Mitsubishi Colt – test drive

Včera som si v rámci ostrého výberového kola skúsil krátku jazdu s predvádzacím vozom Mitsubishi Colt., Verzia Inform s motorom 1.1 litra.
Colt
Keďže som doteraz reálne skúsil iba fobiu, tak pocit bol radikálne iný :-)
Predavač samozrejme predviedol plyn na podlahe „vrčí to ako závoďák“. Asi som budil dojem závoďáka. Jojo holky, vod šumachra sem k nerozeznání ;-)
Colt pôsobí ako designový odvar áčka od Mercedesu a z tejto triedy sa mi vzhľadom javí ako mimoriadne zaujímavé auto. Trochu som mal obavy z fóbií ale stacili prvé metre a dalo sa :-) Žiadne extrémne problémy, pedále som našiel – páka posuvu sedadla pôsobila dosť rozbito – radiaca páka nie zlá ale zdá sa mi, že na fobii je radiaci mechanizmus striktný (viac som tam cítil dráhu páky) ale pri radení som sa nepomýlil (pretože som proste neradil). Zasa na brzdu a plyn som si zvykol lepšie, na fobií sa mi stávalo, že som nedopatrením pritlačil viac ako som chcel. Spojku som vlastne ani nevnímal.
Prečo je toto auto v užšom výbere? Dobre vyzerá a momentálne ponúkané kusy majú aj prijateľnú výbavu (klima, érbeky, limoklima).
Veľkosť auta zvnútra je voči fabii nečakane veľký. Farby majú základné biela, červená a na počudovanie veľmi pekná čierna. Zvyšok klasika metalízová.
Viac popísať neviem, akosi ma nezaujíma čo je kde a ako uložené pod kapotou ;-)
Podstatnejšie sú však ďalšie veci: servisné prehliadky – po 20 tisíc a za cca 5-6 tisíc podľa toho, čo sa mení. Perlička niektorých poisťovní: Mitshubishi má nejaké extrémne drahé havarijné poistenie – rozptyl ceny medzi najlacnejšou a najdrahšou je nehorázny. Nehovoriac o tom, že to najdrahšie na mňa pôsobilo ako poistka na autobus.

Môže sa Vám ešte páčiť...

29 komentárov

  1. Bolek píše:

    velmi pekna cierna je velmi prijemna najme v lete bez klimy:-)
    to ako idu pedale a riadiaca paka je uplne nepodstatne, za tyzden si zvyknes aj ked ti spojka nebude zaberat a brzdu budes musiet vymackavat az k podlahe:-)

  2. rony píše:

    [1] ad cierna: to je jasne kazdemu, ale ten model je s klimou.

  3. sloper píše:

    no, klima k 1,1 motoru, to je odvaha – ked v nom bude okrem teba sediet este niekto iny, chces to do kopca tlacit? ;-)

  4. eSBe píše:

    sloper: Pouzivam presne tuto kombinaciu a napriek podobnym reciam, ktore som si vypocul pred kupou, sa mi nic take pocas aktivneho letneho pouzivania nestalo…

  5. rony píše:

    [4] tebe verim viac ;-) pretoze Sloper proste je zavodnik a neudrzal by sa pokial by mu auto netahalo v okruhu 30km najlepsie zo vsetkych aut. V meste mi je to fakt narit ci budem o sekundu lepsi :-)

  6. sloper píše:

    [5] ironizovanie diskutujucich ti fakt ide, moja rada s trochou nadnesenia bola myslena dobre a prakticky – dostatocna vykonova rezerva je potrebna i z hladiska bezpecnosti… ale komu veris je mi uplne fuk.

  7. rony píše:

    [6] nie nie, len som absolvoval kopec debat v style: preco nechcem vykonnejsie auto, preco nechcem toto alebo hento. a toho zavodnika som si pozical z prispevku (vid. vyssie ako predavac skusil ist na mna zavodnicky). Proste cela tato trieda aut a to vratane tej o kusok vyssej nie su ziadne zavodaky a preto nie je dolezity vykon alebo sekundy ziskane medzi dvomi krizovatkami. Miesto tohto unavneho a sprosteho vysvetlovania som napisal „zavodak“ ;-)
    O rezerve vykonu nieco viem a pokladam ju aj u tej 1.1 za dostatocnu ;-) ale ako som napisal: Colt je v uzsom vybere a aj preto, ze 1.3 verzia je vypredana pricom 1.1 je nieco ako ekonomickejsia varianta z tych moznych aut. Nemam voci nej ziadne predsudky pretoze prave som videl jedno auto strednej triedy, ktore malo mensi vykon pri vacsom objeme ako jedno z dalsich aut, ktore chcem.

