi by som ju posunul pod titulku stranky.
    * sirka banneru pod hlavnym clankom je mensia ako sirka stlpca, TROSKU sa s tym pohrat – mozno „nastred“ by to vyzeralo lepsie.
    * mozno by som sa snazil titulku na vysku co namenej (spravy totiz zacinaju prilis dole v stranke), napr. riadok ‚O nás | Reklama | Internet pre všetkých‘ by mohol byt v tom cervenom pruhu (pokial tam nie je ciel dat nieco ine – ale CO ine?)
    * Emailovy klienti (hrubka) ;-)
    * V stavbe Nadpis, perex clankov by som pod clankom predsa len nejako vsunul prechod na „cely“ clanok, je to v logike postupnosti v akej citam stranku (titulok, perex, chcem/nechcem citat dalej)
    * pokial sa planuju bleskovky, tak sa mi zda, ze to budu kratsie utvary, preto mi pripada nelogicke, ak si ich musim „kliknutim“ otvarat. Mozno by stalo za uvahu bleskovky zaclenit medzi bezne spravy a odlisit ich trebars tym, ze nebudu mat nadpisy podciarknute. Podla mojho nazoru to ozivi uvodnu stranku – citatel bude mat dojem, ze web zije omnoho viac ako ked sa novy clanok objavuje sporadicky.
    * mozno by som zvazil moznost „dvojurovnovych“ kategorii ako navrhuje Miro Vesely (link v niektorom z mojich predoslych prispevkov na Spravodaji) – ma to logiku.
    * pravy stlpec – ak maju titulky tu sipku, text pod nimi aspon mne posobi „posunuty“ dolava, ta sipka sa prilis podoba na odrazku.
    * pri dvojstlpcovej sadzbe sa lahko da docielit, aby hlavny stlpec siel v kode dokumentu skor ako „po menu“… ale na zavadu nie je ani terajsi stav.
    * alternativny obsah: nezabudnut na RSS (kludne aj viacej – celkovy, podla kategorii, bleskovky…), takisto alternativny vzhlad: print, handheld.
    * viem, ze fix width ma osudovu pritazlivost, no predsa len by sa mohlo zvazit „nieco“ vopchat do tych hrozivych bielych miest ;-) inspiracie na CSSVault je hodne ;-) z ceskych http://blog.filosof.biz/ alebo (to je moj tip) http://www.joshdura.com/ (ten cerveny pruh ide zlava doprava pricom je web vlastne fix), spravne zvolene pozadie http://www.sazziest.com/ vyplni stranku a potlaci moj zly pocit z fixov.