Ad: E-knihy, to čo je…

Súhlasím: „Sedieť pri počítači (je jedno v akej forme) a čítať riadnu knihu na monitore sa hádam ani nedá.“ je to zhola nemozne. a to dokonca aj v pripade, ze je clovek schopny vziat LCD monitor do postele.
Nesuhlasim: „Neviem, ale budúcnosť týchto kníh nevidím nejak ružovo.“
Citáty z Sieťook: E-knihy, to čo je…
Mám teraz v knihovničke jednu knižku a teraz som ju objavil v zásobarni elektronických kníh. Prečítam ju v elektronickej forme pretože…


1. pri čítaní v posteli si nemusím svietiť lampou do očí; je to môj subjektívny pocit z bodových svetiel – oslepujú ma,
2. nemusím otáčať stránkami a kvôli tomu sa vyrušiť pohybmi; na PDA mám palec na jednom tlačidle a nepatrne potlačím prstom a „som ďalej“,
3. čítam na PDA; má to dostatočný displej, nie je to na držanie v ruke ťažké, vydrží byť zapnutý dlhé hodiny a OS nevzdychá vyčerpaním energie,
4. čítam s prestávkami; okamžite viem, kde som skončil s čítanim kľudne aj u desiatok kníh (mám rozčítané asi 4 na vedľajšej koľaji a primárne čítam zväčša jednu knižku),
5. knihy majú svoj objem a aj keď pár poličiek v byte pôsobí intelektuálne, nepociťujem nutkanie vystaviť na obdiv zbierku svojich knižiek. Knižky z knižnice je pre mňa záležitosť stará desiatku rokov, možno aj viac.
6. niektoré analógové knihy po rokoch čítam znova v elektronickej forme pretože sa stratili v čase Nenávratna (proste mi ich ktosi nevrátil),
7. zbaliť si na víkendovú cestu 5-6 knižiek znamená zdvojnásobiť objem batožiny, ja si na cesty beriem svoju kompletnú knižnicu,
8. v elektronickej knižke dokážem robiť značky, listovať rýchlo dopredu, dozadu, vyhľadať spojenia slov; nerobím to často ale pomôže to,
9. analógové knižky su neoceniteľné pokiaľ majú formu učebnice, manuálu, encyklopédie, slovníka (tie elektronické slovníky sú trošku mimo), význačného diela oceniteľného aj svojou formou vyhotovenia,
10. odkedy čítam e-knihy, čítam viac a kompenzujem tak zlú gramatiku, ktorú používajú ľudia na internete; vyrovnávam sa tak náporu slov s benevolentnou voľbou i a y, ktorý aj zaprisahanému slovotepcovi vryje šrámy do pravidiel.
Je tradičným omylom, že e-book je len pre POČÍTAČ. Klasici webdesignu vedia, že zvisle položený monitor neumožňuje plynulé čítanie (skúste čítať nahlas z obrazovky). Podporuje to aj časť „produkcie“ napr. vo formátoch DOC či PDF, ktoré si ľudia „sušia“ na počítači a raz za čas „to skúsia“. Vhodná platforma sa blíži forme knihy – hmotnosťou, veľkosťou, prenositeľnosťou. A predčí knihu v skladnosti, pohotovosti a vyrovná sa s prižmúrením oka aj svojou použiteľnosťou. Necítim prepätú úctu k papierovej knihe ale dokážem uznať zmysel a význam umenia kníhtlače.
Vidím e-knihy použiteľne a tak, ako sa príbehy stáročia prenášali slovom, na kameni, na tabuľkách, na pergamene až sa tisícročia po vzniku písma pretavili do kníhtlače, tak príjmu ďalší svoj nosič popri mramorových náhrobkoch a veľkých slovách pamätných dosiek.
Praktické rady ako na e-booky prináša v ďalší článok.
PS: obrázkovú knižku ako e-book som ešte nevidel a nedokážem sa dohadovať o tom, či „to má alebo nemá ružové“, e-book s čistým textom však úspešne používam a tu sa dohadovať o tom či „budúcnosť týchto kníh nevidím nejako ružovo“ môžem na základe vlastných poznatkov pri vhodnej aplikácií. Usúdiť, že chladnička nemá budúcnosť by dokázali neandertálci tesne pred vyhynutím (vyhynuli počas doby ľadovej) a dnes nepríde racionálnym vybavením ani obyvateľom výskumných staníc na Antarktíde.

Môže sa Vám ešte páčiť...

