Celú zimu som nekúril

Zlodej[Pár starých hitov, Zlodeji v nás] Pokiaľ bývate v bytovom dome, iste viete ako je to s energiami (zdrojmi). Zjednodušene – do baráku vedie jedna linka (elektrina, voda, plyn, teplo). Spotreba sa zvyčajne (okrem elektriny ale ani tu nie som si istý) účtuje tak, že faktúra príde na celý barák a rozúčtuje sa na byty. Meradlá sú potom sekundárnym prostriedkom na rozúčtovanie. Takže pokiaľ si pripnem na merák magnet (jejbývalý) a ešte sa tým pochválim ako v komentároch jejbývalého urobil Markoff (…magnet na vodu pouzivam doma aj ja…), potom sa celková suma pre barák rozpočíta podľa deformovaného kľúča a moju spotrebu platia všetci moji susedia (ó áno, Markoffovi chýba empatické myslenie a preto ho toto nieže nenapadne, on na to sere). Priložením magnetu sa teda stávam príživníkom na nič netušiacich susedoch, s ktorými si inak vymieňam úsmevy a tvárim sa ako počestne žijúci človek. Veď nekradnem, že? [g]
Holt tak sa mi pred pár mesiacmi počas prvej zimy v novom byte a vzájomnej „teplotnej“ výmene informácií (ako Vám to kúri, veď mne slabo ale už lepsie..) pochválil sused, že on ani nezapol kúrenie, lebo jemu kúria steny. Jú urobme to všetci :) a máme tepelné perpetum debile. Chápem, že jemu je teplo a necíti potrebu a uznávam, že tu je ťažké nútiť ho zapnúť aspoň na „dvojku“. On ani neurobil nič zlé – za teplo platí paušál a ušetrí len na „alikvótnej“ časti. Nenamontoval na merač tepla klimu. Iba mu bolo teplo a teplejšie mať nechcel. Na vyúčtovanie ešte čakám a uvidíme, nakoľko sa zimná sezóna poprvýkrát dotkne mňa. To implikuje aj mieru ráznosti mojich návrhov pre využitie zákona v praxi :-)
Ešte zalinkujem Kozovu reakciu nech sa necítim tu medzi „markoffmi“ ako blbec, čo nekradne.
Stále mám pocit, že ak by som okrádal ľudí. na ktorých sa dennodenne pozerám, tak sa asi od hanby prepadnem.
Reťaz: ja, Kozo, jejbyvaly

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. mekelle píše:

    len sa pridam – podvadzat na kureni, kablovke, jazdit nacierno a podobne su dost nevkusne zalezitosti: ti ludia si hovoria: „ako som s tym systemom vybabral“, ale v skutocnosti su zlodeji…(ok, priznavam, ze v PC mam v tejto chvili nelegalne nainstalovane 4 programy)

  2. Markoff píše:

    mekelle a preco by som mal prave ja doplacat na zlodejov? nech kablovka, dopravny podnik ci teplarne vylepsia svoj system tak aby ho nebolo tak jednoduche/primitivne obist
    ak ho nemaju chut vylepsit, zjavne im nevadia zlodeji a tak nevidim dovod preco by to malo vadit mne

  3. mekelle píše:

    tipol by som si, ze keby vylepsili system kontroly pred obchadzanim povinnosti platit, bol by si na seba hrdy, ako sa ti podarilo podnik X obabrat:)) Nic v zlom:)

  4. rony píše:

    [2] este raz ty hnup nechapavy, drbnuty, primitivny:
    kablovke, dopravnemu podniku ci teplarnam je to jedno, pretoze svoje peniaze dostanu
    ale tym tvojim posranym magnetom iba presunies svoju povinnost na svojich susedov.
    tvoja spotreba sa pripocita tvojmu kamaratovi.
    boha tvojho dementneho.

  5. Ruziklan píše:

    Poznam jedneho, co maval magnet na vode, ale vymenili mu merak a na novy mu magnet nefunguje. Asi to meria na inom principe, ze ano. Takze ako dosledok zaviedol v rodine tvrde usporne opatrenia… ma strach, ze keby mu spotreba prilis prudko stupla, tak mu to susedia spocitaju, mozno aj rucne.

  6. rony píše:

    [5] kupe sa v mineralke? :-)

  7. dmiba píše:

    plne suhlasim s ronym, vdaka takym curakom ako nemenovany bloger musi moja malickos z roka na rok platit co to navyse, aj ked sa snazi usetrit na spotre, tepelne izoluje co sa da. Dokonca sa najdu taki curaci co si ten vodomer otocia do najblizsej kontroli a kedze maju nahradne plomby, ktore aj tak nik poriadne nekontroluje. Uprimne, keby som sa dozvedel, ze niekto z mojich susedov nieco take robi, tak ho udam bez sebemensieho pocitu viny. Nikdy ma nepoziadal o sponzoring, takze ma okrada rovnako ako nemenovany bloger okrada svojich susedov. Ono to je totiz tak, ze stratenu vodu zplatia vsetci rovnako. Podobne aj teplo, ktore jeden setri zaplati sused, co ho cez stenu neumyselne a nevedomky vyhrieva.

  8. Bolek píše:

    asi by som nechcel mat susedov takych tupolinov

  9. rony píše:

    [7] a [8]: hovado Vam odpovie takto: robim to, pretoze to robia ostatni a nenecham sa okradat.
    Čarovné odôvodnenie, že?
    Čarovný je aj ďalší argument: za takto ušetrené peniaze som si kúpil šetrivú chladničku a tým šetrím prírodu.
    Takže, keď nabudúce nakradnete dva tri milióny, kúpte si BMW, toto auto totiž vydrží dlhšie čím ušetríte prírodu od hrdzavého vraku a tiež má katalyzátor čím tiež ušetríte prírodu.
    Škoda, že takéto typy majú zvyčajne prekliato dlhý život. Aj smrť v maternici by pre nich bol nadmieru dlhý a pre spoločnosť otravný…

  10. Ruziklan píše:

    [6] To nie. Ale vydal jasne prikazy na setrenie vodou ako v subsaharskej Afrike. Denne kontroluje spotrebu a ked presiahla povoleny denny limit, mal tzv. motivacny prejav k rodine.