Maemo by mohol byť WM killer

Pred pár mesiacmi som Nokiu 770 považoval skôr za tablet ako stvorený ako náhrada počítača v domácnosti. Porovnaním veľkosti by som ho však skôr považoval za prístroj z rodiny PDA ako nejakú výplň medzi notebookmi a PDAčkami.
Maemo poháňa Nokiu 770 a je to otvorenejšia platforma postavená na Linuxe. Ako linuxový fanatik by som skákal radosťou nad takto dobre aplikovanou výhodou linuxu. Vážne je to hodne dobré a je ešte lepšie, že sa toho „chytila“ Nokia. Na druhú stranu: čo má robiť, keď sa rozhodla prplať sa s konkurentom Windows Mobile vo svojich telefónoch. No je to len a len dobre.
Dovoľujem si upozorniť na pripravovaný článok o Maemo, kde autor predostiera pred nás zásadný fakt: portovanie aplikácií je jednoduché a sám to urobil. Hm, už len aby sa našiel niekto, kto by ich portoval a dával na stiahnutie. Ako som sa inde dočítal, vraj už existuje komunita okolo 770tky. A to prosím tento prístroj ešte fakticky neexistuje!
Sklamaný som teda iba veľkosťou prístroja – mal byť podľa mňa aspoň vo veľkosti A5.
Maemo a podobný koncept prístroja ako 770 by teda mohol byť naozaj nebezpečným dnes zavedeným Windows Mobile prístrojom, ktoré považujem za momentálnu špičku (ale nie ideál).

Môže sa Vám ešte páčiť...