  8. Markoff píše:

    sloper ma pravdu, s tym sa nemoze dat predbiehat s pustenou klimou (nehovoriac o tom ze zvysuje spotrebu, este nezabudnite kupit automatiku), tiez by ma zaujimalo ake dlhe trasy s tym planuje po nasadnuti absolvovat, kym mu totiz zacne ucinkovat klima tak aj vystupi pri nejakych presunoch po BA z rozohriateho auta na parkovisku
    sportak 1.1 litra, pekny oxymoron, ese keby to bola motorka tak aj hej…

  9. rony píše:

    [8] teoretik, polyhistor nastupuje.
    poradim ti jedno: nechaj na ludi, co robia a co nerobia s klimatizaciou v 1.1 aute. je to ich vec a ked ti to uz mam vysvetlit; klima sa da zapnut a vypnut a dokonca nie je nutne aby fungovala pocas celej jazdy. Mam overene, ze nabehne dost rychlo aj na 1.1 aute, takze tu prosim ta neteoretizuj nad virtualnymi investiciami a pokial mozno preved si to nejako v hlave na pohlad ako by si riesil auto ty. Pokial dojdes na tebou vytrubovane „1.1 s klimou je blbost“ a vyriesis to dokonalejsie, nech sa paci mas sancu, inak si len blbecek s velkou hubou.

  10. eSBe píše:

    rony: ked tu este spomeniem, ze to je len trojvalec, som zvedavy, co sa tu strhne :o)
    Markoff: predbiehat sa s tym da, ale pochopitelne nie je od toho mozne ocakavat take vykony, ako od auta s dvakrat vacsim motorom, na to si treba zvyknut a pri predbiehani sa podla toho aj riadit. Kazdopadne som pocitil znatelny narast vykonu po presedlani z Clia 1.2 do Colta 1.1…
    Spotreba po 8000 km okolo 6,3/100; kde vacsiu cast zabera mesto a dialnica pri 140 kmph.

  11. rony píše:

    [10] eSBe, jasne :-) uz len aby sa sem navalilo kopec zavodnikov odbornikov na sviznu jazdu a hlavne 180tku v meste. Tiez som dost jasne podotkol, ze to, co je pod kapotou je absolutne nezaujimave.
    Niektori ludia akoby netusili, ze okrem „svizneho“ jazdenia a „supr vykonu“ existuju aj ine parametre, ktore clovek zvazuje. A rozdiel vo vykone 10-20 kW je naozaj extremne nepodstatny. A fakt, ci klima znizuje vykon takisto nema cenu ani komentovat. Je to naozaj pre vela ludi jedno.
    Ale pre tupsich ludi poznamenam: klima sa osvedci najma v zapchach v meste. Pri plynulejsej jazde az tak nutna nie je aby bola na maxime alebo vobec zapnuta. Aspon ja osobne ju nepotrebujem mat zapnutu trvale. Nad hlupymi komentarmi sa uz da iba smiat :)
    Takze znovu k motoru 1.1 – nemam vobec nic proti nemu, najma ak si uvedomite, ze v takom aute sa planuje napr. vozit 1-2 ludia. Pokial by clovek planoval trvale vozit 4 ludi, tak uz je to naozaj o hubu. Dalsie teoretizovanie by viedlo uz len k autam s motormi nad 3 litre, pretoze len tam mam naozaj vsetkeho dostatok. Aj hluposti vlastnej tym, co radi spekuluju nad rozhodnutiami inych bez chapania kontextu.

  12. rony píše:

    eSBe – ak mas ICQ alebo mejla, hodme trochu rec o tom Colte. #50066147 resp. mejla najdes na uvodnej stranke.

  13. ErikG píše:

    rony – ja som dalsi z hlupakov, ktory si neodpusti komentar. Pracujem v automobilke a na sklonku minuleho leta som aj ja riesil podobnu dilemu. Ked som spomenul 3 valcovy motor 1.1 pred nasimi technikmi, neodporucil mi ho ani jeden. Samozrejme, ja som „to pod kapotou“ nepovazoval za nepodstatne a tak som si poradit nechal. Lebo nejde o 180km/h cez mesto, ale o zivotnost, o hodnotu, ktoru tieto motory rychlo stracaju.
    Len tak na okraj, co si myslis, preco ti hovorili, ze 1.3- ky su vypredane? Lebo sa chcu zbavit 1.1. Na tie, o ktore je zaujem sa caka, ale mozu ti ho vyrobit priamo na tvoju objednavku. Aj s vonkajsou/vnutornou farbou a vybavou aku si vyberies.