28 komentárov

  1. jej bývalý píše:

    Ak vezmem doslova, že „čítať riadnu knihu na monitore sa hádam ani nedá.“ tak musím tvrdo oponovať. Knihu si jednoducho položím na monitor, môže byť aj vypnutý, a čítam.
    Bohovsky sa mi páči pomenovanie analógová kniha.
    K veci: kým nebudú k dispozícii použiteľné čítačky e-kníh, tak je to zatiaľ iba púťová atrakcia.
    Potom budeme prelamovať ochrany e-kníh proti kopírovaniu. Alebo nebudeme?

  2. rony píše:

    [1] ano, caro nechceneho ;-)
    Analogova kniha – nechcel som napisat klasicka papierova kniha.
    Citacky: su a su pouzitelne. su aj dokonale pristroje k citaniu kniziek. Samozrejme viem si predstavit pristroje hrubky 1mm a ohybne, ale to uz je len zvysovanie komfortu. Porovnaj si bezne PDA s knizkou – je mensie a je lahsie, lepsie sa s textom pri citani manipuluje (posuvanie) ako v knizke. Cize zakladny komfort mas. Dostupnost? PDA su dnes hodne lacne a tie najlacnejsie postacuju bohate na ebooky. Dostatok kniziek? Ano, vela.
    Ocakavaj k tomu dalsi clanok, kde sa otmu povenujem.
    Ochrany a pod. nezmysly ma principialne nezaujimaju. Tradicny omyl je v tom, ze ebooky su tie, co na zaklade praxe dovyvinuli a „objavili“ vacsie firmy a nikto ich samozrejme ani nepouziva. Analogicka situacia ako je s formatom MP3.
    Dnes sa „ochrany“ prelamuju omnoho prozaickejsie ako by si si myslel :-)

  3. Fujinmi píše:

    Uplny suhlas… Knihy citam v elektronickej forme uz dlhu dobu a odkedy som si (cca pred rokom) kupil prve PDA, tak este castejsie. Ale „analogove knihy“ (aj mne sa to spojenie paci) maju pre mna stale svoje kuzlo – taky lepsi „feeling“. Aj ked su neprakticke (okrem Tebou menovanych vynimiek).
    Co som to vsak… aha – Rony, aku pouzivas citacku? Myslim tym software na PDA. Ja stale pouzivam pocket word, ale ten sa mi nezda prilis prakticky… hlavne koli zalozkam (resp. ich neexistencii) a divnemu kodovaniu. Vdaka.

  4. dmiba píše:

    Nepochopim, ze uz x rokov je tu lcd a nejaky ten rok aj polymerove lcd a nikoho nenapadlo spravit „PDA“ book, ktory by sluzil na tieto ucely. Setri to zivotne prostredie, naklady na vyrobu knihy nehovoriac, ze by sa to dalo vyuzit aj pre ine ucely. To, ze to bude mono display by skoro vobec nevadilo.
    Lenze podobne ako hudobny priemysel, aj ten knizny ma kamenne zmyslanie a chce to nieco ala iPod, aby s tymto trhom poriadne zahybalo.

  5. pjotr píše:

    Rony, v článku sú dobré argumenty, ktoré majú svoju výhodu. No ja som tak trochu (v niektorých veciach) „jaskynným človekom“ ;-)
    Ako ale povedal dmiba[4], tak musí prísť naozaj zlom v tomto (ako som pozanamenal na konci môjo článku ;-).

  6. rony píše:

    [3] citacka Haali a format kniziek PalmDOC (pdb)
    viac ti napovie novsi clanok a aj historia mojich spotov na spravodaji (hladaj Haali).
    [4] nenapadlo, lebo by bol cenovo roven PDAcku :-) a aplikacia v PDA ti splni to iste :-)
    Iste su uvahy, ze bude sa text premietat na nejakej rolovacej folii alebo niecom takom – ale to si priznajme, ze okrem tej folie budes musiet nosit hranatu krabicku s bateriami :-)

  7. rony píše:

    [5] uz je davno po zlome clovece. dmiba popisal totiz existujuce zariadenie. vola sa PDA.

  8. pjotr píše:

    [7] Rony, ale nie každý si môže dovoliť také PDA. Ak to bude niečo vo forme CDčka, za pár šestákov, potom to bude iné.

