To nám tak agentúra navrhla…

insitny grafikGrafik obdržal do pošty grafický návrh menovky. Vyobrazené z profilu, v priestore. Umiestnené logo, príklad mena. Na konečnú realizáciu musí iba previesť vyobrazenie renderovaného objektu do nejakého vhodného prostredia (aby sa dali popísať konkrétne mená a vytlačiť).
Klasickým grafikom snáď nemusí iný grafik popisovať postup, v skratke: dodaný JPEG si umiestnil do grafického programu a vo vrstve nad ním vykonštruoval polohu nápisu, veľkosť písma.
Potiaľto je to najklasickejšia práca pri aplikácií grafických prvkov dodaných autorským teamom „prvkov vizuálnej identity“. Nekonfliktné, dokonalé a presné.
Formulár dokonca zvládne obsluhovať aj opica – napíše do kolónky svoje meno a vytlačí. Nič náročné. Grafik odoslal súbory zadávateľovi a neočakával iné problémy ako „netlačí to diakritiku“.
Nanešťastie insitný firemný grafik je nešvár, ktorý sa nedá vykoreniť. A tak obratom pribehli pripomienky: nápis posunuť (veď iba o par mm). Takže znova odznova.
Po ďalšom povinnom obrate: menovka sa možno nebude rezať na rezačke ale aj nožničkami. Grafik spravil prvú sprostosť: povolil naliehaniu a pridal miesto klasických krížikov na rohoch aj „tenké“ línie pre nožničkárov (pre dokumentovanie problému: vytlačte si na A4ku šachovnicu a vystrihnite tie štvoruholníky nožničkami. Porovnajte s kvalitou orezania vizitiek).
Ďalšie kolo v znamení veľkostí: táto veľkosť je málo veľká, zväčšite to a posuňte nahor (grafik si spomenul, že v prvej verzií zadania bolo „dajte to na stred výšky“).
Teraz už viete, prečo grafik občas vypení ako vytrasené pivo?
Záverečné dejstvo: klient sa zadíva na menovku a spýta sa jej majiteľky „a to tento grafický zbastel kto robil? Hovorca firmy?“. A nešťastná majiteľka hlesne: „To nám tak navrhla naša reklamná agentúra“. Insitný firemný grafik v tej chvíli už tretí deň modeluje v desiatom kole s grafikom nápis „Toalety sú upchaté“.
Nezávidím reklamným agentúram, nedokážu nič poriadne vytvoriť…
Na motívy: Logo mestskej časti Praha 1 a Prihlásil sa autor loga VW

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. pepe píše:

    Grafik, alebo obecne „profik“, ktory podlahne naliehaniu na vykonanie uprav odporujucich istym vzitym, i danym, profesionalnym pravidlam je prachobycajny zelenac, len dozrievajuci profik, nemajuci tu zasadnu skusenost, ze ustupky voci profesionalite idu vzdy na jeho triko, hoci boli aj tvrdo vyziadane inou stranou… A takisto nemajuci zrejme i potrebne hlboke znalosti, pomocou ktorych by pripadneho kybicujuceho diletanta tvrdo uzemnil…
    Poslednych 10 rokov sa ja osobne radsej okamzite vzdavam (aj za cenu strat) moznosti pracovat na niecom, co odporuje mojmu presvedceniu, pokial sa mi druhu stranu nepodari presvedcit…

  2. rony píše:

    [1] mas pravdu
    co ale pripad, na ktorom je vymodelovana situacia:
    grafik reklamky navrhne nejaky artefakt. Poskytne jeho vyobrazenie odberatelovi.
    Insitny grafik v osobe nejakeho „manazera“ si povie, ze to teraz urobime ako funkcny objekt.
    Na tej menovke je to dobry priklad: reklamka navrhla vzhlad ako „predpis“ ako to ma vyzerat.
    Konkretnu realizaciu funkcneho objektu vsak uz robi niekto iny (trebars kludne v Office). Prva ukazka je presna kopia navrhu z reklamky.
    Insitny grafik si to vsak pozrie a usudi, ze by mohol realizovat svoje naivne predstavy o tom, ze zmenit to je v prospech veci ;-)
    Podotykam, ze grafik reklamky o tom nema tusenia, co sa deje s jeho povodnym vytvorom ;-)
    Proste „tu sa to trosku posunie“, tu „sa trosku zvacsi font“, tu „sa da ine pismo“…
    Podstatna veta mojho prispevku je potom v zavere „to nam tak agentura navrhla“ vyslovena nejakou zamestnankynou, ktora o „dodebilizacii“ povodneho navrhu netusi ale citala kdesi vo firemnom vestniku, ze „corporate identity nam robi profesionalna firma“.
    Snad som to dovysvetlil ;-)
    Co sa tyka „podliehaniu“: z tohto dovodu uz od roku 1998 neposobim na pozici „reklamny grafik“ alebo ako by som to nazval ;-) a tymto oslobodenim som schopny raz za 2 roky obcas spachat nieco, kde mam svoje medze volnosti kompatibilne s mojimi predstavami o „celistvosti“ vysledku ;-)

  3. Titlak píše:

    Na http://www.typo.cz pribudla sprava, ze pouzivanie loga Praha 1 je zastavene. A snad sa bude robit vyberove konanie. A pana mluvciho Jana Šlajsa musi teraz porazat, ako jeho „krasne“ veldielo ktore tak urputne obhajoval (vid. pdf na typo.cz) ide dole vodou :)