  14. Bolek píše:

    Aj na trojnasobne silnejsom motore je poznat ked vypnes klimu pri poriadne zoslapnutom pedale (vykon potrebujes hlavne vtedy). Ale inak ked to chces hlavne do mesta a najazdis 1000km do mesiaca, tak na take male auticko v pohode staci taky motor, aj tak sa moc nie je kam ponahlat:-).
    Ked vsak budes jazdit viacej mimo mesta, tak budes motor stale turovat do cerveneho, ked budes predbiehat a ajtak ta bude niekto stale vyblikavat aby si sa uhol z laveho pruhu:-). A z toho potom vyplyva ErikG-ov komentar.
    Este ad klima [11], uvidis aj na dialnici pri dlhej jazde, ked ti bude svietit v lete slnko zlava, aka je dobra klima aj pri 150tke:)

  15. Fifteen píše:

    no osobne som sa stal majitelom hyundai getz asi pred tyzdnom … ma to 1.1 motor aj klimu a zodpovedne prehlasujem ze staci … kedze sa nikam nenahlim tak velmi vela vykonu nepotrebujem … ked chcem predbiehat staci sa dostat nad 3000 otacok a autiak ozije …

  16. rony píše:

    [13] ErikG: len mam pocit, ze s „kvalitou“ a zivotnostou motora 1.1 a 1.3 to nebude az tak radikalne odlisne. To len na margo toho. A myslim, ze je rozdiel ak sa budem na 1.1 vozit so 4 dalsimi ludmi (prevazne). Cize styl jazdy, zataz atd. to vsetko ti riesi motor. A dnes ti agresivna jazda prinasa iba straty.
    K tomu vypredaniu: ide aj o cenu, Colty mali v akcii 1.3 a 1.1 za dane ceny s danou vybavou. Erik ja viem, ze maju aj dalsie modely, lenze cena uz je tam mierne odlisna ;-)
    Asi musite pochopit, ze tu si vyberam auto pre vozenie 1 a maximalne 2 osob. Som hodne nezrozumitelny v tom, ze sa mi javi hodne neekonomicke, a cojaviem co vsetko este, trvat na 2.5 litrovom motore?
    [14] PREVAZNA cast cestovania nebude po dialnici a myslim si, ze mi neurve gule, pokial si klimu vtedy zapnem a nahodou mi to nepojde viac ako 130. Klima je vec o ktorej musi kazdy predpokladat, ze niekde berie energiu. To je proste jasny a dany fakt. Ale kvoli nej brat 2x vacsi motor nemienim uz len z toho dovodu, ze to auto si prezije 90% zivota pred krizovatkami!
    [15] presne tak: v aute sa nikto nema kam ponahlad do prdele. Ja som uz videl celu svoju rodinu po havarii na ARO po totalnom rozmlateni auta (nie vlastnou vinou ale vinou takeho „ponahlam sa“)!!! Verte ludia, ze 10 sekundovy naskok za to nestoji!

  17. OttY píše:

    rony, máme u nás vo firme jednu fobiu s trojvalcom a tiež to má nejakú kubatúru okolo 1,1 a klima. Klima je fajn, ale ten pocit, keď ideš v meste a dáš do dvojky alebo trojky bez toho aby si držal motor v otáčkach s pustenou klímou, to stojí za to. Auto zrýchluje konštantne bez ohľadu na to, ako tlačíš plyn a cyklista na horskom by ťa asi zobral aj zľavej strany :-)

  18. klm píše:

    chlapi sa bavia o nepodsatnych veciach pretoze ked chce niekto jazdit ako pretekar mat zapnutu klimu a spotrebu 4 l/100 tak take auto asi este neexistuje. existuje babeta ktora ma spotrebu ll na,klimu ma zapnutu stale a je najrichlejsia medzi bicyklami. v prvom rade musi clovek vediet co chce, naco bude auto pouzivat a potom moze vyberat. na sportovu jazdu treba auto s dostatocnym vykonom a na spotrebu sa nehladi, na prepravu do prace a odvoz deti do skoly a cez leto a v zime na dovolenku staci auto s motorom 1.1 COLT s tymto motorom uplne postacuje.