  9. rony píše:

    [7] PDA na citanie kniziek kupis aj hlboko pod 5 tisic korun. A neuvazuj systemom, ze kazda knizka 5 tisic. To je PDA v ramci ktoreho mas X dalsich aplikacii a pomocok, ktore nebudes musiet pouzivat, pocnuc kalkulackou, cez kopec dalsich veci, ktore nema cenu asi spominat.
    Podla mna ak sa ti zda PDA v tomto pripade drahe, tak ti naozaj nerozumiem. Bezny mobil je DRAHSI.
    Nevidim dovod, aby si si ak nevies presne co chces kupoval hned to najdrahsie najnovsie a ‚najlepsie‘ PDA za 20 tisic. Chapes, co tym chcem povedat?
    Mrkni na bazare a ver tomu, ze do 5 mas bezproblemovo aj stroj s farebnym displejom. Moj h2210 ma zostatkovu hodnotu tiez v intervale 5 tisic. Novy stal 14, co tie nebola extremne neprekonatelna nadobudacia cena, ak uvazis, ze mi nahradil aj potrebu tiskat sa vsade s notebookom.

  10. pjotr píše:

    [9] Ja Ti rozumiem, že z dlhodobého hľadiska sa to oplatí maximálne. Ale pre mňa to nemá význam, keďže by som to momentálne nemal ako využiť, okrem čítania e-kníh. Takže tých 5 tisíc radšej teraz investujem do niečoho, čo mi vyrobí ďalšie peniaze, ktoré potom budem môcť zužitkovať aj na výstrelky (pre mňa myslím teraz), ako PDA.
    Keď si to odskúšam na nejakom nie mojom zariadení, že ako to funguje, potom začnem zvažovať. Ale ak vidím v kníhkupectve dobrú knižku, ktorú si chcem hneď prečítať, tak radšej zaplatím 500 korún za knihu, ako 5000 za PDA, kde si tú knihu prečítam o rok (nie teraz) a za ten rok sa na zariadenie ani nepozriem.

  11. Fujinmi píše:

    pjotr> mas nejaku divnu logiku, pretoze ak by si vyuzival PDA len na citanie knih, tak ti staci nejaky starsi ciernobiely palm za dve tisicky, co su podla Teba (a je to zrejme pravda) STYRI analogove knihy (ja si nemozem pomoct :)). Pritom v tomto palme ich mozes mat celu kniznicu.

  12. pjotr píše:

    [11] Fujinmi, neviem, čo je divné na tom, že mám radšej citróny, paradajky, jablká, papriku, proste vitamíny v prírodnej forme, ako nejaké tabletky, ktoré ma ani nezasýtia.
    Áno, PDA by som využíval len na čítanie kníh, pretože nemám POTREBU to použiť na iné veci. A ak by som mal pozerať už na „čierno-biely“ monitor za 2 tisícky, to už radšej naozaj investujem do tých ŠTYROCH analógových kníh, ktoré nezničí magnetické pole zeme a nemusím ich zálohovať ;-)

  13. Fujinmi píše:

    Pjotr> ved ja nehovorim, ze je nieco divne na tom, ze mas rad analogove knihy. Len som reagoval na Tvoju vetu „Ale pre mňa to nemá význam, keďže by som to momentálne nemal ako využiť, okrem čítania e-kníh.“ (tym padom mi bolo jasne, ze nemas potrebu ineho vyuzitia). A kedze nemas potrebu ineho vyuzitia PDA, nez je citanie e-knih, navrhol som najlacnejsie ciernobiele PDA, ktore na tuto cinnost uplne postacuje.
    Dalej je to uz samozrejme IBA o Tvojich vlastnych preferenciach (ktore Ti samozrejme neberiem), teda ci si za svoje cca dve tisicky radsej kupis 4 knihy odolne mag. polu detektorov kovov (pretoze zemske MP PDA neposkodi, alebo prakticky neobmedzeny pocet knih elektronickych ktore si MOZES zalohovat (tym padom ich nestratis, pripadne nevratne nepozicias).

  14. Fujinmi píše:

    v predchadzajucom prispevku mam preklep: odolne -> neodolne. Sorry.

  15. pjotr píše:

    [13] Fujinmi, ok, súhlasím s Tvojimi argumentami, no ja si idem radšej prečítať nejakú analógovú knižku ;-)

  16. 2ge píše:

    IMHO citanie elektronickych knih kazi oci viac ako citanie analogovych pri dobrom svetle.

  17. rony píše:

    [16] moje oci hovoria, ze toto kategoricke vyhlasenie mozno prekvalifikovat nanajvys ako za subjektivny pocit. Pouzivam to PDA hodne a pokym som na menej kvalitnych CRT stravil oci pomalicky ako stavu v baterkach, tu ten pocit nemam – ziadne sprievodne javy. Este z cias skolskych si pamatam, ako ma odraz bielych stran kniziek privadzal do divnych stavov (unava oci a podobne).
    Zopakujem vsak nieco, co potrebujete vediet: monitory maju sice rozsah jasu a kontrastu od nula do sto percent. Avsak tato moznost znamena, ze pravdepodobne optimalna hodnota je okolo 50 percent s tym, ze vyssie sa napriklad pouziju pokial je monitor v silne presvietenej miestnosti dennym svetlom. Ja za beznych okolnosti mam LCD na hodnotach okolo 30-40 percent. Oci kazi ZIARIACE svetlo a nie „pritmaveny“ obraz (ako mi niektori tvrdia). Samozrejme ide asi aj o subjektivny pocit. No fakt, ze prave svetlo sa podiela na kazeni si oci mi nikto nevyvrati ;-)
    Pjotr: mna na tvojom clanku zarazil skor nazor: eknihy su slepa cesta vyvoja. To je podla mna vyrok z kategorie nezmysel (patri tam aj zem je placka). Papierova kniha je pre prenos pisma len okamihom jeho vyvoja. Dnesne naivne predstavy eknih sa snazia skopirovat prave tento papierovy format, co je hodne velka blbost. Knizna stranka je napr. z praktickych dovodov o kus vacsia ako je naozaj nutne – lepsie sa ti cita predsa len na mensej sirke (pozname to z webdesignu, ze?) a na rovinu – rozmery knihy tvoria ekonomicke pravidla a menej ergonomicke. V samom principe je bezna knizna vazba hodne malo „pouzitelna“ – knihy sa po otvoreni samy „listuju“ nemaju v sebe zabudovany mechanizmus „kde som prestal“, vzhladom na objem textu nesu v sebe nekonecne vacsiu hmotu ako eknihy. Jedine minus eknih je pri ich citani nutna spotreba energie. Avsak to neznamena, ze analogova kniha nespotrebovala svoj diel energie inak.
    Snazil som sa poukazat na iste prakticke vyhody eknih. Ja povazujem za nebesky dar moznost si v tom PDA preniest trebars niekolko stoviek knih. Blbe reci typu „vypadne mu pamat“ a ine zvasty su uz davno vyriesene tymi istymi zasadami ako na PC. A pokial by som na taketo pidiargument pristupil, tak doporucim civilizacii vzdat sa komputerizacie ako celku.

  18. dmiba píše:

    [6] -> http://www.cdr.cz/a/15161, PDA je na citanie otras, pre starsich ludi takmer nepouzitelne. Mal som moznost si to odskusat a napriek mojmu fandovstvu PDA platforme, ma to na citanie nepresvedcilo. Zrak mam skvely no napriek tomu sa mi to zdalo obmedzujuce skrolovat zlava doprava a spat.
    Ked si vezmes taky polymerovi display ako je na tom linku, tak sa ludstvo v pohode vrati k „statym zvitkom“ a citat sa bude urcite lepsie ako na PDA.

  19. rony píše:

    [18] o com to tocis? ake zlava doprava? ;-)))
    Normalne pri citani len stlacam „dole“ (posuvam stranku ako keby bola dlhy stlpec). Ziadne dolava/doprava, vobec nechapem, to si otvaral ebook nascanovany v JPEG alebo co preboha ziveho?
    Zrak je individualny ale ked to iba drzis cudzie v ruke, tak to mas ako keby si hodnotil Porsche podla fotky v casopise ;-) a bol popritom domorodec z papui novej guinei ;-)
    Zopakujem ti to pre istotu: zobrazenie v 14px pisme je asi tak velke ako kniha sadzana trochu vacsim pismom ako zvycajne byva. Pri nastaveni citacky a displeja je zobrazenie viac ako slusne a kedze ide o LCD, tak neni mozno frflat. dmiba, bud tomu prides na chut alebo neprides ;-) Ale nezmysly pisat nemusis ;-)
    Ver mi, ze z mojej skusenosti poznam vela textov, ktore su priblizne na tej istej sirke textu, akym ja citam knizky. Mozno by boli lepsie sirsie texty, no skor to nevadi ako vadi.
    Clovece, takto pobludeneho a pomyleneho protihraca proti citaniu na PDA som este nenasiel ;-)
    Zobrazenie je vazne V POHODE, naozaj jediny problem je LCD na priamom slnku, to sa fakt neda ale to nie je problem nepouzitelnosti ebookov na PDA. Vazne nie ;-)
    Vacsi LCD znamena mensiu prenositelnost, este mensi zasa uz nie je dobry. Pani moji, davam klobuk dole pred vasimi predsudkami ;-) vazne som necakal az takuto mieru zmesi neznalosti, predsudkov a neadekvatnych argumentov ;-)