  19. eSBe píše:

    Ad. vykonove rezervy: Pretekari vo formule 1 maju ake silne motory, a pozrite sa, ake problemy maju pri predbiehani :o)
    ErikG: Co uz v dnesnej dobe nestraca hodnotu?

  20. rony píše:

    [19] ved jasne, ked sa trhaju o poradie dve najznamejsie pretekarske auta: Golf 1.4 a dieselovy Golf 1.9, to musia mat vazne velke problemy ;-)
    Nedajboze sa medzi nich pripletie manazersky monopost Passat F1 a firemny offroad Felicia.

  21. buko píše:

    kup si Kia Picanto – najoblubenejsi vo svojej triede v Nemecku, vozil som sa v tom teraz tyzden v Grecku, aj klimu to ma, aj predbiehat sa s tym da uplne v pohode do 120, aj ked je to len 1.0 motor, aj parkovat sa s tym da, etc…
    Urcite vseobecne lacnejsia alternativa ako Mitsubishi.
    Jedine nedostaky vidim v tom ze sa v tom neda prevazat cela rodinka na dvojtyzdennu lyzovacku, a tiez ze to nie je ziadna imidzovka a nezbalis na to babu :)

  22. rony píše:

    tak preco mi o Picante vobec pises? :-)

  23. buko píše:

    aby som sa pochvalil ze som bol v Grecku, to je predsa jasne nie? :)

  24. eSBe píše:

    buko: tak preto som postradal Tvoje komentare na blog.sme.sk :o) Tak sup sup, dohnat zameskane a vrhnut sa na bléék dragona :o)
    A co sa Picanto-a tyka, v nejakom rebricku sa to umiestnilo na prvom mieste co sa celkovych investicii (tusim za styri roky) tyka – vstupne naklady + prevadzka.
    A na balenie bab su jednoznacke motorky, najlepsie v cene Colta :o)

  25. rony píše:

    buko: tak to beriem ako padny argument ;-) kludne sa mozes nielen pochvalit ale aj viac popisat :-)
    [24] no ja to uz vlastne beriem ako taku motorku ;-)

  26. buko píše:

    eSBe: – co sa tyka Dragona ja som vedel ze sa vrati, co uz, aspon bude sranda :)
    – Co sa tyka Picanta, neviem odkial si to vycucal, ja som cital ine veci, ktore to skor neguju:
    „Using the ADAC’s database of 5,500 new cars, the data of the survey confirms the conclusion that the total annual ownership costs for a Kia Picanto 1.1 LX five-door hatchback was 4,537 Euros or just 30.2 cents per kilometre – making it the economic champion of Germany in its class.“
    Lenze treba si uvedomit ze Ronymu nejde ani tak o ekonomicke sikovne auticko ale primarne skor o tzv. kundolap :) co sice mitsubishi neni, to skor tie tri diamanty co maju v logu.. :))

  27. eSBe píše:

    buko: k tomu Picantu snad iba tolko, ze to prve miesto som myslel v rebricku vyhodnosti investicii; len som sa v tom predchadzajucom prispevku nejako blbo vyjadril… Cerpal som z tej istej spravy, ako Ty :o)
    Ale kundolapy :o) sa najdu urcite aj v ponuke Mitsubishi; ktora by odolala napriklad takemu
    195 kW EVO 9: http://www.mitsubishi-cars.co.uk/images/evo/gallery/gallery_img/gal_4.jpg
    alebo
    110 kW Coltu CZT http://www.mitsubishi-cars.co.uk/images/newcolt/gallery/gallery_img/gal_4.jpg
    ci pripadne letnemu modelu
    http://www.mitsubishimotors.sk/img/gallery/coltcabrio/b02.jpg

  28. rony píše:

    [27] voci tym 1.1 tie auta neviem rozoznat, alebo to maju nejake znamenie, aby clovek na prvy pohlad zistil, ze to zerie dvakrat viac pri rovnakej velkosti, farbe a rychlosti v meste? :-)

  29. eSBe píše:

    rony: Rozoznat sa to da velmi jednoducho, vid modelovu situaciu:
    10: Stojite dvaja vedla seba na krizovatke.
    20: Zasvieti oranzova, zacujes piskot gum.
    30: Po dvoch sekundach, po opadnuti dymovej clony uz niet vedla Teba nikoho, v dialke pred Tebou stale pocujes piskot gum.
    40: Po plynulej 30-sekundovej jazde v Tvojej jednajednotke sa opat stretnete vedla seba na najblizsej krizovatke.
    50: GOTO 10