  20. dmiba píše:

    no dokuemnty su aj o pdf a podobne, a tie pdf dokumenty co som mal cez acrobat reader nainstalovany v pda vyzerali otrasne, pritom rozlisenie 640×480 by malo stacit.

  21. dmiba píše:

    este dodatok, ja proti citaniu na PDA nie som, ale moja skusenost, aspon kratka ma presvedcila, ze to nie je ten najidealnejsinastroj na citanie. Myslim si, ze za kazdych okolnosti, aj ked by sa to zobrazovalo v pohode, knizny format je taky ako je, lebo historicka skusenost nasla to, co najlepsie vyhovuje sirokym masam. Teda rozmer dnesnej knihy vacsinou koresponduje s pouzitelnostou ako pre mladych ludi s dobrym zrakom tak aj pre starych ludi z horsim znakom. A tam uz PDA nestaci. Ja mam zrak dobry, ale ked som to dal kolegovi, ktory nosi okuliare a cely cas tuzi po PDA, konstatoval, ze by bodol nejaky zoom, ze je to vsetko akosi male. PDA ma svojou velkostou kopec vyhod a stale kvalitnejsie diplays s vyssim rozlisenim su pre nich + ale co sa tyka knih, myslim si, ze standardny knizny rozmer je prave tou vecou, ktora moze posunut ebook dalej. A prave spominane polymerovy roztahovatelny display tomu moze pomoct a myslim si, ze aj pomoze.

  22. Fujinmi píše:

    Duhlasim s tebou ohladom standardnych rozmerov knihy, aj ked mne osobne rozmery PDA vyhovuju viac. Ohladom toho zoomu – samozrejme je mozny (alebo je aspon mozne zvacsenie/zmensenie fontu, co je v pripade textu to iste). Kazdy si moze velkost pisma prisposobit svojim potrebam (co, ako uznas, pri analogovej knihe nie je mozne). A este k tomu PDF – tento format nie je vhodny pre citanie na malych displayoch a ani na tento ucel nebol zamyslany. Vyhodnejsi je v tomto smere Ronym spominany PDB.

  23. rony píše:

    [21] ale nepostrehol si zasadny moment: tu to o com hovorim, nie su PDFka, co sa tak vo velkom citaju!!! Prosim vsetkych, aby pred zapocatim marnych protiargumentacnych diskusii precitali este nasledujuci clanok, aby – hlavne v pripade, ze len teoretizuju – netriafali argumentami proti, vedla jak ta jedla ;-)
    Pani, pomalicky ma chcete presvedcit, ze sa mi snivalo o tom, ze som precital uz urcite taku stovku knih v PDA!!! Toto mi pri vasich argumentoch zacina fakt byt trochu zabavne ;-) Verte, ze ak by to bolo fakt tak na hovno, tak knihy v PDA necitam ani nahodou!!!
    Co sa tyka rozmerov, uvedom si, ze bezna normostrana je asi 64 znakov (vratane medzier) na riadok, co ma isty zaklad v „ergonomickej“ sirke textu. Sirka stlpca s textom na PDA pri danej fyzickej velkosti, vlastnosti displeja, moznosti konfiguracie zobrazenia textu, su na beznom PDA dostatocne a to aj vzhladom na portabilitu samotneho zariadenia (a jeho univerzalnost). Iste, keby som mal dvakrat (fyzicky) vacsi displej, bolo by to do postele mozno lepsie, aj ked pochybujem – mne sa v posteli PDA cita urcite LEPSIE ako kniha. (opakujem: z PDA sa mi kniha v osteli cita lepsie ako analogova papierova!!!) Zopakujem to znovu: vacsina casu, ked citam z PDA su pripady, kedy mi to vyrazne viac vyhovuje takto ako z knihy. Necitam na plazi pod slnkom a necitam v dazdi ;-) Uz to sakra pochopte ;-)
    dmiba evidentne pochopil, ze ebook je PDF format, co je ptakovina ;-) vid. bod 9. No a navyse dmiba tak trochu fantaziruje – realita je tu a teraz. V ramci nej je na citanie PDA idealny stroj. Ked bude ohybny displej bez nutnosti mat k tomu na kabli neforemnu krabicku, bude to fajn ;) lenze ja pda udrzim jednou rukou, neviem ako to bude s ohybnym displejom alebo niecim tazsim ako je PDA. Vratme sa do reality prosim ;-)
    [22] ano, jediny pouzitelny format je PDB. Preboha ludia, tu nejde o to, 1:1 okopirovat papierove knihy aj vratane sadzby, vzhladu, nebodaj este aj odtiena papiera!!! Zobudte sa z toho sna! Takto to nie je ;-) Bavite ma hodne a hodne ;-) nic v zlom ale paci sa mi, ked ja po precitani stovky knih tu nieco podotknem a zosype sa tu kopec argumentov od ludi, co technologiu nevideli a prejavuju sa najma svojimi dojmami, predstavami az fantaziami az fantazmagoriami ;-)
    Dovolim si tvrdit, ze iste skusenosti mam a preto som napisal nasledujuci clanok a NASLEDUJTE KRALICKA prosim – odskusajte, skuste precitat knizku, ale hlavne pytajte sa!
    Ja viem, ze to budete mat tazke, ak ste beletriu posunuli kamsi do rokmi zabudnutej casti zivota.
    Ale mozete skusit poviedky ;-) A hlavne trochu fantazie uzavretej v realite. Nie v predstavach ;-)
    dmibovo PDF je Portable Data Format. Preklad hovori svoje. Jeho zamerom je zachovat SADZBU dokumentu bezo zmeny vzhladu a bez ohladu na „zobrazovac“. Cize je to dokument urceny na prenasanie. To nie je format „na citanie“ na malom displeji – pretoze prave ta zasada: text ma do „stlpca“ displeja „natiect“. A prosim, nesnazte sa ma poucovat o sadzbe ci zobrazovani dokumentov – typografiu trochu zvladam ;-) U tej posranej beletrie, ktoru citam ako ebook je sadzba NEPODSTATNA! Formatovanie „semanticke“ je mozne a existuje vo formate PDB.
    Ale ako som napisal dmibovi na ICQ: komixy a leporelo v pda az tak jednoduche nebude ;-) (ale nevylucujem). Obrazkove knizky cize – skor nie ako ano. (Ale da sa v pripade nudze – a PDA je stroj pomahajuci v nudzi).
    PDA je pomocka – ak si v prdeli na plazi a potrebujes sa natelnetit do prace – vie to. Potrebujes terminalove sluzby – vie to. Potrebujes web – vie to. Potrebujes icq – vie to. V nudzi ti to pomoze ale nezatazuje ta to viac ako musi (pda je malinke). Nechcite aby som vam este zopakoval cosi o PDAckach ;-)
    Na zaver: je tu dalsi clanok, ak v tom tapete, citajte aj ten!!!

  24. er píše:

    Existuje nejaky tool na prevod doc alebo pdf do pdb?
    Dakujem za odpoved.

  25. rony píše:

    [24] ano existuje, ja som skusal asi tri softy, nazvy si uz nepamatam, ale je to bezproblemove. Pohladaj na Google, palmare.cz a pod.

  26. budu píše:

    možem len potvrdiť RONYho tvrdenia, ja aktívne čítam knihy na PDA, ale mám ich vo formáte doc alebo rtf, používam uBookReader 0,8 a som s nim veľmi spokojní, dá sa na ňom nastaviť takmer všetko, pamatá si pozície, knihy apod…proste ako Hali …. len tak pre info som to zrátal… k dnešnému dňu 72 kníh, naposledy cela séria Prattchet – Discoword….
    PDA je super vec, a nielen na čítanie
    ja mám ipaq HP5550

  27. sino píše:

    chcel by som si zakupit starsi pristroj na citanie ebooks, nejaky lacny starsi najradsej s monochromatickym displeyom, poradite mi ktory pristroj to zvladne.
    Dakujem

  28. rony píše:

    [27] prakticky hociktory PDA s PalmOS. Napr. Palm V dnes nemusi byt velmi drahy. Ale ani bazarovy PDA s Windows Mobile (PocketPC) nebude stat vela penazi.
    Knizky v PDB formate maju vacsinou do pol mega, co narves aj do stroja s mensou pamatou.